Ny lov på plads: Ingen samtykke = voldtægt

Foto: Getty "Det er et kæmpe skridt for ligestillingen og for ligeværd", udtaler justitsminister Nick Hækkerup (S) på et pressemøde.

Ny lov på plads: Ingen samtykke = voldtægt

Der er tale om voldtægt, hvis ikke begge parter giver samtykke til sex. Det er kernen i den nye samtykkebaserede voldtægtslov, som regeringen og støttepartierne er blevet enige om.

Begge parter skal give samtykke før en seksuel akt. Også i parforhold.

Samtykken kan gives enten direkte eller indirekte – gennem fx ord, berøringer eller lyde.

Og hvis ikke den gives fra begge parter, er der altså tale om voldtægt.

Det er essensen i den ændring af voldtægtsloven, som regeringen og de tre støttepartier (Enhedslisten, Radikale Venstre og SF) er blevet enige om og har fremlagt på et pressemøde i dag.

"Vi går fra et system, hvor der skulle være tvang og vold for, at det var voldtægt, til at der skal være samtykke", sagde Nick Hækkerup (S) blandt andet om den nye voldtægtsbestemmelse på pressemødet.

"Det vil sige, at det er voldtægt, hvis man ikke er enig om det. Grundlæggende - der er selvfølgelig nuancer. Det er et kæmpe skridt for ligestillingen og for ligeværd."

Allerede i februar slog statsminister Mette Frederiksen (S) fast, at en ny voldtægtslov skulle basere sig på samtykke:

"For mig er det ret simpelt. Selvom alt juridisk er ret kompliceret. Så er det simpelt. Sex skal være hundrede procent frivilligt. Ikke hver gang – men hver eneste gang. Er der tvivl – er der er noget galt", sagde hun bl.a. ifølge DR under en spørgetime i Folketinget.

Læs også: I to år kæmpede hun for samtykkelov – nu hædres Kirstine Holst med en pris

"Historisk dag i dag"

Flere politikere kalder den nye aftale for "historisk" og for en "sejr for ligestillingen" - herunder statsminister Mette Frederiksen (S), der blandt andet skriver følgende på Facebook:

"Aftalen er en vigtig milepæl - især for de ofre for voldtægt, som vi nu styrker retssikkerheden for. Og så er det iøvrigt en vigtig strukturel sejr for ligestillingen i Danmark!"

Se nogle af reaktionerne herunder:

Se, hvad vi ellers skriver om: Sex