Medina: Pigen, der lever i ilden

Medina: Pigen, der lever i ilden

Fra asken af sit første, glemte album i 2007 har Medina rejst sig som en ustoppelig Fugl Fønix, hvis dansable ørehængere har erobret danske såvel som internationale hitlister. Vi har mødt sangerinden, som netop nu er ved at indtage USA, og fået et glimt af Medina bag facaden.

Medina har tårer i øjnene. Hendes stemme skælver lidt, og i et øjeblik ser hun så fortvivlet ked ud af det, at jeg fra min plads på den anden side af mødebordet selv kan mærke en klump i halsen. Danmarks popdronning har ladet følelserne få frit løb, og jeg kan ikke lade være med at tænke, at nu er det slut, jeg er færdig som interviewer, for evigt stemplet som det skrækkelige menneske, der fik Medina til at græde. Jeg rækker sangerinden en Kleenex, som hun dupper øjnene med, inden hun, gud ske tak og lov, smiler og gestikulerer mod sit nu let hævede ansigt.
“Det er bare så typisk mig, det her!” siger Medina undskyldende, mens jeg indvendigt ånder lettet op. Vi fortsætter interviewet.
Dagen forinden har vi tilbragt i et fotostudie på Frederiksberg, hvor Medina får skudt både modebilleder og forside til Eurowoman. Det er mandagen efter Roskilde Festivalen og årtiers regnskyl, og snakken i studiet går derfor på alt fra vandskader til weekendens bedste koncertoplevelser. Stemmerne er hæse, både af fugt og fest, men stemningen god.
Skydningen er sat til at starte kl. 10. Medina ankommer fem minutter over og giver knus til alle i lokalet. Hun er iklædt korte jersey-shorts, en grå hættetrøje med ‘Medina’ skrevet på ryggen og et par sorte Chanel-støvler. Hendes hud er brun (“Jeg er et barn af solen,” proklamerer hun på et tidspunkt), kroppen atletisk og hendes katte-lignende ansigtstræk blødere og mere feminine end på billeder. Både look og udstråling oser af tilbagelænet stjernestatus. På den der helt særlige, ret cool Medina-facon. Hun har en Starbucks latte i hånden og en pose med croissanter fra 7-Eleven. Hun ryster sin latte:
“Det er min addiction!” siger Medina og smiler ad referencen til sit eget, engelsksprogede hit af samme navn.

“Må jeg godt skrive på Facebook, at jeg laver forside med jer [til Eurowomans oktober-nummer red.]?” spørger hun et øjeblik senere, da hun sidder i makeupstolen, den lilla mobil permanent klistret til håndfladen. Det må hun godt. Minutter efter dukker de første ‘likes’ op på sangerindens officielle Facebook-side. I løbet af dagen tjekker hun den løbende for kommentarer og poster også et link til sin nye video, For altid. Den direkte kontakt med de mange fans online er et vigtigt holdepunkt, fornemmer man, selv om Medina forklarer, at hvor meget hun engagerer sig på Facebook og sin blog, kommer lidt an på, hvor meget hun har i hovedet på det givne tidspunkt. Lige nu er det en del. Den 28-årige sangerinde er midt i en travl tid med masser af koncerter og en særlig milepæl i karrieren: den amerikanske lancering af albummet Welcome to Medina.

Inden vi når til USA-eventyret, er der dog stadig en forside, der skal skydes, og det bliver hurtigt klart for alle de tilstedeværende i studiet, at Medina ikke blot er bundprofessionel omkring arbejdet foran kameraet, hun har også en stålfast vilje og ved, hvad hun vil have. Og sandelig også, hvad hun ikke vil have. Som da Eurowomans moderedaktør Gertrud Maria Bønnelykke vil matche et par sorte Céline-pumps med en stropløs, flaskegrøn kjole fra Hugo Boss:

“Jeg synes, det bliver lidt konet,” siger Medina og ser misbilligende ned på sine fødder. Hun smider skoene og vælger i stedet et par koboltblå stiletsandaler fra Zara.
“Jeg ved godt, det er totalt Gucci og sikkert so last season, når det her blad kommer ud. Men jeg kan lide det,” siger hun, idet hun sætter de blå sko sammen med den grønne kjole. Kamera, lys, action.

