GIV ET BLAD I JULEGAVE TIL ÉN, DU HOLDER AF

Paprika Steen: ”Jeg ved måske meget om kærlighed, men ikke så meget om parforholdskærlighed”
Foto: Henrik Adamsen Paprika Steen er aktuel med sin nye film "Den tid på året", hvor hun både er hovedrolleindehaver og instruktør.

Paprika Steen: ”Jeg ved måske meget om kærlighed, men ikke så meget om parforholdskærlighed”

Kærligheden har ikke altid været lige nem for skuespiller og instruktør Paprika Steen, hvis komplekser i årevis spændte ben for hendes lykke. Det fortæller hun i denne uges ALT for damerne.

”Julen er hjerternes fest” lyder en velkendt kliché – og selvfølgelig er den det.

Men den er også stress, jag og mundhuggeri med dem, vi elsker allermest.

Netop dén dobbelthed i kærligheden til vores nærmeste tager Paprika Steen sit humoristiske greb om i sin nye film ”Den tid på året”, der handler om en juleaften i familiens skød og alle de dejlige, men også svære følelser, der kan eksplodere midt i den søde julehygge.

- Det er en film, der skildrer, hvor skøre vi bliver, når vi er sammen med vores familie. Vi mister vores fornuft, og så bliver vi kun følelser, forklarer hun i et stort interview i denne uges ALT for damerne.

I sin nye film, hvor Paprika både er hovedrolleindehaver og instruktør, tager hun fat om de familieintriger, som ofte vækkes til live i december. Om hvor forfærdelige vi kan være, og hvordan vi alligevel holder sammen.

- I familien har du altid et nummer på ryggen. Og det er noget, du har no matter what you do in your life. Uanset hvor meget du bliver til, så er du fucking den samme, når du kommer hjem. Og det er en konstruktion, som er helt vild. Familien som konstruktion er for mig en forbandelse og en velsignelse. Det er både sprængfarligt og trygt, siger hun blandt andet i interviewet.

Svære forelskelser i rygsækken

Én ting er den tvetydige kærlighed til familien – noget andet er parforholdskærligheden. Mens familien altid finder tilbage til kernen, har forelskelsen nemlig ikke altid været helt ligetil for Paprika Steen, fortæller hun i interviewet.

- Jeg har et meget mærkeligt forhold til kærlighed. Jeg ved måske meget om kærlighed, men ikke så meget om parforholdskærlighed. For mig er kærlighed følelsen af, at jeg ser vedkommende med hud og hår og fejl og mangler. Accepterer vedkommende fuldt ud. Sådan har jeg det med mit barn og med mine nærmeste, og sådan vil jeg også helst have det i et forhold.

Den erkendelse er imidlertid ikke sprunget ud af det blå, og for Paprika Steen har den medført flere forliste forhold gennem årene. Men det betyder også, at hun i dag er langt mere tryg ved de problemer, hun forbinder med at være forelsket. Det er, som om komplekserne er blevet mere tålelige, fortæller hun.

- Jeg ville ønske, at jeg havde vidst, at jeg var god nok, da jeg var yngre. Jeg havde simpelthen så mange komplekser. Hvis jeg var forelsket i én, så turde jeg slet ikke gøre noget ved det. Jeg blev altid forelsket i plakater, hvis du forstår. Nogen, der var meget langt væk eller som ikke fandtes.

- Og når jeg så endelig mødte én i virkeligheden, som jeg var forelsket i, så løb jeg skrigende væk. Jeg var pissebange for det. Jeg var superbange for at give slip og superbange for, at nogen skulle sige, at jeg var grim og dum. Jeg havde virkelig mange komplekser. Og det er gået over meget sent i mit liv.

Men det ER gået over?

- Ja, det synes jeg faktisk, at det er. Jeg vil nok altid synes, at jeg er lidt for tyk, og at jeg er for selvkritisk. Men jeg er ikke længere revet rundt af så meget usikkerhed, at det er usundt.

Læs resten af det store interview med Paprika Steen i denne uges ALT for damerne, hvor hun fortæller meget mere om sin nye film, om forholdet til sin eksmand og medproducer Mikael Rieks og om den helt særlige ”Paprika-effekt”.

Paprika Steen, 54 år

  • Aktuel som instruktør af og hovedrolleindehaver i filmen "Den tid på året".
  • Kendt fra film og komik som "Den eneste ene", "Festen", "Lex & Klatten" og "Elsker dig for Evigt"
  • Mor til Otto på 18 år
  • Bor i København
Se, hvad vi ellers skriver om: Kærlighed og Parforhold