”De varme toner gør, at her er mindst lige så hyggeligt om vinteren som om sommeren”
Foto: Charlotte Schmidt Olsen

”De varme toner gør, at her er mindst lige så hyggeligt om vinteren som om sommeren”

Midt i naturskønne omgivelser i den nordsjællandske badeby Hornbæk har Camilla og Jan Bach forvandlet deres bjælkehus til en skøn feriebolig i nordisk stil tilsat etniske elementer. Her emmer der af ro og rendyrket afslapning.

Der er en helt særlig ro og afslappet stemning, når man træder ind på grunden hos Camilla og Jan Bach i det gamle sommerhusområde i Hornbæk. Omgivet af træer og tæt på både strand og skov ligger deres norske bjælkehus med græs på taget i fredfyldt pagt med den omgivende natur.

– Da vi i sin tid så sommerhuset første gang, var vi ikke i tvivl om, at det var det perfekte sted for os, også selvom det trængte til modernisering. Der er en magisk ro over stedet og bjælkehuset, der med sin naturlige tyngde og græs på taget automatisk får en ned i gear. Og placeringen er fantastisk. Ad små grusstier kan vi nemt gå til stranden eller gå ture i det smukke, fredede naturområde Rusland, fortæller Jan.

terasse.jpg
En 150 kvadratmeter stor træterrasse forbinder hovedhus og anneks. Terrassen ligger som et afskærmet helle mellem de to bygninger og er bygget i forskudte niveauer, der bryder det store areal og skaber en hyggelig inddeling i mindre zoner. Terrassen og den overdækkede lounge fungerer som en ekstra stue, hvor livet leves hele sommeren. Parret blev gift på terrassen og holdt også festen for den nærmeste familie og venner i sommerhuset.

Parret var derfor ikke længe om at beslutte sig for at købe boligen og gå i gang med en større modernisering, der ud over maling af alle flader også omfattede nyt køkken og nye badeværelser samt en 150 kvadratmeter træterrasse og etablering af ny forhave med grillhjørne og krydderurtehave.

Udvendigt blev facader og vinduer malet sorte for at skabe et rent udtryk og en maskulin kontrast til naturgrunden og græstaget. Indenfor valgte parret lyse nuancer og varme naturlige toner, der giver en blød og behagelig stemning året rundt.

– Det var vigtigt for os, at indretningen fungerede uafhængigt af årstiderne, så vi fravalgte de traditionelt hvide trævægge til fordel for varmere nuancer. Vi bruger sommerhuset hele året i både weekender og ferier, og de varmere toner gør, at her er mindst lige så hyggeligt om vinteren som om sommeren, siger Camilla.

sofa.jpg
De hvide sofaer lyser op i stuen som kontrast til træhuset og det gamle franske pallebord.
Jutetæppet i varm grå indrammer sofahjørnet, så der skabes en naturlig afgrænsning til resten af den åbne stue. Gulvlampen er et antikt landmålerstativ, som parret har monteret med en stor lampeskærm fra Ikea. Puffen i naturfarvet jute fra Ilva matcher den afslappede stil. Lænestolen fra Ikea.
”Der er en magisk ro over stedet og bjælkehuset, der med sin naturlige tyngde og græs på taget automatisk får en ned i gear”
Camilla Bach

Anderledes løsninger

Parret valgte en anderledes løsning til køkkenet og fyrretræsgulvene i hovedhuset, der er oliebejdset i en dyb, mørkebrun farve.

– Gulve og køkken kunne bære noget dybde og tyngde som modspil til bjælkehusets solide trækonstruktion. Så vi valgte en mørkebrun oliebejdse, der har tilført en varm glød og kontrast. Den mørke farve får samtidig det åbne køkken og stuen til at flette naturligt ind i hinanden, så det føles roligt og harmonisk, fortæller Camilla.

spisebord.jpg
I den ene ende af stuen står et speciallavet bord i Dinesen-planker monteret på et jernstel. For at skabe et varieret udtryk er der sat en blanding af forskellige stole om bordet fra &Tradition, Eames og Gubi. Kurvelamperne er fra Ilse Crawfords kollektion Sinnerlig for Ikea.

De malede vægge og gulve har også gjort det nemmere for parret at tilføre andre træsorter og materialer i indretningen. For eksempel er spisebordet bygget i gulvplanker fra Dinesen monteret på et råt jernstel, og omkring bordet står et udvalg af designerstole. 

– Farvevalget har været med til at nedtone noget af det oprindelige trælook, så vi mere frit har kunnet blande både nye, gamle og specialbyggede møbler ind i indretningen, siger Camilla.

køkken.jpg
Den åbne reol på væggen skaber liv og hygge sammen med olier, eddiker, skærebrætter og grønne planter, der står fremme på køkkenbordet. Køkkenet er bygget specielt til huset og mørkbejdset i samme farve som gulvet, så de solide trævægge får lidt modspil. Bordpladen er støbt i beton og giver sammen med stålkomfur og industrielle lamper en rå kontrast til alt træet.

