Randers guide
SPONSORERET indhold

Guide til Randers: 11 ting, du skal se og opleve i den gamle købstad

Randers er en af Danmarks ældste købstæder med gode shoppingmuligheder og egen regnskov, men derudover er byen især kendt for den smukke omgivende natur ved udløbet af Gudenåen, Randers Fjord og de bakkede landskaber nord for byen.

Af: Lene Lykke Hovmand Foto: PR
03. jun. 2023 | Livsstil | ALT for damerne

Her skal du slentre og shoppe

Tag dig god tid til at gå en tur rundt i bymidten og ned ad brostensbelagte gader og kigge på de smukke bindingsværksbygninger i den gamle købstad, som Randers er.

Faktisk er gågaden i Randers en af de ældste gågader i Danmark. Her finder du tøjbutikker, genbrug og caféer, og for enden ligger byens gamle rådhus fra 1778. Herfra kan du gå ad Torvegade, hvor du ikke må snyde dig selv for et besøg i Rhanders Boutique i endnu en af byens detaljerige, historiske bygninger.

Det var i Randers, at virksomhedens berømte handskeproduktion begyndte i helt tilbage i 1811, og i butikken er der indrettet et ”Heritage Area”, hvor du kan få indblik i historien om ”Handsker fra Randers” fra begyndelsen og til i dag.

Det skal du opleve

Randers Kunstmuseum ligger lige midt i byen, så et besøg på museet er nemt at kombinere med både shopping og byvandring. Museet har en samling af dansk kunst fra 1800 til i dag, og lige nu kan du opleve to særophængninger: en med
maleren Poul Anker Bech og en med fokus på kunst som samfundskommentar med værker af blandt andre Bjørn Nørgaard, Claus Carstensen og Gudrun Hasle.

Til og med juli kan du opleve udstillingen 'Tidevand' med fokus på kvindeliv og temaer som krop, køn og moderskab – skabt af den i Aarhus bosiddende kunstner Katja Bjørn.

Læs mere på randerskunstmuseum.dk.

En anderledes byvandring

Det nemmere at finde det, man leder efter, hvis man ved, hvad man leder efter, og nogle gange får man også meget mere ud af at gå rundt og opleve en by, hvis man har et fokus, og nogen peger noget ud for en. Hvis du har mod på at opleve Randers på en alternativ måde, så hent appen Useeum og tryk play på lydoplevelsen 'Hemmeligheden om Randers'.

Skaberne af lydoplevelsen kalder den for usynligt teater, fordi du selv på din vej rundt i byen tager aktivt del i fortællingen. Undervejs møder du tre store forfattere fra Randers: Karin Michaëlis, Henrik Pontoppidan og Steen Steensen Blicher, og du kommer ifølge dramaturgen ikke kun tættere på dem men også på dig selv. Bodil Jørgensen lægger stemme til hovedpersonen i lydfortællingen, som guider dig rundt på den 4,2 kilometer lange rute.

”Lykken her i Livet består i at fæste Rod i egen Jordbund og vokse i Lyset af den hjemlige Himmel”, skrev Henrik Pontoppidan i 1898 i et brev til Otto Borchsenius og i nogenlunde samme form i sin bog ”Det forjættede land”. Om han havde Randers i tankerne, da han skrev sætningen, må stå hen i det uvisse, men måske bliver du lidt klogere på forfatteren og hans forhold til fødebyen undervejs på turen.

Læs mere på hemmelighedenomranders.dk.

Randers Regnskov

Den indendørs tropiske skov og zoo er et oplagt sted at tage hen med børn, men også for voksne kan det bruges at komme inden for i varmen og kigge på både dyr og planter.

Du kan f.eks. iagttage store kattedyr helt tæt på i Jaguaranlægget, også under vandet, når de svømmer i deres pool. I påsken introducerede regnskoven et nyt tiltag, Tidsrejsen – istiden. Her vil man som besøgende kunne opleve et dødislandskab og udforske, hvad isen gemmer på.

Læs mere på regnskoven.dk.

Historie og håndværk

På Østjyllands Museum kan du via den faste udstilling lære om menneskets tilstedeværelse på Randers-egnen fra Middelalderen og frem til i dag, og lige uden for centrum ligger Håndværksmuseet, som giver indblik i håndværk fra produktionen af Randers Reb til Rhanders handsker, briller og fotografi.

I 24 værksteder bliver der fortalt historier om gamle håndværk, og nogle af værkstederne er arbejdende.

Læs mere om begge museer på museumoj.randers.dk.

