Børn og sorg
SPONSORERET indhold

Sådan hjælper du børn i sorg

Sygdom og dødsfald i den nærmeste familie eller omgangskreds, kan få et barn til at isolere sig eller afskærme sig fra sine føleleser.Det kan udvikle sig til at give omfattende problemer for barnet senere hen i livet, fordi sorgen ikke bliver bearbejdet. Som forældre eller pårørende er vi i høj grad med til at kunne påvirke, hvordan barnet kommer videre i livet.

Af: Mi Skjold Brix Foto: Alamy
03. maj. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Her får du 16 gode råd fra foreningen Børn, Unge og Sorg til, hvordan du kan hjælpe:

1. Vær der og vis din (ægte) interesse og omsorg

2. Lad aldrig som ingenting. Er du tvivl om, hvordan du håndterer en bestemt situation, så spørg i stedet for at lade som ingenting

3. Der er ikke noget 'rigtigt' tidspunkt at spørge på, så du må kaste dig ud i det

4. Når personen har lyst til at tale, så spørg til detaljer. Lad dig ikke spise af med et "det ved jeg ikke".

5. Bliv ved med at spørge. Spørg ikke kun til det, der er sket, men spørg også om, hvordan de har det med det, de fortæller. Vær ikke bange for at stille spørgsmål og for at spørge ind.

6. Understreg, at det er ok, hvis personen siger fra, når han/hun ikke orker at tale om det.

7. Du skal ikke være bange for at gøre personen ked af det

8. Du behøver ikke at kunne forstå fuldstændig. Personen forventer ikke af dig, at du skal kunne løse hans/hendes problemer, gøre sorgen mindre eller gøre hende/ham glad igen. Lad være med at vise, hvor godt du forstår via eksempler, som måske kan såre ham/hende.

9. Hjælp personen til også at have et fristed. Det kan være i skolen eller på arbejdspladsen eller til en fest, hvor sorgen ikke fylder så meget.

10. Du skal ikke prøve på at gætte, hvad der er godt for personen. Der er rigtig mange fordomme, hvad tab angår, og du risikerer at drage nogle forkerte konklusioner. F.eks.: Hun bliver sikkert ked af det, hvis jeg begynder at tale om hendes mor.

11. Vis, at du tænker på personen. Send en sms eller mail, der viser, at du tænker på ham/hende, send blomster og gå med til begravelsen, tilbyd din hjælp måske med nogle praktiske ting. Inviter personen med til ting – og husk også at holde kontakten i perioder, hvor han/hun er væk fra skole eller arbejde.

12. Fortæl hvordan det påvirker dig, at personen har mistet

13. Vær tålmodig. I perioder vil personen mangle overskud.

14. Regn ikke med, at sorgen forsvinder

15. Forstå, at personen sagtens kan være glad den ene aften og meget ked af det dagen efter. Man kan holde sorgen væk en tid, men ikke altid.

16. Husk på, at personen også er parat til at høre på dig og dine sorger. Du må stadig gerne fortælle om dine forældre, dine flirter og andre hverdagsproblemer.

LÆS OGSÅ: 40 procent af børn og unge skjuler sorg

Kilde: Børn, Unge og Sorg