Babymad - tiden efter mælk
SPONSORERET indhold

Babymad - tiden efter mælk

Når din baby er mellem fire og seks måneder, er det på tide at præsentere den lille trold for fastere føde end mors bryst eller den lækre flaskemælk. Bliv klar til at give baby den første babymad.

Af:: Mia L. Rasmussen, Vores Børn, september 2010
26. okt. 2010 | Børn | Vores Børn

Det første år af sit liv tager dit barn nogle gevaldige spring, når det gælder bordets glæder. Fra de første måneder med bryst eller flaske, gennem overgangsperioden med babymad – mos og grød, til dit lille madøre som etårig kan spise som resten af familien.

Den største milepæl føles for mange som den første skemad. Det gør ligesom baby til et fuldgyldigt lille menneske, når det går i gang med ‘rigtig’ mad – og så oveni købet med noget så civiliseret som en ske. For de fleste babyer starter bekendtskabet, når de er mellem fire og seks måneder. Barnet viser selv tegn på at være parat.

SE TYPISK DAG MED BABYMAD FOR EN BABY PÅ 4, 6, 8 ELLER 12 MÅNEDER – KLIK PÅ BOKSEN TIL HØJRE OG SE

“Barnet er parat, når det begynder at kigge efter maden, når andre spiser. Nogle børn begynder også at åbne munden som et tydeligt tegn på, at det er interesseret i at spise mad, og nogle børn begynder at vågne oftere om natten, fordi de er sultne,” fortæller Lena Dyhrberg, der er privatpraktiserende sundhedsplejerske.

Tid til babymad?

Viser dit barn ingen af disse tegn, kan du roligt lade grød være grød og fortsætte med bryst eller flaske. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du ammer fuldt i seks måneder. De fleste børn vokser, som de skal, og har altså ikke brug for andet end modermælk eller modermælkserstatning før den tid. Starter du for tidligt, kan du risikere, at barnet ikke er parat rent motorisk, og så er det svært at skabe en succes med babymaden. “Man skal først starte, når munden kan lukke omkring skeen, hvilket typisk er, når barnet er omkring seks måneder,” siger Lena Dyhrberg. Omvendt kan du også komme til at trække den for længe, mener sundhedsplejersken: “Det kan være svært at slippe den nærhed med barnet, som amningen giver. Så er det moren, der skal bearbejde sine følelser og kappe navlestrengen, som jo på en måde er det, vi gør, når vi begynder at give vores barn skemad.”

Tal med din baby om babymad

Er dit barn begyndt at vise interesse, skal du som det første begynde at tale til det om mad. Et halvt år gammelt barn forstår meget mere, end du tror. “Det er meget nemmere at prøve noget nyt, når barnet bliver forberedt verbalt. Derfor skal du tale til barnet, fortælle om maden og hvor lækker den er – altså opmuntre barnet til at spise. Det nytter ikke at sige, at mosen ikke ser lækker ud. Det kan barnet mærke og forstå,” fortæller Lena Dyhrberg. Og så skal du jo i gang med at lave babymad og koge grød – måske for første gang i dit liv? Heldigt nok er det ikke stor kogekunst, det handler mest om at blande mel og vand, varme op og røre rundt. Det er dog ikke lige meget, hvilke meltyper, du vælger. De første måltider skal være lavet på mel af hirse, majs eller ris, da de giver en tynd grød, som er nem at spise, og ikke indeholder gluten.LÆS OGSÅ: LÆS OGSÅ: Babymad – opskrifter på lækker mos og grød Når du så står der helt glad og stolt har frembragt en hel gryde grød, så kan det godt føles temmelig demotiverende – eller ligefrem sårende – hvis dit barn bare spytter grøden lige i hovedet på dig eller vender sit hoved demonstrativt væk. Men prøv at skjule skuffelsen, og acceptér, hvis dit barn afviser babymaden. “Barnet gør det ikke for at genere nogen. Der er altid en grund. Måske er det ikke parat til babymad, måske er stemningen ikke god ved bordet, eller måske vil det hellere have bryst,” fortæller Lena Dyhrberg. Er det sidste problemet, kan det være en god idé at lade far stå for de første skemåltider, mens du fordufter ud af lokalet. På den måde forbinder barnet ikke situationen med amning. Til gengæld er det en dårlig idé at kamuflere maden for at få din baby til at spise. “Børn er så smart indrettet, at hvis der er noget, de ikke kan tåle i deres tarmsystem eller ikke har brug for, så vil de i mange tilfælde afvise det. Derfor er det dumt at blande grød sammen med frugt, fordi det så kan være svært at finde ud af, hvad det er, barnet reagerer på,” forklarer Lena Dyhrberg.

Væk barnets sanser

Hvad du derimod meget gerne må gøre, er at lave maden og spisesituationen så lækker og lokkende som muligt for dit barn. Du kender det jo selv: Duften af mad fra køkkenet, og mundvandet, der begynder at løbe. Hvis du selv kan lide at lave mad, synes du sikkert også, at halvdelen af et lækkert måltid er at sammensætte ingredienserne, putte dem i gryden og anrette maden flot, så du slet ikke kan vente med at sætte tænderne i det. Sådan er det også for baby!Børn sanser faktisk dufte endnu bedre end voksne, så tag dit barn med i køkkenet, når der skal laves babymad – også selv om det ikke kan bidrage med andet end nogle grynt ovre fra hjørnet. De mange dufte vil vække babys sanser og dermed også appetitten. Og hvis du oven i købet kan sørge for, at grøden eller mosen bliver lækkert anrettet, så er chancerne for en madglad baby endnu større.Når du serverer babymad, er det vigtigt, at baby sidder godt. Ifølge Lena Dyrherg er den bedste løsning, at du i starten sidder med dit barn på skødet. “Ved at have barnet siddende på skødet skaber du tryghed for barnet i starten. Og ja, det kan så godt betyde, at du selv får kold mad, hvis du vælger at give barnet mad samtidig med aftenmåltidet – men det går nok, når det kun er for et par måneder.” Undgå at bruge skråstolen til måltider. Dit barn har bedst af den nære kontakt. Når først dit barn er blevet trygt ved at spise, kan du forsøge at placere det i højstolen ved bordet, så det kan være en naturlig del af familien og måltidet. Du skal dog ikke lade dit barn sidde i højstol, før det er omkring seks måneder og har en stærk ryg.

Får han nu babymad nok?

At kunne give vores barn mad og dermed få det til at vokse sig stærkt ligger som et dybt instinkt i os mødre. Derfor kommer vi nemt til at se det som et hak i vores mor-karakterbog, når barnet smasker løs af den hjemmelavede hirsegrød. Og det modsatte, hvis barnet spytter grøden direkte ud igen. Men husk, at børn er forskellige. “Nogle børn vil kun tage et par enkelte skefulde de første dage, nogle børn kan spise, hvad der er i en underkop. Men det er meget simpelt: Når barnet ikke vil spise mere, så er det bare det. Børn spiser, til de er mætte,” forklarer Lena Dyhrberg og understreger, at du ikke skal være bange for, at dit barn sulter: “Alle mødre har prøvet at spekulere på, om deres barn mon får nok. Men barnet sulter ikke frivilligt, hvis det ellers er sundt og rask, og det skal nok spise, hvis det er sultent.” Du skal blot blive ved at tilbyde dit barn mad, gerne samme type igennem en uge, hvis barnet siger ja til den, før du skifter over til andre varianter af mos og grød. På den måde giver du dit barn mulighed for at vænne sig til smagen og konsistensen.

Drop konkurrencen med andre babyer

Og glem så alt om at sammenligne med, hvor meget andre babyer spiser! Især i mødregrupper kan spisesituationerne udvikle sig til en hel konkurrence om, hvis barn spiser mest. Hvis dit eget barn har lidt svært ved at finde ud af det der med at spise af skeen, kan du blive helt misundelig, når en af de andre mødre bare skovler grød ind i lille Antons mund. Hvad skal baby have at spise hvornår? Men selv om det ligger lige for at sammenligne i mødregruppen, hvor børnene har samme alder, så lad være, for det giver ingen mening. Nogle børn vejer meget fra fødslen og er små basser, der spiser meget. Andre børn er spinkle fra fødslen og spiser knap så meget. Begge dele er helt o.k. “Det væsentlige er, at barnet er glad og harmonisk, at det trives og udvikler sig godt. Jeg har set børn, der først fik skemad, fra de var otte-ni måneder, og de var også store, fine og glade børn,” fortæller Lena Dyhrberg. Det absolut vigtigste er, at du ikke presser dit barn. Barnet siger nej tak ved at vende hovedet væk, spytte maden ud eller simpelthen skubbe den væk. Hvis dit barn nægter at spise i en længere periode eller begynder at tabe sig, skal du naturligvis tale med sundhedsplejersken eller din egen læge.

Lad baby vænne sig til babymad

I virkeligheden er det allervigtigste råd, du kan få, at tage det roligt. Forvent ikke, at barnet spiser en hel skål grød den første anden eller tredje gang, du kokkererer, men start med at give et par skefulde grød eller mos, og lad dit barn vænne sig langsomt til at spise for alvor. Og byg så måltiderne op, stille og roligt. Start med et enkelt måltid om dagen, og når det går godt, så fortsæt.

“Så kan du tage det næste om middagen og det tredje om morgenen og på den måde bygge det op på en måned.”

Når dit barn er ni-ti måneder, bør det ifølge Lena Dyhrberg være på fuld kost. Er dit barn startet sent på skemad, vil du hurtigere kunne øge antallet af måltider, fordi barnet naturligt viser behov for mere mad. På den måde skal du nok ‘nå’ det. Har du lyst til at fortsætte din amning, kan du roligt gøre det – som et supplement.

God appetit.

LÆS OGSÅ: LÆS OGSÅ: Babymad – opskrifter på lækker mos og grød