Makeupfrie stjerner

Makeupfrie stjerner

Tendens: stjernerne dropper makeuppen

Det skabte overskrifter verden over, da Jennifer Anistons frisør lagde et billede af sig selv og skuespilleren op på Instagram. Bag ham står Aniston og læner sit hoved på hans skulder. Skrabet for makeup og så naturlig, som det fås.

Internettet eksploderede og alle gossipsider i USA med respekt for sig selv delte billedet under overskrifter som "Jennifer Aniston ser fantastisk ud uden makeup" i utallige variationer.

Venner-skuespilleren er langt fra den første kendis til at optræde "fersk" på sociale medier. Det har stjerner som Kim Kardashian, Rihanna, Lady Gaga og Beyoncé også gjort. Og herhjemme er en bølge af kvinder hoppet med på toget. Blandt andet radiovært Sara Bro, skuespiller Christiane Schaumburg-Müller O'connor og Andrea Elisabeth Rudolph, der driver virksomheden Rudolph Care, har delt billeder af dem selv uden så meget som en klat mascara eller fotofilter på Instagram. Flere i kampen mod kemi i hverdagen, og det peger samtidig ind i en tendens, hvor det naturlige er blevet mere og mere populært - sågar også på catwalken, hvor make-uppen er næsten usynlig.

Vi er trætte af perfektion
Tendensen kommer ikke overraskende i kølvandet på de mange skriverier om fotoredigering, der var for et par år siden. Det forklarer Chris Pedersen, modeekspert og redaktionschef på Cover og Cover Man.

- Det er en modreaktion på hele photoshop-diskussionen og et forsøg fra kendissernes side på at menneskeliggøre sig selv. På den røde løber og i magasinerne præsenteres vi jo for et drømmebillede af de store berømtheder, men sociale medier handler netop at give illusionen af at komme ind bag facaden og lade fans se et mere ægte billede af deres virkelighed, siger han til ALTfordamerne.dk.

Og det giver skønhedsekspert Charlotte Torpegaard ham ret i.

- Overordnet er de fleste af os nok ved at være en smule trætte af det meget opstillede og overretoucherede - af perfektionen. Det er en helt naturlig trendcyklus, at når noget har været ekstremt i den ene retning, som eksempelvis de meget opstillede filterfotos på de sociale medier, så kommer der altid en modreaktion. Her det naturlige og ægte, siger hun til ALTfordamerne.dk

Magasin er med på den
Det er ikke kun på de sociale medier, at vi ser stjernerne uden filter og foundation. Også i magasinbranchen har man taget tendensen til sig og i spidsen for dette fænomen står franske Elle forklarer Chris Pedersen.- De har af flere omgange fået modeller som Eva Herzigova, Monica Bellucci, Sophie Marceau og Charlotte Rampling til at stille op til cover-foto uden makeup. Man kan sige, at det jo er en del af vores medievirkelighed nu, at vi godt ved, at berømtheder ofte er pusset, plejet og makeup'et til uigenkendelighed, når de stiller op, og fotografiet uden makeup bliver en revne ind til privatlivet, selvom det jo selvfølgelig også bare er en mediestrategi, konkluderer modeeksperten.

Også her er de to eksperter enige i, at det er en bevidst måde, at bruge de nye medier på, og at det ikke nødvendigvis bare er tilfældigheder, at også mange it-girls og populære modeller, der tidligere har stået i spidsen for det uopnåelige skønhedsideal pludselig viser sig fra deres naturlige, uglamorøse og måske endda løsslupne side, som vi eksempelvis ser det med den amerikanske model Cara Delevingne.

- Kritikken kan lyde, at dette jo så blot bliver en ny måde at udstille sig på, siger Charlotte Torpegaard, der dog ikke tror, at vi går en makeupforskrækket fremtid i møde.

Vi dropper ikke makeuppen helt
- Undersøgelser viser stadig, at 70 procent af alle kvinder anser dét at bruge makeup som en måde at få det bedre med sig selv på. Så fuldstændig nøgne bliver vi nok ikke foreløbig, spår hun.

Det ændrer dog ikke på, at det falder i god jord, når stjerner og ikoner sænker paraderne og viser os, at de ikke er perfekte og pletfri.

- For mange af os kan det være ret befriende at se dem, også uden filter. Det gør dem menneskelige. Tag blot det nylige eksempel med Kate Middleton, der viste familien frem dagen efter sin fødsel, uden at skjule sin fødselstopmave. Det gav jo et suk af lettelse at hun - også - er et ganske almindeligt menneske af kød og blod, slutter hun.

LÆS OGSÅ: Så meget snyder modelbillederne

Eksperterne

Charlotte Torpegaard er skønhedsekspert og har været tilknyttet flere danske magasiner som skønhedsredaktør. Hun har udgivet bøgerne 'Skønhed kommer indefra, men lidt læbestift skader jo ikke' og "Yummy mummy". Hun skriver desuden skønhedsbloggen Ilovebeauty.dk.

Chris Pedersen modeekspert og redaktionschef på Cover og Cover Man. Desuden har han været vært på DR-programmerne "Modekoder" og "Moderedaktørens dagbog".
Se, hvad vi ellers skriver om: Skønhed