Midt i ragnarok
Medina er, siden hun i 2009 udgav sit andet album, Velkommen til Medina, blevet en sangstjerne med internationalt format. Den halvt danske, halvt chilenske århusianer har kant og personlighed, men kodeordet er og bliver format. Hun er ikke bange for at være sexet, provokerende og ny, og måden, hvorpå hun konsekvent og larmende giver fanden i jantelov for at skabe sig en niche, der er en popdronning værdig, er forfriskende i lille Danmark.

Som person er hun lidt quirky, som amerikanerne ville sige. En lidt skæv personlighed og en sky sjæl, der til stadighed balancerer mellem det barnligt naive og det professionelle ydre.
Således får jeg da også set op til flere sider af Medina i løbet af de to dage, jeg tilbringer sammen med hende. Til fotoskydningen er hun scene-mennesket Medina, rutinevant blandt fotografer, makeupartister og stylister. Sød og venlig, men passende distanceret, som hun sidder der i udkanten af gruppen og kigger på sin telefon.
Da jeg møder hende formiddagen efter i pladestudiet på Vesterbro, er det en mere afslappet Medina, der sipper til sin store latte, mens hun svarer på mine spørgsmål om det ragnarok, der er hendes liv disse dage. Lad det dog være sagt med det samme: Kærligheden kommer vi ikke ind på. Da sangerinden i foråret brød med sin danserkæreste Mathias Arvedsen efter et års forhold, var der ikke det kulørte ugebladsmedie i landet, der ikke havde snøren ude efter en saftig kommentar eller et afslørende billede. Paparazzifotografer slog lejr uden for Medinas lejlighed på Vesterbro, mens sangerinden gemte sig bag lukkede døre.
“Medina og Mathias var jo ret åbne omkring forholdet, da de var sammen, så der er mange, der nu ikke helt kan forstå, at hun ikke vil kommentere bruddet,” fortæller Medinas veninde, stylist Søs Børresen, til fotoskydningen.
Men er det udtalte følelser, sladderpressen gerne vil have, ja, så kan de passende se et par af sangerindens nyeste videoer igennem, der i stigende grad viser en hudløst ærlig Medina. For som hun siger: “Jeg synger altid om mit liv.”

Amerikansk gennembrud
I skrivende stund er medievirakken omkring Medinas nylige singlestatus dog dysset noget ned igen, og sangerinden er da også ivrig efter at holde fokus på karrieren, der i løbet af det næste års tid vil byde på både et nyt album, et væld af ugentlige koncerter og en endnu hemmelig skønhedslancering, om hvilken Medina kun kan sige med et kryptisk smil, at det handler om indre skønhed (og det er ikke noget så trivielt som en parfume, som alle tror, understreger hun med et lille fnys). Selvsamme dag, som interviewet finder sted, skal Medina flyve til L.A., hvor hun skal give et par koncerter og holde møder inden en optræden i Las Vegas senere på ugen. Derefter er hun lidt uklar på, hvad planerne så er, for styringen med sin kalender har hun stort set overladt til sin manager.
“Jeg sætter mig ind i det, jeg skal denne uge, og det er det. Jeg kigger ikke så langt frem, for hvis jeg på forhånd ved, at jeg skal til L.A., så til Tyskland og derefter Australien, bliver jeg helt stresset,” forklarer Medina. Denne uge alene skal hun flyve ni gange.
I forbindelse med lanceringen af Welcome to Medina er det planen, at sangerinden skal optræde under modeugen i New York, men ligesom hun nægter at lade sin proppede kalender blive et stressmoment, vil hun heller ikke bruge for meget energi på at psyche sig op til denne potentielt skelsættende event, inden alting er 100 % fastlagt. Der er dog ingen tvivl om, at amerikanerne allerede har varmet op til Medinas kommende albumrelease. Den 9. maj i år strøg sangerindens hit Addiction under megen mediebevågenhed til tops på den amerikanske Hot Dance Air Play Chart, der er baseret på seks dance-radiostationers mest spillede sange. Året forinden havde remixet af førstesinglen You and I med dj Deadmau5 overraskende solgt over 50.000 eksemplarer helt af sig selv uden nogen hype fra det amerikanske pladeselskab, og det var formentlig medvirkende til at hjælpe Medina til tops som en af de mest spillede artister på amerikansk radio i foråret i år. Da jeg interviewer Medina, ligger hun stadig på Hot Dance Air Play, nu som nummer to på listen foran sangere som Adele, Lady Gaga og Katy Perry.

“Jeg føler mig velsignet,” sagde Medina tilbage i maj om sin førsteplads på hitlisten.
Følelsen har hun stadig i kroppen, men hun er ikke typen, der hviler på laurbærrene. Hver gang et mål er nået, sættes straks et nyt. Håbet er, at sangerindens pladelancering i USA kan føre til en større tour, der vil cementere navnet Medina i det vigtige amerikanske markeds bevidsthed.
“Jeg kan aldrig sidde stille, jeg har simpelthen så meget energi i mig,” fortæller hun, og man tror hendes brændende intensitet.

Breakdown på Roskilde
Men sangerindens til tider ekstatiske highs efterfølges dog nogle gange af triste lows, når den hektiske livsstil alligevel tager pusten fra hende. Det blev Medina mindet om, da hun i år skulle give en surprise-optræden med førnævnte Deadmau5 på Roskilde Festivalen. Historien kommer op, da jeg spørger Medina om, hvordan man i hendes position beskytter sig selv fra at komme til at føle sig mere som produktet Medina end et egentligt menneske.

“Det gør man ved at sige fra,” siger hun resolut. Men så bliver hun pludselig mere alvorlig, og stemmen ændrer sig.

“Jeg blev rigtig ked af det, lige inden jeg skulle på scenen på Roskilde. Jeg var meget træt, da jeg ankom, for jeg havde været oppe tidligt om morgnen og spille i Jylland hele dagen. På vej tilbage sad vi fast i det kæmpe regnskyl i flere timer, og jeg begyndte at få pres over, om vi kunne nå det. Da vi endelig ankom til festivalen, nåede jeg ikke at opholde mig i mediebyen i mere end fem minutter, så stod der folk omkring mig og ville have autografer og masede på. Jeg følte mig rigtig presset psykisk og havde bare ikke mere at give. Og her stod der pludselig en horde af mennesker. Det endte med, at jeg vendte mig om og vrissede ad dem: “Ikke nu! Vent nu lige lidt,” og så gik jeg derfra og begyndte at græde,” fortæller hun, mens stemmen begynder at bæve, og hendes øjne bliver røde. Sekundet efter græder hun.
“Det er ikke rart at blive presset derud, hvor man kommer til at vrisse ad folk, der jo bare er glade for at se én. Og det gjorde mig så ked ad det, at jeg kom til at vrisse ad fans. Det kan du jo også se nu,” siger hun ulykkeligt og peger på tårerne, der pibler frem i øjenkrogen.

“Jeg er virkelig følsom og kunne aldrig finde på at behandle mine fans dårligt, så den episode rørte mig meget. Derfra gik jeg så videre ind til backstage-området bag Orange Scene. Jeg var gået forbi de samme vagter flere gange allerede, og alligevel ville den ene se mit armbånd igen. Så jeg rakte bare armen ud uden at kigge, og så siger hun, vagten, da jeg er gået forbi, så højt, at jeg kan høre hende: “Hold kæft, hvor er hun bare snobbet!” Det var så småligt. Jeg sad alene resten af tiden, indtil jeg skulle optræde,” fortæller Medina.

Medina bag facaden

Sangerindens stærke reaktion på episoden på Roskilde siger en hel del om Medinas væsen. Som hun selv forklarer, rummer hun nemlig to sider: Scene-Medina, som giver den gas til koncerterne og stræber efter at give sit publikum så meget som muligt af sig selv til det punkt, hvor hun stripper sine følelser nøgne i sangteksterne. Og privat-Medina, som nogle gange helst bare vil gemme sig væk. Scene-Medina udfordrer publikums sanser klædt i nitter og tårnhøje Louboutin-stiletter. Privat-Medina klæder sig i bløde strik fra By Malene Birger og går i sine yndlingsballerinaer fra Chanel. Fælles for de to sider er behovet for anerkendelse og frygten for at komme til at skuffe folk omkring sig. Værst af alt fansene og dem, der holder af hende. Præcis som de fleste kvinder er notorisk dårlige til at slippe ubehagelige hændelser, går Medina også og ruger og føler skyld, hver gang hun mener, at hun ikke har levet op til folks forventninger. Og hendes perfektionistiske gen gør, at hun kan slå sig selv over nakken med skyldfølelsen i længere tid, end det måtte synes nødvendigt.

Som oftest overskygger berømmelsens goder dog de enkelte dårlige episoder, og på spørgsmålet, om Medina kan fremhæve én særlig mindeværdig koncert, siger hun da også, lidt overrasket:
“Jamen, jeg har rigtig mange gode minder fra mine koncerter. Mange flere, end at jeg lige kan pille én ud og fremhæve. Jeg har haft så mange gode oplevelser, og det er jeg utrolig taknemmelig for,” fortæller sangerinden.
Efter et øjebliks tænkepause tilføjer hun: “Jeg kan dog huske et job i Tyskland, hvor jeg hev en lille dreng op på scenen. Han stod helt ude i siden og kiggede direkte ind i en stor højttaler. Han kunne intet se. Så jeg tog fat i ham og trak ham op til mig, hvor han så slet ikke kunne finde ud af, hvad han skulle gøre af sig selv, han blev så befippet. Det var simpelthen så sødt,” smiler Medina.

Fra værtinde til Bond-babe – måske
Et af Medinas gode minder fra i år stammer fra Dansk Fashion Awards, Danmarks årlige mode-Oscar, som hun i juni var vært for i Glyptoteket foran toppen af den danske modebranche. Op til eventen blev København plastret til med plakater af Medina og arrangørerne Kim Grenaa og Uffe Buchard, og sangerinden begyndte at føle den klassiske frygt for ikke at kunne leve op til de mange glamourøse gæsters forventninger til hende. Men det ville være ulig Medina at lade noget så flyvsk som nervøsitet spænde ben for muligheden for at prøve noget nyt og udfordre sig selv.

“Jeg fik jobbet til Dansk Fashion Awards på et tidspunkt i mit liv, hvor jeg havde mega meget at lave, samtidig med at der skete nogle ting på hjemmefronten, der gjorde, at jeg hver eneste dag var på en forside med en ny historie (det var på dette tidspunkt, Medina blev single, red.). Der var meget at forholde sig til, og jeg rejste oven i det hele også en del. Da dagen for eventen endelig oprandt, tænkte jeg “Fuck!”, men satte mig og læste replikkerne igennem igen og igen. Jeg nægtede at gå ind på scenen med et kort i hånden foran disse mennesker. Jeg havde jo ikke fået den rolle, for at jeg kunne stå der og læse op, så selv imens jeg stod og fik kjole på, lige inden jeg skulle på scenen, øvede jeg,” fortæller Medina.
Heldigvis endte aftenen med at gå godt, og sangerinden er stadig tydeligt stolt over sin indsats.
“Jeg havde været virkelig nervøs, men jeg er glad for, at jeg tog imod jobbet, for så kom jeg ud over frygten og fandt ud af, at det her kan jeg sgu godt,” siger Medina med eftertryk.
Evnen til at lære replikker får sangerinden måske snart brug for igen inden alt for længe, for hun fortæller mig, at hun for nylig har været til casting på den nye James Bond-film, på lige fod med en række professionelle danske skuespillere.

“Det var min første casting af den slags, så jeg kommer ind og bliver spurgt: “Have you done any acting before?” “No,” svarede jeg. “Have you done castings before?” “No.” Og så sad jeg ellers bare der og tænkte: “Urrgh, det går aldrig, det her.” Men det gik o.k. i sidste ende, til trods for at jeg havde siddet i bilen forinden og sms’et til min veninde: “Jeg kan ikke gå derind, jeg sidder bogstavelig talt fast i bilsædet!”” griner Medina.
Hun ved endnu ikke, om rollen som skurk er hendes:
“Jeg regner ikke med at få den, for jeg er jo oppe mod professionelle skuespillere. Det ville da betyde rigtig meget for mig, hvis jeg fik et ja, men jeg tager det helt stille og roligt. Jeg er bare glad for at blive spurgt. Det er en udfordring, og det er sjovt at finde ud af, at man godt kan flytte sine egne grænser. Skuespil er jo ret grænseoverskridende,” fortæller sangerinden, som ellers har demonstreret talent for faget, blandt andet i den noget dystre video For altid.
Det mener i hvert fald videoens instruktør, Michael Sauer Christensen.

“Hun har tydeligvis en skuespiller gemt i maven. Jeg håber på et tidspunkt også at se hende udtrykke sig på anden vis end igennem musik,” fortalte Christensen således til TV 2 i forbindelse med premieren på For altid i juli.

Regn dog ikke med, at Medina helt skifter mikrofonen ud med manuskripter. Det har hun alt for meget uforløst musik i kroppen til. Musik, som hun aldrig vil gå på kompromis med bare for at please markedets forventninger:
“Ligesom jeg bliver ældre og skifter udseende, udvikler min musik sig også. Mit kommende album er måske en anelse mere poppet end det sidste, men det er bare der, jeg har bevæget mig hen. Man kan dog forvente, at jeg forbliver tro mod mig selv altid. Jeg kunne for eksempel aldrig finde på at samarbejde med andre kunstnere udelukkende for at fremme mig selv. Der er jeg meget selektiv,” siger hun.
Medina vånder sig da også ved at blive sammenlignet med andre musikere, især fordi hun selv nærmest ikke hører anden musik end jazz derhjemme.

“Jeg går i studiet, og så finder jeg en lyd, der er mig. Jeg lytter ikke til andre kunstnere for inspiration først,” siger hun bestemt.

16 par Louboutin’er i skabet
Ud over glæden ved at skabe ny musik og turnere med ‘sine drenge’, som Medina kalder sit band, er der dog også en anden, væsentlig frynsegode ved det stadie, sangerindens karriere har nået nu: designershopping. Medina er nemlig umådelig modeinteresseret og bruger gerne mange penge på yndlingsmærkerne Balmain, Chanel og By Malene Birger. Sidstnævntes design går hun i “stort set hver dag”, og til interviewet er hun da også klædt i en mørkegrøn strik fra det danske mærke.
“For mig symboliserer hele By Malene Birger-universet bare ro,” fortæller Medina, som ofte er på besøg i modehusets studier.
Derudover holder hun sig hver sæson opdateret på de nyeste catwalk-tendenser med internationale runway-bøger.

“Jeg forkæler mig selv meget, men jeg har helt styr på mine penge. Jeg har sørget for at lave en god pension og investerer i forskellige ting. Det er meget vigtigt for mig, at der er helt tjek på alt det økonomiske, for jeg har prøvet at leve af spaghetti i ugevis og også at leve på klods, hvor jeg slet ikke havde råd til spaghetti, da jeg boede i Sjællandsgade på Nørrebro. Jeg spiste nudler med smør, fordi jeg skyldte så mange penge væk, og jeg arbejdede min røv i laser (blandt andet som bartender, red.) for at betale det af. Nu, hvor jeg er gældfri, vil jeg bare sørge for, at jeg aldrig havner der igen. Jeg vil være sikker på, at jeg har det godt, når jeg bliver gammel, og at jeg kan give alt til min familie og mine venner,” siger Medina bestemt.

“Men ja, jeg køber det, jeg vil have, for det fucking fortjener jeg,” tilføjer hun så med et skælmsk smil.

Blandt andet har hun lige skrevet sig op til en ny Hermès-taske (i sølvgrå), og hjemme i lejligheden bor ikke mindre end 16 par Louboutin-sko. Af og til sælger Medina ud af sit bugnende klædeskab (“Jeg har lavet en regel om, at når der kommer noget nyt ind, skal der også noget ud”), men oftest er det veninderne, der får glæde af sangerindens aflagte designerkøb.
Medina lyser op, når hun snakker om sine tætte veninder, ligesom også familien i Aarhus får kærlige ord med på vejen.
“Min lillesøster Michala er i gang med at skrive sin første bog, og jeg er så stolt af hende. Hun er for sej og så klog. Jeg beundrer hende virkelig,” siger sangerinden ømt.
Når hun optræder i Aarhus, kommer familien da også altid og ser hende, men ellers kan det være svært at mødes ofte, når man som Medina konstant befinder sig i ilden.
“Vi har jo alle vores at se til,” siger hun og trækker på skuldrene, mens hun kigger væk.
Minuttet efter er interviewet slut, og Medina rejser sig hurtigt fra mødebordet. Nok har hun siddet beredvilligt og svaret på mine spørgsmål, men jeg kan mærke, at hun er glad for at komme videre med dagen, der om få timer byder på den lange flyvetur til L.A.

Vi siger farvel, og jeg hopper på cyklen mod Eurowoman-redaktionen. På vej tilbage i solen når jeg at passere både en café og en byggeplads, hvorfra tonerne af Medinas hæse sangstemme siver ud og fylder byrummet. Jeg husker, at sangerinden tidligere på dagen beskrev for mig, at hun ikke tænker så meget over, om hun får en ny tatovering – eller ændrer sit navn, som hun gjorde i 2005. For som hun henkastet sagde, kan man jo altid lave tingene om igen, hvis man ikke er tilfreds. Berømmelsens stempel, det tror jeg dog, Medina får svært ved at vaske af sig, skulle hun da nogensinde blive træt af det. Ikke mindst nu, hvor sangerinden for alvor sætter alle sejl til for få hele verden til at istemme Welcome to Medina.

Medina kort fortalt

  • Medina er født Andrea Fuentealba Valbak i Aarhus i 1982. Hendes mor er dansk og faren fra Chile.
  • Medina har to søskende, storebror Carlos og lillesøster Michala.
  • I 2007 debuterer Medina som sangerinde med sit første album, Tæt på. Albummet sælger ikke i samme grad som Velkommen til Medina, men bliver fundamentet for hendes karriere.
  • I 2009 udkommer albummet Velkommen til Medina. Trods jævne anmeldelser har udgivelsen solgt mere end 100.000, og hele Danmark synger pludselig med på hitsinglerne Kun for mig, Ensom og Vi to. I alt har Medina solgt mere end 300.000 singler herhjemme.
  • I slutningen af 2010 hiver Medina hele seks statuetter hjem ved Danish Music Awards ­– foruden priser ved Gaffa Prisen, Danish DJ Awards og TV 2’s Zulu Awards.
  • I 2010 sælger det engelske remix af Kun for mig med Deadmau5 over 50.000 eksemplarer i udlandet.
  • I Tyskland har Medina indtil videre rundet mere end 100.000 solgte album af Welcome to Medina og over 100.000 solgte singler.
  • 9. maj 2011: Singlen Addiction bliver nummer et på Hot Dance Air Play Chart i USA foran blandt andre Black Eyed Peas og Lady Gaga.
  • 1. juni 2011: Medina er vært ved prisuddelingen Dansk Fashion Awards.
  • September 2011: Medinas tredje danske album udgives samtidig med, at det engelsksprogede album Welcome to Medina lanceres i USA.

Læs også: Medinas skønhedstips »

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview