Gennemblødt
SPONSORERET indhold

Sådan bliver vi bedre til at tale om menstruation

Nu skal det være slut med menstruationstabuer. Forfatterne til menstruationsbogen, alle taler om, kommer med 7 gode råd til at sætte den røde baron fri.

26. maj. 2016 | Livsstil | Eurowoman

I denne uge er menstruation over det hele. Med brugte bind på forsiden af avisen og glødende kommentarfelter har menstruation virkelig fået taletid. Forfatterne til bogen Gennemblødt - Maja Nyvang Christensen og Sine Cecilie Laub - der er genstand for al opmærksomheden, giver her 7 gode til, hvordan vi kan blive bedre til at tale om og forstå menstruation.

#1: Alt er ikke altid, som du tror, det er
Hvis du er i gang med at omfavne din menstruation og din "kvindelighed", maler store malerier med dit blod, beder til din livmoders feminine energi og går til cyklusyoga, så husk på, at selvom det er smukt, at du tilbeder og omfavner din biologiske kvindelige essens i din praksis, kunst eller aktivisme, så er der også risiko for, at du ekskluderer andre menstruerende. Det er ikke alle kvinder, der menstruerer, og det er ikke kun kvinder, der menstruerer.

LÆS OGSÅ: "Jeg har aldrig set et brugt bind på forsiden af avisen før"


#2: Menstruatorer eller menstruerende
Sproget er en vigtig vej til at skabe inklusion. Brug for eksempel ordet "menstruatorer" eller "menstruerende" om folk, der menstruerer eller sig eksempelvis "folk, der bløder" i stedet for "menstruerende kvinder."
#3: Skam ikke folk, der har det svært med blod
Der kan være forskellige grunde til, at folk har svært ved at tale om eller se menstruationsblod. Det kan være, at de har fobi for blod, eller har haft en voldsom oplevelse i form af eksempelvis aborter.

#4: Skam ikke folk, der hader deres menstruation
Folk kan have forskellige grunde til at hade deres menstruation (eksempelvis smerter eller kroniske lidelser) – men det betyder ikke, at de partout er anti-feminister.

LÆS OGSÅ: VIDEO: Lad os tale om menstruation

#5: Husk på, at ikke alle bløder
Der kan være masser af grunde til, at vi ikke bløder, og det kan være en sårbar situation. Det kan være, vi ønsker at blive gravide, men ikke har ægløsning på grund af PCO, det kan være, fordi vi er sterile, ikke har en livmoder, har en livstilssygdom, er gået i overgangsalderen eller noget helt sjette. Det kan også være et tabu ikke at have menstruation.

#6: Tal om det
Den bedste måde at nedbryde et tabu på er at tale om det. Måske kan du lide ordet menstruation, måske kan du bedre lide at kalde det noget andet. Find en måde, du synes, passer til dig og del dine erfaringer og bekymringer med dine venner – hvis de ikke selv kender til din situation, kender de med garanti nogen, der kender til den. Jo mere man taler om menstruation, desto mindre pinligt og ulækkert føles det.

#7: Ligestil dit WC
Ejer du en restaurant eller et sted, hvor der er adgang til WC, så forkæl de menstruerende med at lægge menstruationsartikler til rådighed. Kører du med opdelte mand/dame-toiletter, så husk at stille en toiletspand ud på mandetoilettet.

Listen er et uddrag fra bogen Gennemblødt

LÆS OGSÅ: "Det var ikke min drøm at møde en gift mand, men det gjorde jeg, og derfra gik det meget hurtigt"

LÆS OGSÅ: "Det handler ikke om kvinders DNA eller om, at kvinder skulle have et særligt omsorgsgen"

LÆS OGSÅ: Derfor bliver du ulykkelig af facebook