Ethniqa Magazine
SPONSORERET indhold

"Den danske kvinde kan jo også være mig"

"Danske kvinder kommer i alle farver" er navnet på en ny fotoudstilling i København, som Ethniqa Magazine står bag.

Foto: Alexander Zehntner
19. sep. 2016 | Livsstil | Eurowoman

Danske kvinder er farverige og mangfoldige.

Det er budskabet bag en ny fotoudstilling på VerdensKulturCentret i København, som det frivillige onlinemagasin Ethniqa Magazine står bag.

Udstillingen "Danske kvinder kommer i alle farver" er blevet til i samarbejde med fotografen Samy Khabthani og består af 10 portrætfotos af danske kvinder med anden etnisk baggrund, som alle har tilknytning til Nørrebro i København og som har det til fælles, at de hverken er ofre eller mønsterbrydere.

LÆS OGSÅ: Filminstruktør: Danske kvinder kæmper ikke nogen fælles kamp for ligestilling længere

Med udstillingen ønsker Ethniqa Magazine at udfordre forestillingen om den danske kvinde ved at portrættere kvinder med anden etnisk baggrund, som de finder underrepræsenterede i danske medier.

Tanken er at nedbryde fordomme og skabe debat, fortæller magasinets chefredaktør Ayan Mouhoumed.

 "Danske kvinder kommer i alle farver" er titlen på en ny fotoudstilling på VerdensKulturCentret i København. Her ses et af portrætterne fra udstillingen. Foto: Samy Khabthani

Hvad går jeres udstilling ud på?
- Vi vil udfordre billedet af den danske kvinde for at vise, at hun kan se ud på mange måder. Derfor har vi gjort meget for at finde forskellige danske kvinder, der alle har anden etnisk baggrund. Vi har én med tørklæde, én med afrikansk baggrund, én med asiatisk baggrund – forskellige kvinder som ikke er den stereotype kvinde, man altid hører om i medierne, hvor kvinder med anden etnisk baggrund enten er mønsterbrydere eller ofre. Vores spørgsmål er: Hvor er kvinden i midten? Det er den danske kvinde i midten med anden etnisk baggrund, vi gerne vil vise.

Hvorfor er det vigtigt?
- Vi vil gerne vise et alternativt billede end det, som mainstreammedierne altid viser. Selvfølgelig skal der være plads til historier om de kvinder, som enten er ofre eller mønsterbrydere, men vi synes også, at den helt almindelige danske kvinde med anden etnisk baggrund er interessant. Hende der drikker caffe latte og mødes med sine veninder ligesom alle andre danske kvinder.

Men hvorfor er det nødvendigt at vise danskerne det?
- Fordi det er noget, de ikke ser. De ser enten mønsterbryderen og tænker: "Wow, hun har fået uddannelse, hun har klaret sig, hun er læge." Eller også ser de offeret, som måske er blevet underlagt social kontrol eller bor på krisecenter. Hende den helt almindelige danske kvinde med anden etnisk baggrund i midten hører man ikke fra. Man spørger ikke hende: "Hvordan er det at være mor? Hvordan er det at være studerende?" Hun skal hele tiden tage stilling til sin etnicitet eller til integrationsspørgsmål og den slags. Hun kan ikke bare snakke om det at være studerende. Hun får aldrig lov til at svare på de helt almindelige spørgsmål.

LÆS OGSÅ: "Vi er på ingen måde i land med ligestillingen i Danmark"

Men medierne dækker jo netop ofte det, der bryder med normalen – altså offeret eller mønsterbryderen?
- Det er vi på Ethniqa Magazine klar over, men vi synes, det er ærgerligt, at det hele tiden skal være de to billeder, man ser af den danske kvinde med anden etnisk baggrund. Det handler selvfølgelig om at få kliks og likes, men når så mange etniske danskere får deres informationer om danske kvinder med anden etnisk baggrund fra mainstreammedierne, er det ærgerligt, at den helt almindelige kvinde ikke bliver portrætteret – specielt hvis de ikke selv kender nogen med anden etnisk baggrund. Så får de ikke lov at se at: "Nå ok, hende den danske kvinde med irakisk baggrund er ikke så anderledes fra mig. Hun er også en bekymret mor, eller hun er også studerende, eller hun tænker også på miljøet." Det er jo sjældent, at de ser danske kvinder med anden etnisk baggrund udtale sig i medierne om helt almindelige problemstillinger, hvor det ikke handler om deres etnicitet, men om deres person og arbejde.

Hvorfor er fotoudstillingen relevant lige nu?
- Vi startede Ethniqa Magazine tilbage i 2009, og de her stereotyper fylder stadig rigtig meget i medierne. Hvis man for eksempel spørger jeres læsere, hvordan den danske kvinde ser ud, svarer de måske: "Hun er blåøjet med blondt hår" eller noget lignende, og det kan jeg godt forstå, for vi bor jo i Danmark, og der er alligevel en del, der har blå øjne og er blondiner. Men den danske kvinde kan jo også være mig med somalisk baggrund med mørk hud og kruset hår. Jeg er dansk kvinde ligesom alle andre, og det er det, vi gerne vil vise med vores udstilling: De her 10 kvinder er også danske kvinder. Det er også dem, I skal tænke på, når I tænker på den danske kvinde. Det er dem, som mainstreammedierne skal tænke på, når de skal bruge en case. De får ikke nok taletid de her kvinder, fordi de åbenbart ikke er så spændende. Fordi de ikke er mønsterbrydere eller ofre.

Fotoudstillingen "Danske kvinder kommer i alle farver" er gratis og vises på VerdensKulturCentret på Nørrebro i København frem til den 2. oktober 2016.

LÆS OGSÅ: Så er den her! Se traileren 3. sæson af Skam

LÆS OGSÅ: Ditte Giese: Vi kvinder tænker ligeså meget på sex og er ligeså liderlige som mænd"

LÆS OGSÅ: Kvinder får magten på populær dating-app