Interview med Susan Sarandon

Foto: Patrick Demarchelier / Vogue Germany / Trunk Archive. All Over Press og Getty Images. I don’t give a fuck-attituden går aldrig af mode. Det er Susan Sarandon et glimrende bevis på og har været det, siden hun var med i Thelma & Louise i 1991.

Interview med Susan Sarandon

Eksklusivt interview med Susan Sarandon: "Man skal leve, ikke blot eksistere"

Hun har spillet med i mere end 80 film, og iår fylder hun 70. Den ikoniske amerikanskeskuespillerinde og aktivist Susan Sarandoner stadig optaget af at tale hverdagens helte, kvindernes sag. Og så er hun akkurat lige så sprød i sort bh i dag som i den hvide bh, hun bar og slog igennem med i 1970. Eurowoman har fået et eksklusivt interview.

James Dean vidste det. Det gjorde Susan Sarandon også. Hvordan en hvid T-shirt og et par jeans vinder over alt andet tøj, når det kommer til at være damn cool.

Det blev skuespillerindens uniform i Ridley Scotts roadmovie-klassiker fra 1991 Thelma & Louise, hvor de to veninder flygter fra hverdagen og sætter sig selv fri. Og skulle du sidde og glane ud ad vinduet og drømme dig til lidt mere I don't give a fuck-attitude, er det med at få knaldet Thelma & Louise på skærmen (find den på HBO) og lade Susan Sarandons ranke ryg i rollen som Louise smitte af.

Men selvtilliden er ikke rent skuespil. Susan Sarandon, der har været i filmbranchen i mere end 45 år, er af den mere end gennemsnitlig seje type, også hvis hun selv skal sige det.

LÆS OGSÅ: Patti Smith: "Jeg kunne aldrig forestille mig at gå op i likes"

Hvad giver dig selvtillid?

- At vide, at jeg er stærk nok til at samle mig selv op igen, hvis jeg fejler. Jeg er styrtet et par gange i livet, men jeg er her stadig. Jeg er lykkelig. Glad for at vågne hver dag og være mor, bedstemor og aktivist. Jeg forsøger at sige ja oftere, end jeg siger nej, siger Susan Sarandon.

For nylig sagde hun ja til en invitation til Screen Actors Guild Awards, en årlig pris, der hylder de bedste skuespilpræstationer inden for film og tv. Skuespillerinden var på den røde løber klædt i hvid blazer og sort bh. Den bød på så meget kavalergang, at Kate Winslet ikke kunne nære sig og med oooh-mund satte hånden på det svulmende bryst.

Og så svømmede internettet over af henholdsvis klapsalver og fnys over kavalergangen, særligt fra tv-værten Piers Morgan, der tweetede, at den var upassende. Kavalergangen fik tilmed sit eget hasthtag, #cleavagegate. Det kunne Susan Sarandon ikke tage sig af, så som modsvar postede hun et foto af sig selv fra en af sine største roller, The Rocky Horror Picture Show, hvor hun spiller den unge Janet og er klædt i en hvid bh. Til billedet på Instagram skrev hun: "Todays #TBT is dedicated to @piersmorgan." Touché.

Kvindebeundrer
Nok forsvarer Susan Sarandon sig selv og sin ret til at presse brysterne ned i en bh, men hun vil ikke kalde sig feminist. Det klinger gammeldags, synes hun. Hun er humanist med særlig opmærksomhed på kvinder.

- Jeg beundrer alle kvinder. Kvinder er jo fantastiske. De multi-tasker, går på arbejde, opdrager børn. Jeg ved ikke, hvordan verden ville fungere, hvis ikke det var for kvinder. Skal jeg specifikt nævne én, jeg beundrer, er det Vanessa Redgrave (britisk skuespillerinde og politisk aktivist, red.), der har været modig både på og uden for lærredet, og som bliver ved med at kaste sig ud i nye ting. Men ellers er de kvinder, jeg ser op til, dem, som ingen ved hvem er. Dem, som dag efter dag gør de mest ekstraordinære ting, uden at nogen takker dem, siger Susan Sarandon.

Hvilket råd vil du give kvinder?

- Sig ja til livet, og vær ikke bange for at tage chancer. Engager dig i noget, der er større end dig selv, din karriere, din familie eller et fællesskab. Involver dig i noget, du tror på og har en passion for. Lev i taknemmelighed.

Susan Sarandon er ikke bange for at bruge store ord. Ord, der kan lyde lige vel højtravende, når man er opdraget i gummistøvler i vestjyske vandpytter.

Hvad er dit motto?

