Hjemmet Fra politiets arkiver
SPONSORERET indhold

Fra politiets arkiver: Hollywoodstjerne blev myrdet for 100 kroner

Ramon Novarro var stumfilmens største ”latin lover” i slutningen af 20’erne og begyndelsen af 30’erne. Da talefilmen kom, blev Novarros stjerne slukket. Men der gik rygter om hans rigdom, og det blev skæbnesvangert... Hjemmets journalist Carsten Nødskou dykker her ned i en historie fra politiets arkiver.

Af: Carsten Nødskou Foto: Getty Images
04. apr. 2022 | Livsstil | Hjemmet

Stumfilmene havde fra 1910 skabt en helt ny arbejdsform og -plads for skuespillere, nemlig filmstudierne. Biografpublikum var helt vilde med de levende billeder, og der blev bygget biografer overalt i verden.

I Californien opstod der en helt ny by, der levede af film og siden blev hele verdens filmcentrum, og hvor de største filmstjerner boede: Hollywood. Her var Ramon Novarro midt i 1920’erne en af de mest populære mandlige stjerner.

Faktisk var der kun Rudolph Valentino, der var større. Men i 1926 døde Valentino, kun 31 år gammel, og så overtog Ramon Novarro pladsen som filmens største ”latin lover”. Hans honorar steg i 1926 til 750.000 kroner pr film, og da han medvirkede i tre-fire film om året, blev han en meget rig mand.

Ramon Novarro var født i Mexico i 1899 og voksede op i et velhavende miljø. Hans far var en fremtrædende forsker og hans mor ud af en slægt af store jordbesiddere. I 1913 flyttede hele familien til Los Angeles i Californien, hvor Ramon kastede sig over filmbranchen. Her var der altid roller til skuespillere, der så godt ud og havde charme, så fremtiden tegnede strålende for Novarro.

Årene indtil 1935 var én stor triumf for skuespilleren, og han nød sin stjernestatus – og naturligvis rollerne. Det var altid hovedroller i store og dyre udstyrsfilm, som for eksempel ”Ben-Hur”.

Men så kom talefilmen, og den udkonkurrerede stumfilmen. Det ramte Ramon Novarro, for han kunne ikke omstille sig til den ny filmgenre.

Masser af unge mænd

Novarro fik ikke fornyet sin kontrakt med filmselskabet i 1935, og derefter blev rollerne få og små. Fem år senere var han birolleskuespiller i B-film, og siden blev han glemt. Men han havde den trøst, at hans formue var stor, for han havde fulgt sin fars råd og investeret sikkert.

Han havde anbragt penge i jord, mursten – ja, han ejede faktisk hele boligkomplekser, og deres værdi steg hvert år. Så den gamle filmhelt kunne fortsætte sit luksusliv i sit palæ i Hollywood.

Det omfattede livlig selskabelighed med middage, musik, champagne og prostituerede. Novarro havde i hemmelighed været homoseksuel hele livet, så det var mandlige prostituerede, der blev bestilt. Han hyrede dem nærmest i bundter fra et bestemt bureau.

Blandt de unge mænd gik der det rygte, at skuespilleren altid havde 40.000 kroner liggende i kontanter i huset. Det havde brødrene Paul og Tom Ferguson, 22 og 17 år, hørt, så da de 30. oktober 1968 blev bestilt af bureauet til at besøge Novarro, besluttede de at stjæle de mange penge, når de var alene med ham.

Han sagde, at han ikke havde penge i huset. Så tævede brødrene løs på ham, indtil han faldt om og kort tid efter døde af kvæstelserne. På vej ud af huset fandt de 100 kroner i Novarros badekåbe – det var deres bytte. Paul og Tom Ferguson blev hurtigt afsløret og anholdt og idømt fængsel på livstid.

Rygtet om de 40.000 kroner i kontanter var en misforståelse. Det var en spilledåse, der havde kostet 40.000 kroner.

Anbefalet til dig