Lene Dalie Pedersen
SPONSORERET indhold

Lene har samlet over 5.000 Barbie-dukker: "Jeg har været flittig"

Lene Darlie Pedersen ejer og driver Barbie Museum, der rummer en enestående samling af dukker fra over 60 års barbiehistorie. Velkommen i en verden af hestehaler, pasteller og hvepsetaljer.

Af: Freja Bech-Jessen Foto: Trine Bukh
27. feb. 2022 | Livsstil | Hjemmet

Det ser ellers ikke ud af meget. En lille undseelig kælderdør i en afsidesliggende gade i Københavns nordvestkvarter. Men bag døren findes en verden, der kan få de fleste pigehjerter til at slå et ekstra slag af lykke.

Det er en lille, slank og nydelig dame i midt 70’erne, der åbner med et smil. Og en slet skjult stolthed.

Lene Darlie Pedersen, 76, er samler. Som barn samlede hun på servietter, øletiketter og cigarbælter. Som ung og voksen på påklædningsdukker, glansbilleder, nipsenåle og dukker af fint gammelt og skrøbeligt porcelæn.

Men det er samlingen bag døren her, der er kronen på værket: Barbiedukker i tusindvis. Som de har set ud gennem skiftende tider og trends fra deres fødsel i de tidlige 1950’ere til deres fortsatte succes i dag.

De langbenede, veldrejede dukker står sirligt i lyssatte glasmontrer og fylder det lille museums små rum fra gulv til loft. Her er barbiedukker i tyrolerkjoler og med ølkrus på bakker, barbiedukker i florlette, blondebesatte chemiser, barbiedukker i våddragter med snorkel, barbiedukker i skarpe stewardesseuniformer med weekendtasker i hånden og barbiedukker i enorme similistenbesatte silkeskrud, der kun er sande prinsesser værdige.

"Jeg kom lidt sent i gang, men jeg har været flittig," konstaterer Lene.

Krave af ægte pels

Hun påbegyndte samlingen som 40-årig, og i dag tæller den et sted mellem 5.000 og 6.000 dukker. Godt 3.000 af dem er udstillet i det lille museum, som Lene grundlagde i 1995, og som hun stadig viser rundt i, når børn og legesyge sjæle beder om en rundvisning i barbiernes fortryllende verden.

"I begyndelsen var jeg mest interesseret i de nye dukker. De gamle, som jeg fik foræret eller fik med i et køb, lod jeg gå videre til børnene. Men så fik jeg øje på kvaliteten, finesserne og detaljegraden ved de gamle dukker og deres tøj," fortæller Lene og peger på en fin dukke i tækkelig sygeplejerskeuniform bag glasset.

"Se bare hende der. Hun har et lille net i hånden. Med varmepude, pilleglas og ske. Og se der bag skeen, der kan du skimte en lille flaske levertran. Jamen, er det ikke bare gennemført?"

Det er især graden af præcision og omhyggelighed, der fascinerer Lene ved de ældre dukker, forklarer hun.

"De første dukker, der blev fremstillet på en fabrik i Japan, havde kun håndsyet tøj, og hver et sting sidder perfekt. Der blev syet bittesmå knaphuller på rad og række, kjolerne var af ægte silke, og pelskraverne af ægte pels," fortæller Lene.

"Det blev jeg meget fascineret af. Og så fik børnene ikke længere de gamle dukker. Dem beholdt jeg selv."

Jagten på Snehvide

Lene kan imidlertid også blive besat af at få fingre i et nyt sæt barbiedukker. Hvis den rigtige kollektion pludselig dukker op, må hun eje den. Koste, hvad det vil. Da Mattel, som er det firma, der producerer Barbie, i midten af 1990’erne lancerede en Snehvide-barbie med syv små dværge, satte hun jagten ind. Serien kom ikke på markedet i Danmark, så Lene måtte til Tyskland for at hente dukkerne.

"Sammen med min mand travede jeg Hamborg tynd, indtil alle syv dværge var mine," fortæller hun.

"Det var før internettet, så jeg måtte besøge alle legetøjsforretningerne, én efter én. Jeg helmer ikke, før jeg har fundet de dukker, jeg vil have. Det er lidt som en besættelse."

I dag har Snehvide sin faste plads i en af montrerne, omgivet af syv små, glade mænd, selvfølgelig. Men det lille eventyrensemble er ikke den eneste særkollektion, det er lykkedes Lene at hente hjem.

Hun har også en serie barbiedukker i kjoler, der repræsenterer de fire årstider. En serie, der umiskendeligt ligner karaktererne fra ungdomsserien Beverly Hills 90210. Og en kollektion af barbier, der vækker minder om dengang, film blev set i biografens mørke: Vivienne Leigh fra Borte med blæsten, Audrey Hepburn fra My Fair Lady og Judy Garland fra Troldmanden fra Oz.

LÆS OGSÅ: Lisbeth Wulff: "Amors pil ramte ret heftigt"

Syr selv tøj

Lene har sågar skabt små kollektioner selv.

"Jeg kan godt hækle og sy, men det er ikke den helt store hobby for mig, så jeg har kun lavet ganske få sæt tøj. De sæt, jeg synes, jeg manglede, men som Mattel ikke producerede," siger hun.

Det gælder blandt andet en lille serie barbier iklædt nordiske nationaldragter. En norsk, en svensk og en dansk. Og tre figurer fra en af verdens ældste og mest traditionsrige forlystelsesparker: Pjerrot, Harlekin og en yndefuld Columbine står tæt sammen, som var de lige trådt af scenen i Tivoli.

Lene Darlies samling er for længst vokset ud af det kælderlokale, hun i sin tid lejede sig ind i. I dag breder det lille museum sig over fem lokaler forskudt i etager og forbundet af trapper og trin.

Bag den undseelige kælderdør i Nordvest har hun skabt en verden af delikate detaljer, som børn og barnlige sjæle kan fortabe sig i i timevis – i fint syede bittesmå jakker og strikkede cardigansæt. I minisko, pelskraver, tasker og små fintformede hatte i filt og med fjer. I parfumeflakoner, solbriller og grammofonplader i miniature.

Lene nyder at vise det hele frem.

"Nu har jeg jo brugt over 30 år på at skabe min samling, og det er kun skønt, at andre også hygger sig med at komme og se den."

Anbefalet til dig