Værket er byens spillested, teater og cafébiograf, indrettet i et gammelt elværk. På scenerne kan du opleve alt fra stand-up comedy til jazz og metal, og fra torsdag til lørdag kan du få et lækkert aftensmåltid med gode, lokale råvarer på stedets restaurant Madværket.

Se program og menuer på vaerket.dk.

Her skal du nyde vand & wellness

Skal dit ophold i Randers byde på andet end byliv, så er der mange muligheder for at nyde naturen og elementerne med vand i fokus. Randers ligger geografisk, hvor Gudenåen munder ud i Randers fjord, og det 293 kvadratkilometer store område i og omkring Randers Fjord er udnævnt til naturpark.

Det betyder, at der er rig mulighed for gåture, sejlture eller køreture med pitstops på udvalgte steder. Du kan f.eks. tage Danmarks mindste færge over fjorden ved Mellerup-Voer, leje en kano ved Kyst- og Fjordcentret eller følge en etape af den 31 kilometer lange lodssti mellem Udbyhøj Syd til Voer på den østlige side af fjorden. I gamle dage gik lodserne af ruten, når de havde guidet skibe igennem fjorden ind til Randers og skulle tilbage til deres lodsstationer.

Sauna og spa

Efter en dag eller to med shopping og/eller kulturoplevelser kan det være, at en afslappende stund i varmt vand og sauna kan friste. I så fald kan du besøge Water & Wellness Randers, hvor du også kan booke tid til massage, ansigtsbehandling eller fysioterapi.

Se mere på waterwellness.dk.

Her skal du bo og spise

Nostalgi og luksus på det gamle hotel

Når du går igennem svingdørene ind til Hotel Randers, føles det lidt som at træde ind i en anden tid på grund af den nænsomme restaurering med respekt for bygningens historie.

Hotellet var et af de første provinshoteller i Danmark, da det åbnede for gæster i 1856. I 2016 blev det nyistandsat i samarbejde med Novel Cabinet Makers og med Kongelig Bygningsinspektør Baumann Boe-Whitehorn, som bl.a. har istandsat Frederik VIIIs palæ på Amalienborg. De 84 værelser har hvert sit unikke præg men er alle indrettet enkelt og i nedtonede farver.

På hotellet finder du også restauranten Brasserie Mathiesen, som ligeledes har fået en arkitektonisk overhaling, der giver stedet en elegant, international vibe. Køkkenet er nordisk med franske aner, og til frokost kan du udover a la carte-retterne få lækkert moderne smørrebrød.

Mere info på hotelranders.dk og brasseriemathisen.dk.

Æbler, gourmet og glamping

Cold Hand Winery lige uden for Randers er en omvej værd for alle foodies, vinelskere og for dig, der bare higer efter en rolig pause i rustikke, landlige omgivelser.

De prisbelønnede frugt-vine fra Cold Hand Winery bliver produceret i en stor trælade, der giver associationer til hipsterdrevne økolandbrug i Californien, men her er det altså danske æbler, der er basen for mousserende vine, isvin, hedvin, bordvin med mere. Du kan købe vinene og en masse andre delikatesser med hjem fra butikken, men overvej først og fremmest at time dit besøg med tid til brunch, middag eller vinsmagning.

Spisningen foregår ved langborde i en gammel, renoveret staldbygning eller udendørs under hvide sejl, når vejret og årstiden er til det. Du kan også booke et glamping-ophold på vingården og overnatte i enten en hyggeligt indrettet 11.000 liters italienske vintønde, i en ikonisk restaureret Airstream-camper fra 1972 eller i et glampingtelt.

Læs mere på coldhandwinery.dk.

Gourmet hos den anerkendte frue

Restaurant Fru Larsen lidt sydvest for Randers er kendt for et højt gastronomisk niveau med retter, der blander det traditionelle med det moderne med udgangspunkt i årstidens råvarer – så vidt muligt lokale.

Du kan både vælge retter enkeltvis fra kortet eller snacks plus en 3-, 5- eller 7-retters menu med eller uden vinmenu. Vælger I en menu med vin, kan I overveje at overnatte i et af de 16 hotelværelser samme sted.

Se mere på frularsen.dk.

Alkopop på sukkerfabrikken

Udover at være kendt for den smukke natur ved Gudenåens udløb, så er Randers også kendt – eller snarere berygtet – for at være hovedstaden for indtag af alkoholsodavanden Mokaï, men selvironi mangler randrusianerne tilsyneladende ikke, for de har opkaldt deres streetfoodmarked på havnekajen for “Mokajen”. Og man kan altså få meget mere end søde alkopops, når boderne åbner i maj måned i havnens gamle sukkerfabrik.

Læs mere på visitaarhus.com.

Anbefalet til dig