- A new dawn, a new day. Man skal leve, ikke blot eksistere.

Ordene er tatoveret på Susan Sarandons håndled, for der er gode tanker og masser af handling i damen. Siden 1999 har hun været UNICEF-ambassadør, og i 2003 talte hun højt om, at hun var imod USA's invasion af Irak. Samme år var hun med i en reklame, hvor hun talte bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoners sag. Hun har kæmpet imod racisme, sult og fattigdom og fik i 2006 prisen Action Against Hunger Humanitarian Award. Senest brugte hun en uge i julen 2015 på at hjælpe flygtningene på Lesbos. Så er det, man pakker sin jyske jantelov væk.

Du er en engageret kvinde. Hvilken sag betyder mest for dig?

- Det vigtigste er, at man prøver. Der er mange problemer, der skal løses. Hjemløshed, social uretfærdighed, racisme, miljøet, bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoners rettigheder, ulighed for kvinder, særligt dem, der lever i fattigdom, deres muligheder, uddannelse, sundhedspleje, vold. Stort set alt, der har med kvinder at gøre, siger Susan Sarandon.

Hvad er de største problemer i verden?

- Grådighed og manglende omsorg for dem, der falder gennem systemet. Vi har opgivet at bruge vores moralske kompas pga. frygt, siger Susan Sarandon. Amen.Magiske New York
Hvis Woody Allen er indbegrebet af den mandlige newyorker, kunne Susan Sarandon være den kvindelige. Skuespillerinden er født og bor stadig i byen, og alligevel er hun langtfra færdig med den.

- New York er min yndlingsby. Jeg elsker at besøge andre byer, men når jeg besøger dem, savner jeg den excentricitet og spontanitet, der er så stor en del af New York. Her lurer lykkelige tilfældigheder overalt. Jeg elsker at ramle ind i en udstilling eller pop up-butik og at se på folk, der jonglerer i parkerne. Da mine børn var små, gik de i skole på den anden side af Union Square, så vi gik ofte over pladsen, hvor der altid var musik og gang i den. Eller oplevede Washington Square Parks gadeteater. Det er det magiske ved New York, siger Susan Sarandon.

Siden 1970 har Susan Sarandon levet af skuespillet. Hendes debutfilm var Joe, hvor hun til sin første casting nogensinde fik en af de bærende roller. Klip til kultfilmen Rocky Horror Picture Show i 1975, hvor Susan Sarandon spillede Janet. Og sådan gik det, fra en film til den næste, hvor hun spillede over for bl.a. Robert Redford, Jack Nicholson, Catherine Deneuve, Marlon Brando, Geena Davis i Thelma & Louise og Tim Robbins i Dead Man Walking, som hun vandt en Oscar for i 1995. Hvis Susan Sarandon var en filmtidslinje, var hun rigtignok lang og strakte sig over mange årtier.

Hvordan er det anderledes at være 60 år og i filmbranchen i dag end for 20 år siden?

- Det er bedre i dag, i hvert fald som skuespillerinde. Der er flere roller, der bliver udviklet til kvinder, der er over 50, fordi der er flere kvinder på 50 plus i filmbranchen, der skriver og instruerer. Forskellen på mænd og kvinder er, at når en kvindelig instruktør har en mand i hovedrollen, kan hun identificere sig med ham, men når en mandlig instruktør har en kvinde i hovedrollen, er det sværere for ham at identificere sig med hende.

Hvad er dine planer for 2016?

- Jeg spiller med i The Meddler med J.K. Simmons og Rose Byrne og About Ray med Naomi Watts og Elle Fanning. Mit dokumentarfilmproduktionsselskab Reframed Pictures har også en række projekter i gang, herunder en dokumentar om Hedy Lamarr. Og så skal jeg i gang med at bokse igen.

Susan Sarandon skal også bruge tiden på at være sammen med sine tre børn. Instruktøren Jack og musikeren Miles, som hun begge fik med sin kæreste gennem 23 år, skuespilleren Tim Robbins, og datteren Eva, der er skuespiller, og som hun fik med instruktøren Franco Amurri. Og med sit halvandet år gamle barnebarn.

Hvad er du mest stolt af?

- At være mor for mine tre børn, Eva, Jack og Miles. Tænk, jeg er nu også bedstemor, efter min elskede Marlowe kom til verden. Min familie er min stolteste bedrift. Når jeg bliver spurgt, hvilken titel der definerer mig, svarer jeg ikke aktivist eller skuespiller. Jeg siger mor. Mor er den sværeste titel i livet, siger Susan Sarandon.

