Når du ser et  stjerneskud… så caster du hende. Mød Natalie Madueño
Foto: Andreas Houmann Når du ser et stjerneskud… så caster du hende. Mød Natalie Madueño.

Interview med Natalie Madueño

Mød Danmarks næste stjerneskud, Natalie Madueño

Med en hovedrolle i DR's næste store søndagsserie, Bedrag, og to film på vej er Natalie Madueño, 28, lige på nippet til at blive hende, alle taler om. Mød Danmarks nye skuespillerinde.

Pigen ved bordet bagved kigger sig flere gange diskret over skulderen for at få et glimt af Natalie Madueño. Det samme gør kvinden ved bordet ved siden af. Begge kan godt se, at hun her på en almindelig onsdag formiddag er midt i et interview, men det er tydeligt, at de har svært ved at placere hende. Havde vi spolet tiden et par måneder frem, ville de ikke længere være i tvivl.

Kvinden med de smukke træk og brune øjne er Danmarks næste store skuespillernavn. 1. januar blænder DR nemlig op for deres seneste store søndagssatsning, der af erfaring klistrer op mod halvanden til to millioner af os til sofaen. Efter kriminelle gåder i Forbrydelsen, politiske magtkampe i Borgen og familiære problemer i Arvingerne sætter DR nu spot på økonomisk kriminalitet med tv-serien Bedrag, hvor Natalie Madueño spiller den ene hovedrolle som ung jurist i et energiselskab over for bundsolide Nikolaj Lie Kaas, der spiller magtfuld direktør. Derudover har hun landet roller i to spillefilm, som begge får premiere i det nye år.

LÆS OGSÅ: Veninden slog op: "Det var værre end noget breakup, jeg har været ude for med en fyr"

- Jeg prøver at lade være med at have for mange forventninger til, hvad der sker, når serien starter, for det har jeg ikke rigtig nogen idé om. Men det er en meget mærkelig følelse at være med i en stor søndagsserie. Det er jo sådan nogle serier, jeg selv plejer at sidde og se. Jeg kommer stadig til at være mig, men jeg ved ikke, hvordan folk udefra kommer til at se mig. Det kommer an på, hvordan det hele bliver modtaget, siger Natalie Madueño adspurgt om den kommende berømmelse, der naturligt følger med eksponering på tv.

Hun er mere klar i mælet, når det gælder den gedigne start på hendes karriere.

- Jeg føler mig så privilegeret og heldig hver dag, jeg går på arbejde. Jeg er lykkelig over, at jeg har fået muligheden, for det kunne lige så godt have været endt anderledes. På skolen fik vi tudet ørerne fulde af, at der var kæmpe arbejdsløshed og ingen penge til kulturen, så jeg ville bare gerne have noget arbejde og få mulighed for at bruge min uddannelse.

LÆS OGSÅ: Patti Smith: "Jeg kunne aldrig forestille mig at gå op i likes"

En tændt krop
Det er knap halvandet år siden, at Natalie Madueño blev færdiguddannet fra Statens Scenekunstskole. Helt nøjagtigt i juni 2014. Allerede inden hun stod med eksamensbeviset i hånden, havde hun små roller i filmene Råzone og Lev stærkt, ligesom hun blev kaldt til casting på rollen i Bedrag, som er instrueret af Per Fly. Hun fik den og måtte afslutte uddannelsen med et mindre soloprojekt, da optagelserne til serien ikke levnede tid til at være med i holdets afgangsforestilling. Siden fulgte en rolle som feministisk adelskvinde i filmen Tordenskiold og derefter som livsglad studerende i Swinger, begge titler, som kommer i biograferne i det nye år.

- Det er fantastisk at spille roller, der er så forskellige. Så kan jeg rykke mit arbejde nye steder hen hver gang, så det passer til den pågældende rolle.

Som barn ville Natalie Madueño egentlig være dyrlæge eller zoolog, men da hun i syvende klasse fik hovedrollen i skolens opsætning af West Side Story, ændrede hun retning. Hun fortsatte med drama op igennem gymnasiet, og som 21-årig kom hun ind på Statens Scenekunstskole i tredje forsøg.

- Det hele går op i en højere enhed, når jeg spiller skuespil. Det er svært at forklare, men det gør mig glad og lykkelig, og jeg kan mærke det i min krop. Første gang jeg stod på en scene, tændte det noget i mig, som jeg ikke havde prøvet før, siger Natalie Madueño, der dog først og fremmest var nervøs de første uger, hun stod på settet i den virkelige verden.

- Jeg var så nervøs i starten, så det var en enorm støtte for mig, at alle omkring mig vidste, hvad de lavede. Så kunne jeg slappe af og koncentrere mig om mit. Det tog noget tid, inden jeg var helt cool, men det er også vigtigt at turde begå fejl, hvis man vil gøre et godt stykke arbejde. Hvis jeg ikke tør komme derud, hvor jeg fejler, kommer jeg heller ikke derud, hvor jeg virkelig rykker nogle ting i mig selv og i det arbejde, jeg laver.

Hello, Mr. Tarantino
Natalie Madueño er vokset op på Vesterbro i København. Hendes mor er halvt kroatisk og halvt dansk, og hendes efternavn stammer fra hendes spanske far. I dag bor hun sammen med sin kæreste gennem flere år på Østerbro, og lige nu går tiden med at indspille sæson to af Bedrag, og hun har nærmest ikke lyst til at holde fri. Faget brænder for meget i hende. Men hvad laver hun, når kameraerne slukker?

- Jeg elsker at have travlt med arbejdet, men når jeg så har fri, er det vigtigt for mig at have ordentlig kvalitetstid sammen med dem, jeg holder allermest af. Og skal jeg slappe helt af, laver jeg mad. Er tiden til det, kan madlavning være helt meditativt og sjovt. Jo mere man kræser for det, jo større er belønningen senere, når det skal spises. Jeg er meget glad for mad," smiler Natalie Madueño, der også privat er hooked på sin nye verden.

- Jeg er en sucker for film og serier. Jeg kan sagtens ligge under dynen en hel dag og se det ene afsnit efter det andet af en god serie.

Lige om lidt kan hun ligge og kigge på sig selv. Det er kun lige begyndt, og bliver Natalie Madueño bedt om at drømme stort, er det roller i England og USA, ultimativt Quentin Tarantinos krøllede univers, der står øverst på ønskelisten. Men inden det tager hun en dag ad gangen i det danske.

Men hvad er det, der gør Natalie Madueño så særlig? Vi har spurgt to af de instruktører, der har arbejdet med hende. 

Per Fly, instruktør på tv-serien Bedrag

Hvorfor valgte du Natalie til rollen?
- Fordi jeg i hende fandt en kvindelig sårbarhed kombineret med en viljefast brutalitet. Ofte ser man en kvindelig hovedrolle, der blot er en mand spillet af en kvinde, men her var en rolle, hvor sårbarheden og det kvindelige var lige så vigtigt som styrken og brutaliteten. Den kompleksitet kunne Natalie forstå og udspille.

Hvorfor er hun et af Danmarks nye talenter?
- Hun er smuk uden at være særlig forfængelig. Og så er hun generøs med sit talent ved ikke at være bange for at kaste sig ud på dybt vand, hvis arbejdet kræver det.

Hvad overraskede dig mest ved Natalie under optagelserne?
- At hun havde så forholdsvis meget metode. Man oplever tit nyuddannede skuespillere have masser af tilstedevær og udstråling, men Natalie gik til opgaven med en bevidst og skarp analyse, uden at det gik ud over tilstedeværet. Det kræver metode og viser, at hun er skarp i pæren.

Mikkel Munch-Fals, instruktør på filmen Swinger

Hvorfor valgte du Natalie til rollen?
- Jeg ledte efter en ung skuespillerinde, som både mænd og kvinder forelsker sig i omgående, og altså ikke en farlig og overvampet brystbombe. Natalie er farlig på en langt mere stilfærdig og raffineret måde. Hun fremstår naturlig, ikke som et produkt af kostplaner, kosmetik og kirurgi. Smid hende i en slidt pyjamas, og hun vil stadig være øretæveind-bydende smuk. Uden skyggen af anstrengelse.

Hvorfor er hun et af Danmarks nye talenter?
- Natalies skønhed er indlysende, og i dansk sammenhæng er det usædvanligt at se en spiller med sådan en starlet-kvalitet. Stor skønhed har ikke været særlig velkommen i dansk film. Som om skønhed og talent måtte udelukke hinanden, men det gør det gudskelov ikke. Det er ved at ændre sig, og Natalie får betydning for den ændring.

Hvad overraskede dig mest ved Natalie under optagelserne?
- Jeg ville næsten ønske, at Natalie var vanskeligere, at hun krævede mere 'vedligeholdelse' og vejledning, så jeg havde haft et påskud for at snakke mere med hende. Men det er aldeles uproblematisk at arbejde med Natalie. Hun er klog, målrettet og selvsikker – uden at være indbildsk.


LÆS OGSÅ: Sådan tackler du, hvis du ikke kan klare din venindes nye kæreste

LÆS OGSÅ: 17 tegn på, at du er i et forhold med din bedste veninde

LÆS OGSÅ: Sådan går du til din veninde, hvis du har mistanke om en spiseforstyrrelse 

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur