Tag på opdagelse i New York med fotoblogget "Humans of New York"

Foto: Brandon Stanton Tag på opdagelse i New York med fotoblogget "Humans of New York"

Bloggen Humans of New York

Denne blog skal du kende, hvis du elsker NY

Hver dag går vi forbi fremmede mennesker på gaden, som hver især gemmer på alverdens hemmeligheder og historier. Det er disse historier den New York-baserede fotograf, Brandon Stanton, samler på, og i år er projektet for alvor kommet på alles læber.

Fotobloggens projekt er at give et portræt af et menneske og en lille hverdagspoetisk anekdote. Det er kort og godt beskrivelsen af fotoblog-projektet "Humans of New York", der startede i 2010 og på det seneste er steget med en million følgere på Facebook.

Det dagsordenssættende internetmedie Jezebel beskriver "Humans of New York", som: "Et projekt, der byder på fortællinger, der er hylende morsomme, skarpe, og som til tider også sparker røv".Fotobloggen "Humans of New York" blev startet af fotografen Brandon Stanton. Han stopper folk på gaden, tager deres portræt og starter en samtale med dem om stort og småt. Igennem Brandon Stantons kameralinse møder vi alle former for menneskeskæbner; bageren, businessmanden, hustleren, immigranten, den enlige mor og den dagdrømmende 8-årige pige.

Alle tænkelige typer mennesker. Nogle gange møder vi disse mennesker, når de er på vej fra A til B, eller står overfor store beslutninger i livet, andre gange fanger Brandon Stanton dem, når de blot sidder midt i deres egne tanker. Vi bliver ikke præsenteret for navne, kun et billede og en lille historie, eller sommetider en enkelt sætning. Alligevel føles det, som om vi kommer helt tæt på menneskerne i New York.

Hver dag uploader Brandon et nyt billede med en ny fortælling tilknyttet, og der er dagligt flere og flere, der følger med. Human of New Yorks facebookside har nu over syv millioner følgere, og også en hurtigt voksende instagramprofil.


Brandon Stanton har ikke opnået succes med "Humans of New York", fordi han har taget en lang uddannelse eller har en særlig ekspertise. Han startede med at tage billeder for fire år siden, da han startede bloggen, fortæller han under et oplæg på - University College Dublin:

- Jeg er nok ikke den bedste fotograf i verden, jeg er nok heller ikke den dygtigste journalist, jeg har taget over 10.000 billeder i det, som af mange nok betragtes som en af de 'koldeste byer' i verden, jeg er muligvis den bedste i verden til at stoppe tilfældige mennesker på gaden og få dem til at lade mig tage deres portræt. Den forretningsmæssige fordel ved Humans of New York i forhold til kopier fra andre byer, er at jeg har taget en stemning, der bærer præg af frygt, mærkværdighed og utilpashed og vendt den til en intim stemning og situation, hvor folk føler sig trygge ved at åbne sig op i løbet af meget kort tid. Jeg fandt frem til denne særlige stemning var simpelthen ved at gøre det titusinder af gange og lave en hel masse fejl.


Det, der er så tiltalende ved "Humans of New York", er ikke mindst de meget rørende og tilsyneladende, nøje udvalgte små fortællinger, man får serveret, det er også de forskellige ståsteder i livet, vi bliver præsenteret for.

"Humans of new York" er så småt ved at få sit eget liv, især på facebooksiden. Her bugner kommentarfelterne af brugernes egne personlige historier og kommentarer. Og der kommer hele tiden nye nationale versioner til, der findes en Humans of India, Humans of Buenos Aires, tilmed et foto-projekt, der hedder "Mennesker i København". Hold øje med "Humans of New York" og menneskene omkring dig på gaden.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur og New York