Hvad er det seneste, der har rørt dig?

- Mit barnebarns evne til at være åben.

Og nu vi er ved familieforholdene: Var der ikke noget med, at Susan Sarandon havde en utrolig ung kæreste på et tidspunkt? Jo, Susan Sarandon var kæreste med den 30 år yngre Jonathan Bricklin. De var sammen i seks år, indtil de gik fra hinanden sidste år, og han er nu faldet for den 26 år ældre Marina Picasso, Pablo Picassos barnebarn.Fejl forskønner
Susan Sarandon og Jonathan Bricklin har dog ikke helt sluppet hinanden. De har stadig bordtennis til fælles, og Susan Sarandon er medejer af ekskærestens bordtennisklub Spin i New York.

- Jeg er kommet til at elske bordtennis. Det er så sjovt, plus det er god træning. Man bevæger sig, bliver strakt igennem og bruger hjernen. Jeg opfordrer alle til at prøve det. Jeg elsker også at gå til koncerter og danse. Musik kan flytte sjælen. Jeg danser meget i mit køkken. Og jeg laver collager med min søn Jack og musik med min søn Miles.

Sådan går det stille liv på Manhattan. Med r'n'b-musik ud af højttalerne og grøn te med ingefær i koppen.

- Alle mine dage er forskellige, men jeg læser avis hver dag, ser mine venner og familie og dyrker motion. Da jeg var ung, dyrkede jeg overhovedet ikke motion. Nu går jeg i træningscentret og dyrker cardio, som jeg startede på, da jeg var i 40'erne, og nu har jeg også tilføjet boksning. Det er virkelig befriende og en fantastisk måde at komme af med indre frustrationer på, siger Susan Sarandon.

Skuespillerinden er i god form. Også huden har det strålende. Hun er netop blevet talsperson for L'Oréal Paris. Det er da meget godt klaret i en alder af næsten 70.

- Med tiden bliver man mindre hård ved sig selv og begynder at nyde den, man er. At ældes med ynde handler om at have det godt med sig selv. Det, man engang opfattede som fejl, er nu blevet til styrker. Jeg ville da ønske, at jeg havde taget mig mere af min hud, da jeg var yngre, men når du er ung, føler du dig uovervindelig. 10 år efter indser du, at det er du ikke, siger Susan Sarandon.

Hvilke skønhedsregler for kvinder over 50 tror du på, og hvilke bryder du gerne?

- Jeg kender ingen af de regler, så jeg går nok rundt og bryder dem alle! Hvis der er én ting, jeg har lært med alderen, er det at være tro mod mig selv og at have det sjovt. Der er ikke noget, du kan eller ikke kan gøre, der afhænger af din alder. Det kan være sjovt at udtrykke sig kreativt gennem makeup og hår, og det foretrækker jeg i den grad at gøre frem for at få sprøjter eller at rekonstruere mig selv, siger Susan Sarandon, der er afhængig af solcreme med høj faktor og aldrig forlader hjemmet uden.

Hvilke skønhedshemmeligheder har du ellers i ærmet?

- Jeg ryger ikke cigaretter. Jeg forsøger at spise sundt. Jeg forsøger at være lykkelig. Sex er formodentlig også godt for huden, ikke?

Det skader højst sandsynligt ikke.

LÆS OGSÅ: Casper C. og Isabel: "Der er kun ét problem i aldersforskellen"

LÆS OGSÅ: Lily Allen: "Det smukke er, at jeg kan bidrage til moden uden at risikere at miste mit hus"

LÆS OGSÅ: Frank Hvam: "Jeg er en grubler mere end en jubler"

Susan Sarandons bedste roller

The Rocky Horror Picture Show (1975)
Musical/komedie/horror-film, hvor Susan Sarandon synger og spiller rollen som den unge forlovede, der sammen med sin kommende mand punkterer og søger ly på slottet hos Dr. Frank N. Furter. Det skulle de aldrig have gjort.

Thelma & Louise (1991)
Skulle man på roadtrip, og havde man lyst til et lidt vildt et af slagsen, måtte det gerne være med Susan Sarandon, der spiller over for Geena Davis. Ikke så meget pis med hende.

The Hunger (1983)
Wuhu, det er frækt, når Susan Sarandon og Catherine Deneuve roder rundt på lagnerne i vampyrfilmen, hvor Susan Sarandon i øvrigt også møder David Bowie. De havde senere en affære.

Dead Man Walking (1995)
Susan Sarandon fik, efter fire tidligere nomineringer, en Oscar for bedste skuespillerinde for rollen som nonnen Helen Prejean.
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview