Plastikkirurgi, nej tak
SPONSORERET indhold

Stjerner dropper plastikkirurgi

Svulmende plastikbryster og store kunstige læber er ikke længere hot i Hollywood. I hvert fald ikke, hvis man skal tro den gruppe skuespillerinder, som har stiftet en gruppe mod plastikkirurgi. Og måske er tendensen også på vej til os helt almindelige kvinder.

Af: Tilde Mariann Andersen Foto: Bulls
07. okt. 2012 | Livsstil | ALT for damerne

"Vi vil aldrig lade os operere for at ændre på vores udseende". Det var udmeldingen fra en gruppe fremtrædende britiske Hollywood-skuespillerinder i efteråret. Kate Winslet, Rachel Weisz og Emma Thompson stiftede aktionsgruppen British Anti-Cosmetic Surgery League for kvinder, der ikke vi tage knive og sprøjter i brug for at bevare et smukt ydre.

"Jeg vil aldrig falde for det. Det er imod min moral, og det er imod den måde, jeg er opdraget på til naturlig skønhed," udtalte Kate Winslet til den britiske avis Daily Telegraph og tilføjede, at hun også holder sig fra Botox.

Det er ikke første gang, "Revolutionary Road"-stjernen udtaler sig kritisk om mediernes fremelskning af urealistiske skønhedsidealer. Tidligere har hun protesteret imod brugen af retouchering, fordi det udstiller kvinder som unaturlige glasbilleder. Også den mexicansk-amerikanske skuespillerinde Salma Hayek tilslutter sig sine engelske kollegaer:

"Alle kvinder har ret til at kæmpe for at bevare deres ungdom, men kosmetisk kirurgi er blevet en hel generations udvej, og man bliver ikke nødvendigvis smuk af det. Man bliver rynkefri, men det er ikke det samme," har skuespillerinden sagt til magasinet Allure.

Mere vil have mere
At plastisk kirurgi og andre kosmetiske indgreb er blevet hverdagskost for en hele generation, kan speciallæge i plastikkirurgi Benedikte Thuesen nikke genkendende til. Flere får rettet næsen til eller forstørret brysterne. Forskellen fra tidligere er imidlertid, at de fleste foretrækker, at de kosmetiske rettelser ser naturlige ud.

− Jeg tror, vi har set alt for mange skræmmeeksempler fra USA, som for eksempel da Melanie Griffith fik lavet nogle kæmpe læber, eller som når nogle kvinder får lavet ansigtsløftninger, så de smiler hele tiden. Ligesom Dolly Parton. Det synes folk efterhånden ser komisk ud, siger plastikkirurgen. Det er hendes erfaring, at kvinder i dag ønsker, at det skal være mere elegant.

− Vi har bevæget os hen i mod, at plastikkirurgi skal se pænt, naturligt og elegant ud. Derfor er det også de mindre indgreb, der vinder indpas. Hvor man før startede med en ansigtsløftning, starter man nu med lidt Botox og Restylane. Det er det samme med brystimplantater. Det skal se naturligt ud.

Især de sidste fem års tid har de mindre og knapt så markante indgreb været efterspurgt blandt Benedikte Thuesens klienter.

Plastikkirurgen mener, at grunden til, at Hollywoods skuespillerinder netop nu begynder at gøre oprør mod idealet om kunstigt store bryster og forstenet ansigtsmimik er, at brugen af skønhedsoperationer efterhånden er gået for vidt.

− I starten var man nok fascineret af, at det kunne lade sig gøre at ændre folks udseende. Men lige pludselig synes man, at det er gået over gevind. Mere vil have mere, og så ser det bare fuldstændigt komisk ud, siger hun.

Se hvor lækker jeg er uden plastikkirurgi
Livsstilsekspert og fremtidsforsker Birthe Linddal mener imidlertid, at der også kan være andre grunde til, at Kate Winslet og hendes kollegaer sætter foden ned.

− Eliten skal helst adskille sig fra massen, og eftersom Botox og plastikkirurgi efterhånden er blevet hver mands eje, så har det ikke længere den samme prestige. Prestigen ligger i at kunne sige "prøv at se, hvor lækker jeg er uden al den plastikkirurgi!"

Ifølge livsstilseksperten handler det om at have noget, de andre ikke har, men hun mener også, at der generelt i tiden er en modtendens, der bevæger sig væk fra de tendenser, vi har levet efter de sidste mange år. Det handler om at finde tilbage til nogle grundlæggende værdier.

− Vi bliver nødt til at efterstræbe noget naturligt. På samme måde, som der er en kæmpe tendens til, at vi shopper og køber luksusmærker, så har vi også en modtendens, hvor man helst skal se ushoppet ud. Lidt ligesom Bonderøven. Man skal helst bare have en sweater og et par slidte jeans på, men tro mig, det skal være den rigtige sweater og de rigtige jeans, siger hun.

− Generelt er der en tendens til, at folk stopper op og spørger, "skal vi løbe 100 km i timen? Skal vi forbruge så meget? Skal vi leve op til de her idealer om, hvor smukke og slanke, vi skal være?".

Vi vil være gode mennesker
Bodil Marie Stavning Thomsen, der er lektor i Kultur- og Medievidenskab ved Aarhus Universitet, forsker i kvindeæstetik og ved særlig meget om filmdivaer. Ifølge hende kan man opfatte Kate Winslet, Rachel Weisz og Emma Thompsons nystiftede aktionsgruppe som en kritik af vores kultur, hvor vi længe har hyldet kunstige idealer. Samtidig mener hun også, at det er en kritik af filmstjernejobbet.

− Som kvinde skal man, ud over at kunne spille skuespil, være smuk. Det er en kritik af en form for prostitution, der ligger i det job, siger hun. De kvindelige skuespillere er blevet gjort til en slags vare. Et produkt af Hollywood.

− Se på sådan en som Nicole Kidman, der er meget diskuteret for tiden, fordi hun hele tiden får lavet skønhedsoperationer. Der er nogle, der synes, at det går ud over hendes evne til at bruge sin mimik, når hun spiller skuespil, siger Bodil Marie Stavning.
Hun mener at Nicole Kidman er et eksempel på, hvor galt det kan gå i forsøget på at leve op til Hollywoods idealer om evig ungdom.

At det er en kritik af vores kultur, er Birthe Linddal enig i.

− Man kan købe sig til et pænt ydre, købe sig til lykke, købe sig til identitet. Måske man bare skal have den krop, man har fået, lade være med at købe så mange ting, og bruge nogle ressourcer på at blive lykkeligere, på at flytte ud på landet og lave maden selv i stedet for at købe den. Det handler om, at man skal være et godt og rart menneske, der har overskud til sine børn og til andre.


Læs resten af artiklen på næste side...Et PR-stunt
Hvad det kommer til at betyde for fremtidens skønhedsideal, at Hollywoods store stjerner går mod strømmen og sætter Botox og skarpe knive i skammekrogen, er endnu uvist. Bodil Marie Stavning Thomsen mener, at det er sandsynligt, at det vil få betydning for, hvordan vi almindelige kvinder vil se på kosmetiske operationer i fremtiden.

− Det er en klar manifestation. Det er heller ikke sikkert, at det bliver uden omkostninger for de aktionerende skuespillerinder. Det er modigt, at de gør det, for som skuespillere er de underlagt et ekstremt pres, som jeg slet ikke tror, vi kan gøre os forestillinger om, siger forskeren.

− Det svarer lidt til en politisk aktion. Det er næsten fagforeningsagtigt. De er underlagt skønhedsindustrien og skal leve op til deres bedste hele tiden. Det betyder, at de også skal under kniven indimellem for at kunne blive ved med at få de store roller og tjene de store hyrer.

At det udelukkende er i den gode sags tjeneste, at de tre modige skuespillerinder lufter deres synspunkter om plastikkirurgi, er ikke sikkert. Efter deres udtalelser, som i Hollywood kan opfattes en smule kontroversielle, har de opnået en gevaldig omtale i medierne.

− Det giver dem jo en masse PR, siger Birthe Linddal.

