"Mit allerbedste råd til jer lige nu er, at I ikke skal lade jer lokke ind i det akademiske hamsterhjul"
SPONSORERET indhold

"Mit allerbedste råd til jer lige nu er, at I ikke skal lade jer lokke ind i det akademiske hamsterhjul"

Drop presset for at komme hurtigt gennem studiet, skriver Uffe Elbæk i dette brev til de kommende studenter - og til dig, som er i gang med universitetsstudierne.

Foto: Alamy
18. maj. 2015 | Livsstil | Eurowoman


Kære studenter anno 2015

Lige nu er I i gang med at forberede jer til de afsluttende eksaminer, så I til juni kan fejre, at I har bestået jeres studentereksamen.

Det er nøjagtigt 40 år siden jeg selv stod i samme situation. Og selvom det er længe siden, kan jeg stadig godt genkalde den næsten fysiske fornemmelse af, at et kapitel i mit liv var slut og et nyt kapitel skulle i gang. Mit hoved var sprængfyldt med idéer til, hvad der nu skulle ske. Men først skulle jeg lige på højskole inden jeg traf det endelig valg, om hvilken uddannelse jeg havde lyst til at starte på.

Måske har I studenter anno 2015 det også sådan lige nu? Fornemmelsen af frihed, muligheder og eventyr lige rundt om næste hjørne? Eller måske har I det slet ikke sådan. Det sidste fik jeg lidt på fornemmelsen, da jeg for nogle uger siden snakkede med en gruppe unge gymnasieelever, der alle gik i 3. g.

LÆS OGSÅ: Nervøs for mundtlig eksamen? Her er tjeklisten til en overlegen præstation

Her var de unges fokus mere på at få den højeste gennemsnitskarakter, så man var sikker på, at kunne komme ind på drømmestudiet. I det hele taget var der tale om nogle meget fokuserede, disciplinerede og vidende unge. Hvilket man kun kan tage hatten af for. Men hvor pokker var outsiderne? Dem, der på ingen måde har lyst til at gå den lige vej, men er mere optaget af at finde helt nye stier og ruter gennem tilværelsen?

Jeg ved godt, at vi politikere tuder jer unge ørerne fulde af, at I skal se at komme i gang med jeres uddannelser så hurtigt som muligt efter endt studentereksamen. Og mere til: Se at komme så hurtigt som muligt gennem studiet, så I kan komme ud i den anden ende som produktive medarbejdere.

Men skal jeg fortælle jer noget: Jeg tror ikke en døjt på, at det er den rigtige strategi. Hverken for jer eller for samfundet. Til gengæld tror jeg på, at det er rigtig god idé, at I kommer ud og ser verden efter endt studentereksamen. Ikke nødvendigvis på den anden side af jorden. Det kan lige så godt være i den anden ende af Danmark. Og en god start kunne sagtens være et højskoleophold – det var det i hvert fald for mig.

LÆS OGSÅ: 12 for specialet men uden job: "Jeg har aldrig følt mig så umyndiggjort, ligegyldig og lille" 

Hvorfor? Fordi det er alt for tidligt at lægge sig fast på, hvad det er for et uddannelse, man gerne vil have, hvis man går direkte fra gymnasiet og ind på universitetet eller en af de andre gode uddannelsesinstitutioner vi har i Danmark. Hvis du gør det – altså vælger at gå direkte fra gymnasiet og i gang med studiet – er der i hvert fald en meget stor chance for, at du bare vælger en vej, andre har defineret for dig. Det kan være dine forældre, dine lærere eller dine gymnasiekammerater.

Hvordan kan man vælge rigtigt, hvis man ikke har fået andre fremtidsscenarier at vælge imellem end dem der lå lige umiddelbart foran en? Nej, giv dig selv den chance at tænke dig rigtig godt om inden du vælger uddannelsesretning. Og brug den tænkepause til at møde nogle mennesker der tænker helt anderledes end dig. Kort sagt: Opsøg det du ikke plejer at gøre; arbejdsmæssigt, socialt eller kulturelt. Eller det hele på en gang.

Og brug gerne en, to eller tre år på den tænkepause. For hellere vælge den rigtige uddannelse første gang, i stedet for at du skal skifte studieretning en, to eller tre gange.
For 40 år siden, da jeg stod i samme livssituation som jer, valgte jeg som sagt, at tage på højskole. Her mødte jeg nogle mennesker, som puffede mig i en helt anden retning i livet end jeg selv lige havde forstillet mig at jeg skulle. Først ud på Christiania og bagefter ind på Nørrebro, hvor jeg en kort periode boede i de besatte huse ved Blågårds Plads. Derfra til USA og Mexico for at ende i Aarhus. Hvor jeg så boede i næsten 30 år før jeg returnerede tilbage til København.

Et sted på den rejse fik jeg både en pædagoguddannelse og en journalistisk efteruddannelse. Men igen af uddannelserne har jeg brugt til det, de var tiltænkt. Til gengæld brugte jeg mine faglige og personlige erfaringer til alt muligt andet. Og hånden på hjertet: Jeg har ikke et sekund fortrudt de job- og livsvalg, jeg har truffet gennem et efterhånden langt liv.

Så kære studenter anno 2015: Mit allerbedste råd til jer lige nu er, at I ikke skal lade jer lokke ind i det akademiske hamsterhjul der snurrende står og kalder på den anden side af sommerferien. Hør heller ikke på os politikere der næsten messende siger, at I skal i gang med jeres uddannelse så hurtigt som muligt (tjek for øvrigt lige de selvsamme politikeres egen uddannelseskarriere, om de har gået den lige vej igennem studierne eller ej?).

Til gengæld synes jeg, at I skal skrue op for jeres indre nysgerrighed og eventyrlyst. Udnyt at I er unge og ikke har tonsvis af forpligtigelser, hverken sociale eller økonomiske. Det er nu I har en unik chance for at gå opdagelse - både i den store verden omkring jer, men også i jeres egen indre verden. Prøv jer selv af. Vær modige. Mærk verden. Som kun I kan. Lige nu.

Alt det ønsker jer for jer. For I kan tidsnok hoppe ind i hamsterhjulet til alle os andre. Os der bare løber hurtigere og hurtigere uden vi rigtig kommer nogen vegne. Det er i hvert fald den fornemmelse man godt kan få. At verden kører det forkerte sted hen. Hvis der er nogen der kan ændre den kurs, er det jer unge. Men en ny kurs kræver nye tanker, nye perspektiver, nye løsninger. Og hvor finder man dem? På løbebanen i hamsterhjulet? Nok ikke. Hvor så? Det er lige nøjagtig det, I nu skal ud og finde ud af.

Al mulig held og lykke til jer der har modet til at gå nye veje. Og til alle jer der alligevel vælger at starte på studiet efter sommerferien: Også held og lykke med det valg. For hvis det giver mening for jer at starte med det samme, så er det jo det der giver mening for jer. Men derfor kan I godt have godt af at blive lidt udfordret på, om det nu også er det rigtige valg.

Til jer alle sammen har jeg kun en sidste ting jeg vil sige. Nemlig, at I alle skal nyde det særlige sted i livet, hvor I lige nu befinder jer. Der hvor I helt selv kan bestemme, hvilken retning livet skal tage jer hen. Sikke en mulighed. Sikke en udfordring. Svært? Ja givet. Fantastisk? I den grad.

Kærlig hilsen

Uffe Elbæk


LÆS OGSÅ:  "Jeg blev tævet af 20'erne"

LÆS OGSÅ: 4 unge kvinder med succes: Her er deres bedste tips til at blive iværksættere

LÆS OGSÅ: "Vi sagde vores job op og smed alle vores ting ud"