Women Deliver
SPONSORERET indhold

”Vi er på ingen måde i land med ligestillingen i Danmark”

I anledning af Women Deliver-konferencen har vi bedt fem forskellige mænd og kvinder om at give deres bud på, hvilke udfordringer vi i Danmark står overfor på ligestillingsområdet. Her bringer vi Ellen Trane Nørby, minister for børn, undervisning og ligestilling

Foto: Flemming Leitorp
19. maj. 2016 | Livsstil | Eurowoman

Verdens største konference om kvinders rettigheder gæster København 16.-19. maj. Målet med konferencen er at skabe opmærksomhed omkring Verdensmål nr. 5: At opnå lighed mellem kønnene.

I den anledning har vi talt med fem kvinder og mænd, som giver deres bud på, hvilke udfordringer vi i Danmark står overfor på ligestillingsområdet, og hvilken rolle vi bør spille i kampen for kvinders rettigheder internationalt. Vi bringer et interview om dagen løbende over konferencedagene.

I samme serie: Rasmus Horn Langhoff, ligestillingsordfører for Socialdemokraterne, Jonas Christoffersen, direktør for Institut for Menneskerettigheder, Lisa Holmfjord, forkvinde for Dansk Kvindesamfund, Tania Dethlefsen, vicegeneralsekretær Sex og Samfund. 

LÆS OGSÅ: Sådan går det med ligestillingen i Danmark

Ellen Trane Nørby, minister for børn, undervisning og ligestilling.

Hvad er den største udfordring, vi har på ligestillingsområdet her i Danmark?

– Vi har helt klart en udfordring i forhold til kvinder af anden etnisk oprindelse, som er underlagt en enorm social kontrol. Vi skal sikre os, at de reelt har de samme grundlæggende rettigheder, som vi andre. At de selv kan vælge deres kæreste, ægtefælle, uddannelse og karriere. Vi er nødt til at kæmpe den kamp sammen med dem.

– På 8. marts var der jo for eksempel flere kvinder af anden etnisk oprindelse, som var ude og sige, at de følte sig svigtede, både af kvindeorganisationer, men også bredt set, fordi de ikke følte, at ligestillingskampen havde omfattet dem. Og der må man altså sige, at ligestillingskampen i dag er en frihedskamp, som også skal omfatte de mange, der har en anden baggrund end flertallet, men som bor i vores land og har lige så meget ret til den frihed og ligestilling, som vi andre har.

Hvordan løser vi det?

– Vi kan både gå ind lovgivningsmæssigt, oplysningsmæssigt og sætte fokus på rettigheder og på, hvad vi bør acceptere som samfund. Det oplever jeg heldigvis, at der er bred politisk opbakning omkring. Kvinderne tager jo også selv kampen, men vi skal understøtte dem i det. Det er ikke acceptabelt, at unge piger ikke selv kan vælge uddannelse, om de vil arbejde eller vælge, hvem de vil have som kæreste. Så vi må gå ind og se på, hvordan vi kan give de piger og kvinder den frihed.

Hvilken rolle mener du, at Danmark bør spille i kampen for kvinders rettigheder internationalt?

– Vi bør spille en meget aktiv rolle. Det har vi gjort traditionelt, og det skal vi gøre fortsat. Jeg var så sent som i marts måned i New York til FN's årlige kvindekommission, hvor der bliver vedtaget erklæringer om alt fra reproduktiv sundhed til at træffe frie valg, og det er vigtigt, at vi fortsat markerer os i sådan nogle sammenhænge. Det er også vigtigt, at danske virksomheder har et ligestillingsperspektiv, når de har fabrikker rundt omkring i verden.

– Der er jo også en lang række punkter, hvor vi selv kunne blive bedre. Vi skal til at se på det, at kvinder stadig tjener mindre og sparrer mindre op til deres pension på grund af barsel, vi skal kigge på vold mod kvinder og på sexisme. Vi er på ingen måde i land i Danmark. Men vi kan godt prale af de mange resultater, vi har nået og være med til at være at påvirke udviklingen andre steder.

LÆS OGSÅ: Verdens største ligestillingskonference kommer til København: Her er 11 events, alle kan deltage i

LÆS OGSÅ: Filminstruktør: Danske kvinder kæmper ikke nogen fælles kamp for ligestilling længere

LÆS OGSÅ: Laura Lindahl: "Kvinder, der vil til tops, kan komme det. Vi har ligestilling"