− En stor del af det moderne liv handler om den rigtige positionering. Det der med at have en holdning, så man kommer i medierne, og folk får øje på en, det er vigtigt. De skal lægges mærke til, så de kan få nogle gode roller, så de kan blive endnu rigere. Det er ikke, fordi jeg ikke tror, at de her skuespillerinder bruger deres position til et godt og rimeligt budskab, men det er også et budskab, de selv kan drage nogle fordele af, pointerer livsstilseksperten.

Utroligt heldige skuespillerinder
For almindelige kvinder uden job på det store lærred betyder den nye tendens, at de idealer, vi spejler os i, bliver mere naturlige.

− Der skal nok være kvinder i Danmark, der har fået at vide, at de ligner en sæk kartofler, og når Madonna kan se så godt ud, når hun er 50, hvorfor kan de så ikke? Det er meget rart at vide, at nogle af de mennesker vi spejler os i, også er imod kunstige idealer, siger Birthe Linddal.

Men selv om de lækre Hollywoodstjerner dropper knive og indgreb, så vil det stadig være en illusion, vi almindelige kvinder spejler os i. Det vil stadig være de smukkeste kvinder, der bliver valgt til de store roller, og for de fleste vil det stadig være umuligt at leve op til idealerne. Både Kate Winslet, Rachel Weisz og Emma Thompson har da også været utroligt heldige fra naturens side.

­− De her skuespillerinder er meget veldrejede, og de har barnepiger og folk til at hjælpe dem, så de får nok søvn og ikke bliver trætte. De har måske relativt let ved at holde fast i et smukt ydre uden at lægge sig under kniven, siger livsstilseksperten, og Benedikte Thuesen giver hende ret.

− Det er jo nogle ualmindeligt smukke kvinder, der har lavet denne her forening. Jeg kunne godt tænke mig at høre dem, når der er gået 10 eller 20 år. Så skal det ikke undre mig, om de ikke har fået et lille fikst løft af deres øverste øjenlåg. Bare lidt, så man ikke kan se det, men så de lige ser lidt friske ud.

Så selv om de tre smukke filmstjerner slår på tromme for, at vi alle skal dyrke den naturlige skønhed, har vi ikke set det sidste til kosmetiske indgreb af den ene eller den anden slags.

− Det har slet ikke klinget af endnu. Det er jo ligesom med mode. Det går fra det rigeste lag, dem, der repræsenterer idealet i et samfund, til dem i bunden, der stræber opefter. Vi vil nok se det mange mange år endnu, mener Bodil Marie Stavning.

Til gengæld vil det blive mere accepteret at få korrigeret ansigtstræk og bryster, spår Benedikte Thuesen.

− Fremtiden for plastikkirurgi er mindre indgreb, så det bare er gradvist. Man starter i det små, så øjenbrynene ikke pludselig sidder oppe i panden, så man ligner en klovn, afslutter hun.

De er imod skønhedsoperationer


Kim Cattrall
"Jeg tror ikke på plastikkirurgi. Ikke endnu i hvert fald. Jeg er for bange. Der er så mange skrækkelige eksempler på, hvad der kan gå galt," har "Sex and the City"-skuespilleren sagt.


Salma Hayek
"Alle kvinder har ret til at kæmpe for at bevare deres ungdom, men kosmetisk kirurgi er blevet en hel generations udvej, og man bliver ikke nødvendigvis smuk af det. Man bliver rynkefri, men det er ikke det samme," har hun udtalt i et interview til Allure.


Rachel Weisz
"Folk, som ser perfekte ud, er hverken særligt smukke eller sexede," har den engelske skuespiller udtalt.


Emma Thompson
"Jeg skal ikke nyde noget af at pille ved mig selv. Vi lever bare midt i en rædselsfuldt ungdomsfikseret tid, hvor alle skal se ud, som om de er 30, når de er fyldt 60," har stjernen på 52 udtalt til Hollywood.com.


Kate Winslet
"Jeg vil aldrig falde for det. Det er imod min moral, og det er imod den måde, som jeg er opdraget på til naturlig skønhed," fastslår den veldrejede Hollywoodstjerne.