T-rex dinosaur tristan otto
Foto: Frederik Wolff Teglhus, Statens Naturhistoriske Museum Du kan "møde" Tristan Otto på Statens Naturhistoriske Museum fra d. 19 juni 2020.

Dinosaurernes konge er kommet til Danmark

For første gang nogensinde er et T-rex skelet landet på dansk jord. Få den utrolige historie om den 12 meter lange og mange ton tunge T-rex Tristan Otto, der er blevet samlet knogle for knogle, i en ny podcast.

Da et af verdens mest imponerende T-rex skeletter landede i København tidligere på året, øjnede Talk Town straks muligheden for at fortælle historien om verdens største rovdyr. Sammen med konservator Abdi Hedayat var vi med på sidelinjen, da en fragtbil med lastrummet fuld af kasser med mange ton tunge knogler fra en vaskeægte T-rex trillede ind i gården til Geologisk Museum. Det er der nu kommet en podcast ud af.

Tristan Otto, som den forstenede dinosaur og også podcasten nu er døbt, er fire meter høj, 12 meter bred, og kraniet er et af de mest komplette nogensinde fundet. Det samme er tandsættet. Faktisk var det to danskere, der i 2010 købte det velbevarede skelet og opkaldte det efter hver deres søn.

De sidste fem år har Tristan Otto været udlånt til Berlin, men nu er dinosaurernes konge kommet til Danmark, og den 19. juni åbner Statens Naturhistoriske Museum dørene til den spektakulære dinosaurudstilling.

Abdi Hedayat var en af dem, der fik til opgave at samle den enorme dinosaur bid for bid. Men man samler altså ikke bare sådan lige et forstenet dinosaurskelet. Alene øverste hoftedel vejer 300 kg.

”Nu skal vi til at skrue det jern på, som holder bagbensknoglerne, og så skruer vi et ekstra stykke jern på, som halshvirvlerne ligger på, og som kraniet bliver skruet fast på, og så står der et helt T-rex skelet. Den har ikke været sjov at have efter sig,” konstaterer konservatoren i podcasten.

Han har arbejdet på dino-projektet i to år. Lang tid før offentligheden fik nys om, at Tristan Otto skulle til Danmark og bo.

T-rex i Danmark

For 66 millioner år siden så livet på jorden radikalt anderledes ud. Dengang var det dinosaurerne, der regerede, og med sine sylespidse tænder, et kranie på størrelse med en veludstyret motorcykel og sin syv ton tunge krop var den mest frygtindgydende af dem alle tyrannosaurus rexen. Lige indtil en kæmpemæssig meteor ramte Jorden og udslettede dem alle.

T-rexen er det største rovdyr, der nogensinde har levet på vores planet. Den havde et gigantisk gab og spiste triceratops så store som HT-busser. Der findes kun to originale T-rex skeletter i Europa, og nu er København i besiddelse af det ene. Det er første gang, at en T-rex befinder sig på dansk jord.

”Der er faktisk kun fundet 50 T-rexer i hele verden. Nogensinde. Det er ikke særlig mange. Så det at stå over for en ægte T-rex, et ægte fossil, det er noget helt, helt særligt”, siger direktør og professor på Statens Naturhistoriske Museum, Peter C. Kjærgaard, i podcasten.

Tristan Otto blev fundet og udgravet i den bjergrige delstat Montana i USA og skal sammen med fem andre forhistoriske dinosaurer gøre museumsgæsterne klogere på Jordens fortid, nutid og fremtid.

I podcasten ”Tristan Otto” fra Talk Town tager vi dig med bag udstillingens kulisser, ligesom du kan blive klogere på det fascinerende tobenede rovdyr, der befandt sig i toppen af fødekæden for millioner af år siden.

En naturvidenskabelig podcast for både store og små.

Talk Town - Historier du ikke kan slippe

FB_profilbillede.jpg

Lyt til de bedste podcasts i appen Talk Town.


Find stærke personlige fortællinger og masser af inspiration om alt fra parforhold og børn til mode og sundhed. Talk Town er et nyt podcastunivers med kvalitetsindhold fra velkendte brands som ALT for damerne, Euroman, FIT Living, Vores Børn, ALT.dk mm.

Prøv 14 dage GRATIS nu.

Kun 59 kr./md. efter endt prøveperiode. Ingen binding

Download via iTunes lige her

Download via GooglePlay lige her

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Podcast