Sif Steendahl Grandorf og Rolf Davidsen
SPONSORERET indhold

Få eksperternes 5 gode råd til at få opfyldt dine boligdrømme - uden at tømme pengekassen

Gør-det-selv-bølgen ruller stadig, og en endnu et boligprogram, hvor vi kan få inspiration til at tage penslen, saven eller hammeren i vores hænder og opfylde vores boligdrømme, rammer sendefladen. Denne gang er det med et velkendt ansigt i front.

Af: Susanne Knutzen Foto: Peter Kjeldsen, BBC Studios Nordic Production
08. maj. 2024 | Bolig | ALT.dk

Vi kan ikke få boligprogrammer nok herhjemme, og det er der en grund til, for vi tv-seere er fans af at komme med indenfor, når boliger skal fornyes, indrettes med DIY-projekter eller ligefrem konkurrere i at bygge det flotteste sommerhus. 

DR er aktuelle med et nyt koncept i boligprogrammet ’BoligFix – for nul og niks’. Her skal de to eksperter, Sif Steendahl Grandorf, indretningsdesigner og møbelbygger, og tømreren Rolf Davidsen, hjælpe danskere, der af forskellige årsager ikke har fået skabt en tryg og rar base i deres hjem, men som drømmer om at komme i mål med deres boligprojekter.

Der er dog et benspænd; det må ikke koste noget, og materialerne skal være genbrug.

”Da BBC (som producerer programmet, red.) ringede til mig med idéen om at forvandle ud af 100 % genbrug, og at vi skulle gøre det for nul kroner, var jeg bare sådan; det er jo mig. Det er det, jeg elsker; at forvandle noget eksisterende til noget helt andet,” siger Sif Steendahl Grandorf til alt.dk og fortsætter:

”Det er et program, der ikke er blevet lavet før, så jeg har været med i hele udviklingen af det. Og jeg har haft et stort fokus på, at programmet også skal give seerne en masse DIY-skills, så du selv lærer noget nyt, mens du ser programmet.”

Læs også

Det er første gang, at tømrer Rolf Davidsen medvirker i et tv-program, men han var ikke i tvivl, da han blev spurgt, om han ville være med.

”Jeg har en tømrervirksomhed, hvor vi laver helt almindeligt tømrerarbejde, men vi renoverer også rigtig meget, så jeg er god til at se mulighederne i det, der er skabt i forvejen. Men genbrug er bare sindssygt svært at implementere i byggebranchen, og for mig kunne det være sjovt at prøve at se, hvad der kan lade sig gøre uden at bruge penge og dermed lege med noget, som for mig virkede næsten umuligt.”

Følelser på spil

Allerede i første program bliver genbrugstanken udfordret, da Sif og Rolf skal lave både et nyt bryggers og køkken.

”Det var vildt. Vi spurgte os selv, skal vi virkelig lave et køkken, og kan vi overhovedet det på fem dage, hvor vi ikke må købe noget, men alt skal findes brugt? Det virkede som en umulig opgave, men vi blev hurtigt enige om, at vi skulle lave et køkken. Det lykkedes også, og det har generelt været sjovt at vise, at man faktisk godt kan komme i mål med projekterne. Så jeg fuldstændig faldet for ideen om, at vi skal prøve at lave noget, hvor genbrug er i højsædet,” siger Rolf Davidsen.

boligfix-1.jpg
Episode fra første afsnit af Boligfix. Foto: Jakob Johansen

For Sif Steendahl Grandorf har det været en stor og rørende oplevelse at møde familierne i programmerne.

”Vi er endt med at blive tætte meget hurtigt med de familier, som vi hjælper. Og vi har lært dem så godt at kende. Det er så komprimeret, at man efterfølgende næsten ikke kan forstå, hvor mange følelser der har været på spil, og hvor mange store oplevelser vi har haft sammen.”

Rolf Davidsen er enig.