Parret sætter nemlig gerne designermøbler sammen med møbler fra Ikea, gamle ting købt på auktion eller rejser og møbler bygget specielt til stedet for at skabe variation i indretningen.

Stilen og den afslappede stemning fortsætter udendørs i den overdækkede lounge, hvor parret har fået bygget et loungehjørne fyldt med bløde hynder og puder i en skøn blanding af forskellige teksturer. Loungen er placeret i den ene ende af den 150 kvadratmeter store terrasse, som ligger afskærmet mellem hovedhus og anneks.

– Terrassen føles som et beskyttet helle midt på grunden og er noget af det bedste, vi har skabt ved huset. Vi lever stort set på terrassen hele sommeren, og hvis det regner, rykker vi ind i den overdækkede lounge, hvor vi kan nyde naturen uanset hvordan vejret er. Den bedste afslutning på dagen er uden tvivl, hvis vi kan sidde om aftenen ved bålfadet på terrassen under en klar stjernehimmel, fortæller Jan.

udendørs-sofa.jpg
Loungen er inspireret af den asiatiske loungestil med lave, specialbyggede egetræsbænke, håndsyede madrasser fra Rabens Atelier og en blanding af puder fra Magasin, Ikea, The Travelling Band og H&M Home.
pude.jpg
Kurvebakkerne, der er fundet på rejser, bruges til at skabe lys og liv på de sortmalede trævægge. Etniske print går igen i valget af puder, som giver et varieret udtryk.

Camilla og Jans 5 bedste tip

  1. Bland lyse toner og varme nuancer som sandgrå, mosgrøn og mørkebrun for at skabe en rolig og hyggelig stemning uafhængigt af årstiden.
  2. Skab variation ved at blande nyt med vintagefund, sætte designmøbler sammen med Ikea-køb eller kombinere jern og beton med naturmaterialer.
  3. Blød stilen op med kurveflet, vintage-krukker og etnisk inspirerede tekstiler, som tilfører varme og hygge til indretningen.
  4. Dyrk den afslappede loungestil med lave møbler til at slænge sig i, håndsyede hynder, puder i forskellige mønstre og sivpuffer som ekstra siddepladser.
  5. Arranger i grupper og sæt lanterner, kurve og krukker sammen i klynger for at skabe en større effekt, end hvis hver ting stod enkeltvis.
fletkurve.jpg
Parret bruger store kurve både til opbevaring af puder og tæpper og til at skabe en let og sommerlig stemning. Flettet kurv med puder fra Tine K Home. Kurven til højre er en gave.
udendørs-lamper.jpg
Lanterner og kurve er samlet i grupper og er med til at skabe en hyggelig stemning både om dagen, og når lanternerne er tændt om aftenen. Lanterner fra Oi Soi Oi, kurven er en gave.
grill.jpg
Et hjørne af forhaven er indrettet til et hyggeligt uderum med køkkenhave, grillhjørne og indbygget bænk til afslapning. Et lille birketræ har fået lov at stå foran bænken, og gasgrillen er bygget ind i en kasse af egetræ, så grillhjørnet falder naturligt ind med omgivelserne. Håndsyet hynde fra Rabens Atelier og puder fra Ikea, H&M Home og The Travelling Band.
daybed.jpg
Husets gæsteværelse er indrettet med en specialbygget bænk med håndsyet madras fra Rabens Atelier. Et lille oliventræ i krukke fra Tine K Home og en flettet lampe fra Broste Copenhagen tilfører rummet en lethed.
gang.jpg
Fra stuen er der et flot kig hele vejen gennem huset til gæsteværelset, som giver en klar fornemmelse af, hvordan vægge og gulve danner en rolig ramme. Flettede elementer skaber liv og lyser op i rummene. Kurvelamper fra Ikea og Broste Copenhagen, gulvlanterne fra Oi Soi Oi og sivmåtter fra Tine K Home. Panamahatten er købt på en rejse.
seng.jpg
Lyse farver og materialer skaber en rolig og afslappet stemning i parrets soveværelse. Rullegardinerne i bambus filtrerer blødt sollyset om dagen og skaber en hyggelig stemning i rummet. På gulvet ligger et søgræstæppe fra Ikeas Sinnerlig-kollektion. Sengetæppet i hør er fra Himla, og den hæklede plaid i uld er fra Magasin.
håndvask.jpg
Pudsede vægge i varm grå og en åben konstruktion til vasken skaber en let og afslappet stemning på badeværelset. Flettede kurve fra House Doctor til opbevaring under vasken, et hamamhåndklæde fra Algan og spejl i vintage look fra Snowdrops Copenhagen understreger den enkle indretning.

Hvem og hvor?

Hvem: Camilla Bach, arbejder med design og kommunikation, og Jan Bach, selvstændig entreprenør. Parret arbejder også sammen om renovering og indretning af boliger. 

Hvor: Hornbæk nord for København.

Hvad: 94 kvadratmeter bjælkehus med anneks og 150 kvadratmeter terrasse. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Interiør og Boligindretning