sponsoreret indhold
Vinguide: 3 tips til at vælge vin
SPONSORERET indhold

Vinguide: 3 tips til at vælge vin

Du behøver hverken at være kok eller sommelier for at kunne vælge en god rødvin, der gør fredag aften lige dét hyggeligere. Her er en lynguide til, hvad du skal kigge efter.

24. sep. 2020 | Livsstil | Det danske Spiritus kompagni

Område, drue eller årgang? Vinens verden kan virke som en videnskab, men der er ingen grund til at tabe pusten, når du skal udse dig en flaske til weekendens sammenkomster.

Ifølge vinspecialist Annelise Ladegourdie, der er stifter af vinskolen ”Qvinde kend din vin”, er det vigtigste værktøj ganske simpelt; at kende sin egen smag – og lad den vise vejen. Læs med her, hvor hun kommer med tre tips til at vælge den rigtige vin.

1. Stol på din smag

- Det jeg synes, er så dejligt ved vinens verden er, at man ikke kan sætte ting i bås. Hvis blot du følger din egen smag, er druerne faktisk ikke så afgørende, fortæller Annelise Ladegourdie.

Tænker du netop smag frem for alt andet, vil du også typisk opleve, at du kan lide mange forskellige druetyper, tilføjer vinspecialisten. Og når du har smagt dig frem til den første gode flaske, er du allerede et skridt nærmere, hvad du skal gå efter næste gang.

 - Vin skifter smag efter maden, den serveres til, så køb nogle flasker af dem, du kan lide, og prøv dem til forskellige retter. Notér dig løbende, hvordan smagen ændrer sig, og hvad du synes bedst om. Så har du nogle pejlemærker, næste gang du skal vælge.

2. Match anledningen

Samtidig er det værd at tænke over, hvad du skal bruge din rødvin til, siger Annelise Ladegourdie. Skal du nyde den uden noget til, er der frit valg. Men er den tiltænkt en bestemt ret, er det lækkert, hvis vinen komplementerer smagene på tallerkenen.

 - Det er især ganituren, der kan trække dig i retning af, hvilken vin du skal vælge til din middagsret. Laver du fx en steg i ovnen med hvidløg, der gør den fed og voluminøs i smagen, er det en god idé at servere en vin, som har noget sødme.

3. Glem reglerne

Står menuen på fisk, vil mange af os per automatik vælge en hvidvin og stille den på køl. Spørger man vinspecialisten, er der dog ingen faste regler for servering – hverken når det kommer til temperatur eller type. Tværtimod.

- Man kan få en rødvin, der passer til fisk, ligesom man kan få en hvidvin, der passer til en bøf. Temperaturen er der heller ingen religion omkring. Om sommeren kan det fx være skønt at servere en rødvin afkølet, fordi det får frugtnoterne frem. Igen er det en smagssag.