Lufthavnsdrama: Svensk studerende nægter at sætte sig ned i fly for at forhindre udvisning af asylansøger
Foto: Facebook / Elin Ersson En 21-årig svensk studerende har skabt internationale overskrifter efter en aktivistisk handling ombord på et fly.

Lufthavnsdrama: Svensk studerende nægter at sætte sig ned i fly for at forhindre udvisning af asylansøger

Elin Ersson optog hele den dramatiske seance med sin mobiltelefon ombord på flyet.

- Sæt dig ned, vi vil afsted! Sæt dig ned!

Der var store indvendinger fra både passagerer og flypersonale, da den 21-årige svenske studerende Elin Ersson nægtede at sætte sig ned på et fly, der skulle lette fra Göteborg lufthavn med kurs mod Tyrkiet.

Protesten var en aktivistisk handling, der skulle forhindre, at en mandlig asylansøger, der også var ombord på flyet, skulle sendes tilbage til Afghanistan efter udvisning fra Sverige.

- Jeg vil ikke sætte mig ned, før den person er taget af flyet. For han vil højst sandsynligt blive slået ihjel, hvis han bliver på flyet, siger Elin Ersson i en video, som hun livestreamede med sin mobiltelefon under seancen, og som siden er blevet set over fire millioner gange.

Hun havde købt billetten til flyet, efter at hun og andre aktivister have opdaget, at en asylansøger ville være ombord. Det skriver Guardian, der har talt med den unge studerende, som forklarer i et interview, at hun og de andre aktivister egentlig troede, at en ung asylansøger ville være ombord på flyet, men at det senere viste sig at være en ældre asylansøger i 50'erne.

Det ændrede dog ikke noget for Elin Ersson.

- Jeg vil ikke have, at en mands liv bliver taget, bare fordi I ikke vil misse jeres fly, siger hun på et tidspunkt i videoen.

- Jeg gør, hvad jeg kan, for at redde en persons liv. Så længe en person står op, kan piloten ikke lette. Det eneste, jeg vil, er at stoppe udvisningen, og så skal jeg nok følge reglerne her. Dette er fuldstændig lovligt, og jeg har ikke gjort noget kriminelt.

I baggrunden kan man høre protester fra både passagerer og flypersonale, men også opbakning til den svenske studerende, der med tårer i øjnene forklarer, at en tyrkisk mandlig passager ”er med hende”, og at et fodboldhold bagerst i flyet også har rejst sig op.

Videoen slutter med klapsalver fra flere passagerer til den unge studerende, som først forlader flyet, da hun er sikker på, at den udviste asylansøger er på svensk jord igen.  

Ifølge Guardian har Swedavia – det firma, der driver lufthavnen i Göteborg – bekræftet, at en afghansk asylansøger og tre sikkerhedspersoner forlod flyet.

Se den fulde video på Elin Erssons Facebookprofil, der indtil videre er blevet delt 37.000 gange.

Se, hvad vi ellers skriver om: Samfund