”Det, jeg elsker ved at renovere for private, er, at du får lov at komme ind hos mennesker og se alle siderne, når du går i gang med at bygge. Vi fik et tæt forhold til familierne på kort tid, fordi det var så intenst at hjælpe mennesker, hvor det virkelig betød meget. Personligt var det meget rørende.”

Læs også

I det første program er vi hjemme hos Karen og Sisse, som er flyttet fra København til Ledøje i et hus med stråtag. De er blevet overvældet af det arbejde, som skal lægges i for at få drømmen opfyldt.

”Vi træder ind hos en familie, som har taget et kæmpe skridt mod, hvad de troede var en drøm, men hvor det har været et kæmpe chok for dem, at drømmen viste sig at indeholde alt muligt andet, end de havde troet. Vi kommer ind i deres liv på et tidspunkt, hvor det er meget skrøbeligt. Vi skal hjælpe dem og lære dem at kende på fem dage, hvor vi skal forvandle deres hjem,” fortæller Sif og fortsætter:

”Jeg skal finde ud af, hvilken stil de har, hvem de er som mennesker, og hvad deres behov er. Det er meget magisk, og det er en god oplevelse. Jeg tror, at alle mennesker vil opleve en enorm tilfredsstillelse og en enorm glæde ved at hjælpe andre. Det er en stor lykke for mig at hjælpe andre. Det er jo mit fag at se muligheder og løfte den opgave. Det er noget af det, jeg synes, er sjovest at lave.”

Udfordringer skaber fællesskab

Igennem fire programmer tager Rolf og Sif familierne i hånden og beviser, at der er smarte og billigere løsninger, som kan give familiernes ufærdige hjem et stort ansigtsløft. Med upcycling, et lille budget, kreativitet og godt håndværk er der masser af inspiration at hente til at fikse vores hjem for nul og niks.

Men genbrugstanken og det minimale budget giver de to eksperter nogle udfordringer.

”Det har været en del af eventyret at genbruge og bruge det eksisterende. Vi har været på skattejagt, men vi har ikke haft nogen idé, om vi ville finde skatten, for ellers måtte vi ændre kurs,” siger Sif.

boligfix-2.jpg
Sif Steendahl Grandorf og Rolf Davidsen. Foto: Jakob Johansen

De to eksperter har i programmet fem dage til at komme i mål med projekterne, og tiden har ifølge Rolf været den største modspiller.  

”Hvis vi havde tre måneder til at finde det lækre køkken eller til at gå på jagt efter gamle gulvbrædder, er mulighederne selvfølgelig større. Så når tiden er så kort, skal vi løse problemet nu og her. Og vi kan ikke køre ned i byggemarkedet og købe det. Vi er nødt til at tænke ud fra det, vi har, og det har udfordret den kreative del, men også budt på sjove løsninger. Det har været fedt at mærke den energi, der har været ved at have en bagkant, og vi skulle jo bare være færdige,” siger Rolf, og Sif supplerer:

”Det er noget af det, jeg bevæger mig rigtig godt i; spontaniteten og lynhurtigt at kunne ændre kurs i forhold til, hvad vi skal bygge, hvis ikke vi finder det, vi skal bruge. Det er jo både det sjove og det svære, for vi kunne ikke gå ud og købe, hvad vi havde brug for.

Men jeg har arbejdet på den måde siden jeg var lille, og du vil blive overrasket over, hvad du kan finde i storskrald. Ofte er det, hvad jeg finder der, som inspirerer mig til projekter. Når jeg ser, hvad der er af materiale, kan jeg ofte skille det ad og samle det til noget nyt. Så jeg har været vant til at opfylde et behov ud af noget eksisterende,” siger Sif.

boligfix-6.jpg
Sif Steendahl Grandorf. Foto: Jakob Johansen.

Rolf er også blevet overrasket over, hvor meget guld, der gemmer sig hos private på lofter, på genbrugsstationer og på byggepladser. Og ikke mindst den store venlighed, som de er blevet mødt med alle de steder, de er kommet.

I programmet introducerer de fx begrebet byttebiks, hvor man inviterer venner og naboer til at komme forbi med de møbler, maling eller materialer, de ikke længere bruger, og som de kan bytte med hinanden internt.

