#vihyldersygeplejersker

Foto: Sofie Hviid Nogle gange handler det om at smøge ærmerne op og gøre et badeværelse rent, der ikke har set rengøringsmidler i årevis, fortæller sygeplejerske Solvej Rolin.

God sygepleje

“Nogle gange handler god sygepleje om karklud, knofedt og opfindsomhed”

For Solvej Rolin handler det at være sygeplejerske om meget andet end blot sygepleje. Nogle gange handler det om at smøge ærmerne op og gøre et badeværelse rent, der ikke har set rengøringsmidler i årevis.

Solvej Rolin har været sygeplejerske i 17 år og arbejder i akutteamet i Helsingør hjemmepleje. Teamet bliver ofte sendt ud til borgere, der har brug for en særlig indsats i kortere tid. Vi har bedt hende fortælle om en oplevelse, hvor hendes arbejde som sygeplejerske virkelig gav mening.

- Vi blev kaldt ud til en midaldrende mand, hvor vi måtte bruge al vores snilde for at få lov bare at komme ind i hjemmet. På køkkenbordet stod der en tallerken, der havde tydelige ringe efter mange ugers forskellige måltider. Der var ingen toiletpapir i boligen og havde ikke været det længe, men der var et godt brugt håndklæde i håndvasken. Køleskabet var fuld af mug og uspiselig mad. Sjovt nok var det meget tydeligt, at det var et ordensmenneske, vi var kommet ind hos. For selvom der ikke var gjort rent i meget lang tid, lå alt snorlige og ordentligt. Jeg har aldrig set reklamer og aviser stablet så pænt, ikke en flig lå forkert.

Min kollega tog en snak med ham, og jeg spurgte, om jeg måtte tage opvasken imens. Og det var så okay, når jeg nu jeg alligevel var der. Jeg fik også lov at ordne køleskabet. Min kollega fik lavet en aftale om, at vi måtte komme igen, og over de næste dage fik vi lov at handle ind, ordne badeværelset og vaske tøj. Han havde ingen penge, men ved fælles hjælp fik vi støvet 217 kr. op i mønter og flasker fra hans skuffer og skabe, så vi kunne handle mad, rengøringsartikler og ikke mindst toiletpapir ind. Vi fik også et par bukser til 20 kr. i en genbrugsbutik og sengetøj og viskestykker. Enden på historien blev, at vi fik lov at etablere fast hjemmehjælp, der nu hjælper med at skabe struktur i hverdagen og støtter op med praktisk hjælp.

Hvorfor var den oplevelse særlig?

- Vi møder ofte mennesker, der er kommet så langt væk fra, hvor de gerne vil være i deres liv, at der slet ikke synes nogen udvej. Ændringer i hverdagen kan virke fuldstændig uladsiggørlige. Men når vi så stille og roligt får arbejdet os ind på hinanden, så vil langt de fleste hellere leve med viden om, at der er mad i et rent køleskab og toiletpapir, som de fleste af os andre tager for givet.

Normalt tænker de fleste, at sygepleje er noget med sprøjter og kanyler og målinger af blodtryk og puls og blodprøver. Men sygepleje for mig handler om at give borgeren de bedste betingelser med de virkemidler, jeg nu har. Og nogen gange er det sprøjter og forbindinger, andre gange er det den gode dialog, eller som her: En karklud, knofedt og opfindsomhed.

Vi sætter i uge 38-40 fokus på de danske sygeplejersker i anledning af uddelingen af ALT for damernes Kvindepris, som i år går til netop denne faggruppe og alle dens seje medarbejdere M/K. Vær med i hyldesten ved at dele din egen historie om en god oplevelse med en sygeplejerske under hashtagget #vihyldersygeplejersker. 

 

Se, hvad vi ellers skriver om: ALT for damernes kvindepris og Samfund

610x200_woordy_knap2.jpeg