Kunst på catwalken
SPONSORERET indhold

Kunst på catwalken

23. jul. 2012 | Livsstil | Eurowoman

I år blomstrer kunsten i moden igen – fra Vincent Van Goghs solsikker på Rodartes kjoler til Pablo Picasso-print hos Jil Sander. Kig med på modeverdenens kunstneriske forelskelser, der gennem tiderne har inspireret til masser af ikoniske kollektioner og uforglemmelige designsamarbejder.

Fotokunst

Givenchy har i sin efterårskollektion 2012 hentet inspiration fra fotokunstneren Guy Bourdins (1928-91) billeder af 70’er-glamour. Dries Van Noten lod sig også inspirere af en fotokunstner i sin forårskollektion, nemlig engelske James Reeve.

Fortsætter på næste side...
Solsikker i fuldt flor

Vincent Van Goghs (1853-90) serie af solsikkemalerier fra 1888 er ikke blot ikoner i kunsthistorien. De har også givet inspiration til designsøstrene Kate og Laura Mulleavys forår/sommer-kollektion 2012 for Rodarte.
Bloggernes modekunst

Ved hjælp af Photoshop skaber bloggere og mange unge kunstnere i dag deres egne fantastiske universer af fashion og fine art på nettet. Fænomenet ses bl.a. hos den sydafrikanske blogger og grafiker Diana Moss, som på Missmoss.co.za genfortolker catwalk- og gadestilslook ved digitalt at integrere dem i klassiske malerier af kunstnere som Charles W. Hawthorne, Edouard Manet og Mucha.
Proenza Schouler og kunsten

Drengene bag det populære newyorker-mærke Proenza Schouler, Jack McCollough og Lazaro Hernandez, har i årevis ladet sig inspirere af kunstens verden i deres grafiske printdesign. Parret er særligt begejstret for den amerikanske kunstner Cy Twomblys (1918-2011) store graffitimalerier.
“Der er lidt af Cy Twombly i alle vores kollektioner,” har designerne udtalt.
Piet Mondrian x YSL

I 1965 linkede Yves Saint Laurent maleren Piet Mondrians neoplastiske stil med 60’ernes mod-tendenser i kollektionen The Piet Mondrian Collection. Datidens fashionistaer var begejstrede, men YSL’s stunt markerede faktisk udfasningen af kunsten som toneangivende drivkraft i modeverdenen. I stedet blev film- og musikstjerner i højere grad kulturelle fanebærere.
POP! (… art)

Blandt de kunstnere, der fra 60’erne og frem har formået at sætte deres præg på modeverdenen, er naturligvis popart-kongen Andy Wahol, den neoekspressionistiske maler Jean-Michel Basquiat og Stephen Sprouse. Sidstnævnte markerede sig i 80’erne som både graffitikunstner og tøjdesigner, og i 2001 inviterede kollegaen Marc Jacobs ham til at designe Louis Vuittons graffiti-logotasker.
Et kubistisk præg

Moden i starten af det 20. århundrede var gennemsyret af tendenserne inden for moderne kunst. Fx reflekterede korsetternes S-formede silhuetter i starten af århundredet art nouveau-stilen, mens de første korsetfri design dukkede op i takt med, at modernismens kubistiske æstetik udviklede sig. Skønt kubismen som bevægelse nærmest døde ved første verdenskrigs udbrud, påvirkede stilens kantede motiver modens tubeformede snit – såvel som tidens boliginteriør – helt op i 30’erne.
Schiaparelli og surrealisterne

Den italienske designer Elsa Schiaparelli (1890-1973) var voldsomt inspireret af surrealismen og dadaismen. Hun samarbejde ofte med maleren Salvador Dalí og skulptøren Alberto Giacometti, og særligt Dalís indflydelse sås i flere af Schiaparellis mest kendte – og syrede – design.Prominente Picasso

Pablo Picassos (1881-1973) indflydelse på modeverdenen har siden malerens samtid været yderst håndgribelig. Designere så forskellige som couture-mesteren Paul Poiret (1879-1944) og senest minimalistiske Jil Sander er blandt de mange, der har ladet sig inspirere af Picassos værker.

Læs også: Mød designeren Jil Sander »