”Vi var meget i tvivl, om byttebiksen ville fungere, og om der ville komme nogen forbi, eller om vi ville ende med at stå helt alene i en kold karport. Men det viste sig at fungere sindssygt godt. Det var rørende at se, at folk bakker op ude i lokalsamfundene. I første afsnit besøger jeg bl.a. en ung kvinde, der bor på en gård sammen med sine forældre. Vi rodede rundt på de gamle lofter og fandt så mange ting, og hun var så sød og hjælpsom. Så nogle gange skal man turde at spørge, om der er nogen, som kan hjælpe. Jeg bliver gang på gang mindet om, at rigtig mange har noget liggende, som de ikke bruger. Der har bare været supermange dejlige følelser omkring den opbakning og det fællesskab, vi er blevet mødt af,” fortæller Rolf, og Sif fortsætter:

”Vi håber virkelig, at vi kan inspirere mange til at åbne op for en årlig byttebiks eller to. Hvor man kan mødes på villavejen, i gården eller hvor end man bor, og så gøre det til en hyggelig dag med kage og leg, hvor der byttes ting og materialer, som man ikke længere har brug for, og så kan man i fællesskab køre alt det, der ikke bliver handlet, til genbrugsstationen, hvor det også kan få et nyt liv hos andre. På den måde kan vi hjælpe hinanden, men vi gør det også meget sjovere at leve der, hvor man bor, fordi det bliver hyggeligere at kende hinanden.”

Læs også

Du skal turde at fejle

I programmerne gør Sif og Rolf meget ud af, at det ikke kun er dem, som skal bygge og indrette. Familierne skal også have værktøj i hænderne.

”Det er en rød tråd i hele vores program, at du også skal gøre noget selv. Det er klart, at Sifs og mine kompetencer gennem mange år giver os en fordel. Men hvis du tør at kaste dig ud i at bygge det, så kan du meget mere, end du tror. Det samme gælder fællesskabet. Hvis man søger det, skal man også turde at råbe højt og sige, her er vi, vi har brug for hjælp, eller vi vil gerne hjælpe,” siger Rolf.

”Det var vores mission at hjælpe dem – og ikke bare at lave det for dem. Vi vil hjælpe dem i gang, så de kan fortsætte, når vi forlader dem igen. Det skaber enormt meget glæde at skabe noget med sine egne hænder. Der er en helt anden følelse forbundet med det møbel, man får bygget, eller det rum, man får indrettet, når man selv har været inde over hele rejsen, modsat hvis man bare har været ude og købe et eller andet,” siger Sif.

boligfix-4.jpg
Sif Steendahl Grandorf. Foto: Jakob Johansen

Går du selv med en lille drøm om at blive bedre til DIY og indrette, har Sif og Rolf selvfølgelig også gode råd til det.

”Jeg tror på, at alle der har en lyst og en gejst til at gøre det selv, kan lære det og finde ud af det. Det handler om at kaste sig ud i det. Og nyde processen og alle dens fejl. Vi lever også i en mærkelig tid, hvor vi er blevet bange for at fejle. Fejl er noget af det mest vidunderlige i forhold til hele byggeprocessen fra håndværket, indretningen og forvandlingen,” siger Sif, og Rolf supplerer:

”Der findes så mange youtube-videoer og gør-det-selv-kurser, hvor man kan søge information om det meste. Og der er ikke noget federe end selv at bygge noget, og hvis du kommer til at lave en fejl, må du jo bare lave det om og prøve igen. Det er som at lære at cykle; vælter vi, må vi rejse os op igen. Og det er en del af processen. Og det kommer man også til her. Det sker også for mig, at jeg falder og laver fejl.”

Øjebæ på syvende år

Hjemme hos undertegnede journalist har vi i syv år manglet en rørkasse i vores køkken. Resten af køkkenet er blevet fikset med nye skabe, bordplade, inventar, osv., men der er stadig rør og ledninger, som hænger frit. Vi joker med, at det er New Yorker-looket, men helt ærligt er det en øjebæ, og nu er vi endda endt med at hænge magneter på rørene – det er et skråplan, som skal løses. Vi kan bare ikke finde ud af hvordan.

”Det er et godt eksempel, fordi I har lysten. Men I er i tvivl om, hvordan I skal gøre det, og hvordan det skal se ud. Men tænk, hvis I bare havde prøvet jer frem. Det kan være, at den trækasse, som I ender op med, måske først syner lidt kedelig, men den kan males i en farve, eller I kan udbygge en lille reol til jeres yndlingskopper og fine karafler. Når I først kommer i gang, dukker der ofte nye ideer frem,” siger Sif.

Ifølge Rolf handler det også om at kaste sig ud i det.

”Hvad er det værste, der kan ske? Det kan godt være, at den første rørkasse ikke bliver superflot, og så lever du med den i noget tid, indtil du får mod på eller lyst til at lave den om. Der er noget livgivende og så meget empowerment i at bygge. Hvis du fx giver dig i kast med din rørkasse, vil du efter en dag eller to stå med et eller andet produkt. Og det kan godt være, at du synes, at det godt kunne være bedre. Men du bliver stolt, for du har selv taget handling, og du har selv kreeret noget. Man kan virkelig mærke, hvordan alle mennesker bliver sindssygt høje af den følelse. Det oplever jeg stadig selv i mit arbejde som tømrer.”

bolig-7.jpg
Sif Steendahl Grandorf og Rolf Davidsen. Foto: Jakob Johansen.

Sif håber også, at programmerne vil hjælpe alle, der har en lille eller kæmpe lyst til at kunne gøre tingene selv, til at kunne bygge sine egne møbler og forvandle og reparere, i stedet for at smide ud og købe nyt.

”Jeg har virkelig en drøm om at hjælpe alle til at blive bedre til at bruge deres hænder til at skabe noget, for det giver en kæmpe glæde. Jeg er ked af, at der er så meget skærm i vores samfund og vores verden. Jeg oplever og tror på, at vi bliver lykkeligere ved at bruge vores kreativitet og vores hænder meget mere, end vi gør i dag.

Det er både fedt for vores klima og vores miljø, fordi hvis alle kunne det, tror jeg også på, at vi ville købe meget mindre. Men vi ville også have et meget sjovere liv, hvor vi ville lege meget mere. Vi ville være meget mere kreative. Og vi ville flytte os fra skærmene. Og være i gang med et eller andet fedt projekt for at gøre vores hjem hyggeligt,” siger Sif.

Drømmen fortsætter

Nye muligheder har også vist sig for Sif og Rolf. Efter at have arbejdet sammen i fire måneder under tilblivelsen af programmerne fandt de ud af, at de er gode sammen. Derfor har Rolf købt sig ind i Sifs virksomhed.

”Vi har haft det så sjovt og arbejder så godt sammen. Mit firma hedder LeSifre Design, og Rolf køber sig ind i den del, der har workshops, så laver vi en ny virksomhed, der hedder LeSifre Workshop. Vores mission at gøre at skabe et gør-det-selv univers med en masse forskellige workshops over hele landet,” fortæller Sif.

boligfix-3.jpg
Sif Steendahl Grandorf og Rolf Davidsen. Foto: Jakob Johansen.

”Det er en videreudvikling af det eventyr, vi føler, vi begge to har været på i programmet. Og som vi ikke kan få nok af. Vi brænder begge to for at give vores erfaringer og viden videre. Og så har vi en drøm om at fortsætte i det univers og udvikle og lave workshops. Vi drømmer om at udvikle et community, hvor du kan spare med andre, hvor du kan få lyst og inspiration til at få lavet noget selv og vise det frem. Det er en vision, som vi begge har. Sif har nok altid gjort det, som jeg er kommet til at drømme endnu mere om,” slutter Rolf.

'Boligfix - for nul og niks' har premiere på DRTV d. 8. maj kl. 06.00 og på DR 1 kl. 20.00.

Anbefalet til dig