Få mere i løn
SPONSORERET indhold

Gør som en mand og få mere i løn

Hvordan ved du, hvad du er værd på arbejdsmarkedet? Hvilken løn er rimelig i forhold til din uddannelse og erfaring? Hvad tjener andre i samme job? Og hvordan skal man egentlig gribe det an, hvis man vil have en ordentlig løn?

Af: ALT for damerne i samarbejde med Kvinneguiden.no Foto: Getty Images
03. sep. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Uanset om, du er jobsøgende eller i en fast stilling, er det stensikkert spørgsmål, du har stillet dig selv. For det kan være mere end almindeligt nervepirrende at bede chefen om en lønsamtale eller turde bede om den løn, man føler, man fortjener, til en jobsamtale.

Her får du en række overskuelige trin til at komme igennem det.

Hvad er DU værd?

Det første skridt på vejen er at finde ud af, hvad du er værd i dit job.

– Det kræver ofte lidt research at finde sin egen værdi på jobmarkedet. Du kan begynde med at tjekke med andre i samme type stilling og med samme uddannelsesbaggrund, forklarer fagansvarlig og grundlægger af MetaResource, der bl.a. er specialiseret i kompetenceudvikling, Trine Ålstedt, og tilføjer, at du kan benytte både dit eget og andres netværk. Men løn er et delikat emne for mange, pointerer hun.

– For mange mennesker er det meget personligt uden videre at fortælle, hvad de tjener, så det er bedre at spørge efter en øvre og nedre grænse.

"Husk at være dig selv og sig tingene på en måde, der er naturlig for dig."

Flere faktorer er afgørende for, hvad du skal sige eller bede om til selve samtalen. Trine Ålstedt mener, at det er vigtigt, at du har styr på dine forventninger, inden du går ind til chefen. Og du skal også have styr på, hvilke af dine ressourcer og kompetencer, du vil bringe på banen, og hvordan du vil kommunikere dem.

– Vær konkret omkring, hvad du har bidraget til af værdiøgning i tidligere job. Husk at være dig selv og sig tingene på en måde, der er naturlig for dig. Hvis du forsøger at være en anden, vil det skinne igennem og falde ud til din bagdel.

Forhandl som en mand

Undersøgelser, som Una Gustafsson ved Lunds Universitet i Sverige har lavet, viser, at kvinder er dårligere end mænd til at forhandle løn. Grunden er, at kvinder tror, at de er dårligere til det.

– Det bedste, du kan gøre, er at lade være med at tænke på dig selv som en kvinde, når du forhandler løn, fordi du dermed ubevidst gør dig selv til en dårligere forhandler. Tænk hellere på dig selv som akademiker eller en kompetent chef, siger Una Gustafsson.

Hun tror, at det også spiller ind, at kvinder er bange for at blive opfattet som ikke-kvindelige i forhandlingssituationen.

– Ifølge stereotyperne er en lønforhandler selvhævdende, bestemt og rationel. Men kvinder skal ifølge stereotyperne gerne være det modsatte. Når kvinders forhandlingsevner testes, forhandler de derefter. Derfor præsterer de ofte dårligere end mænd.

Fortjen den løn, du kræver

Hvis du vil kræve mere i løn i dit nuværende job, må du først og fremmest fortjene en lønforhøjelse. Det mener karrierevejleder Mette Manus fra Manus Motivation Group.

– Hvis du er dygtig, motiveret og engageret, må du lade det skinne tydeligt igennem til din arbejdsgiver, at du gør dit arbejde ekstra godt, inden en lønforhandling. Så det er op til dig at bevise, at du er din løn værd.

LÆS OGSÅ: "Sådan søger du nyt job, når du er i job"

Trine Ålstedt er enig og forklarer, at du skal være ekstra aktiv over for din arbejdsgiver.

– Gør mere end forventet og vis iver, glæde og gå-på-mod. Vær en kollega, der bidrager til arbejdsmiljøet, bak de andre op, bidrag med forslag og ideer. Når du ser, at noget ikke fungerer eller kan forbedres, så hav mindst to forslag til, hvordan det kan gøres anderledes, inden du gør opmærksom på det.