Boligindretning
Foto: Pernille Kaalund/Pernillekaalund.dk Cool taglejlighed.

Boligindretning

Cool taglejlighed: Genbrug er guld

Hos Louise Kappel og Rune er stilen nordisk, elegant og med masser af unika håndplukket på alverdens loppemarkeder. Kom med indenfor.

‘Håndværkertilbud’ var overskriften på den andelslejlighed, som Louise Kappel og hendes mand Rune faldt for på dba. dk, da de for år tilbage søgte efter nyt hjem på Christianshavn. Med deres vanlige blik for at spotte ting, som ingen andre umiddelbart kan se det attraktive i, blev Louise og Rune grebet af tanken om den forholdsvis store lejlighed til en fornuftig pris.

– På billederne lignede det vitterligt et håndværkertilbud med en masse små rum med halvfærdige gør det selv-projekter, og hvor alting hang i laser. Men efter at have set den en enkelt gang var vi ikke i tvivl, fortæller Louise.

– Vi er begge passionerede genbrugstyper og elsker at istandsætte gamle ting. På samme måde så vi muligheder i lejligheden, som med sin supergode beliggenhed og smukke lysindfald og udsigt var værd at arbejde på, siger Louise, der siden har været i gang med en omfattende renovering. På to do-listen mangler nye gulve i børneværelset foruden forvandling af et loftsrum til forældresoveværelse stadig at blive tjekket af.

Farvel til små rum

Så snart parret havde nøglerne i hånden, gik de i gang – hvilket var lige op til fødslen af deres ældste søn Dines! De mange små rum blev lagt sammen til store, og hele køkkenet blev flyttet, så familien kunne få et åbent køkkenalrum i den ene ende af lejligheden. Parret investerede i et solidt egetræsgulv fra Dinesen. Til gengæld er køkkenet fra Ikea.

– Køkkenet er måske ikke vores drømmekøkken, men vi har shinet det op ved at male soklerne sorte, bejdse bordpladen og sætte enkle lædergreb på modulerne med messingskruer, siger Louise.

Køber med hjertet

Louise og Rune er vokset op i familier, hvor det har været en fælles hobby at spotte gode ting på loppemarkeder eller auktioner. Så ikke nok med, at de har arvet en masse skønne ting, som har været brugt gennem flere generationer, de har også arvet både evnen til og passionen for at købe genbrugsguld og unika antikviteter.

– Det er mest med hjertet, jeg køber, selvom jeg efterhånden er trænet i at spotte de ting, der måske kunne være noget værd. Jeg er typisk på udkig efter keramik, mens Rune kigger efter lamper. Efter at have arbejdet en årrække hos interiørfirmaet Lisbeth Dahl valgte Louise at blive selvstændig, så både hun og andre kan få gavn af hendes tingfinderevner. Sammen med sin kusine har hun lanceret en webbutik under navnet Itoko, hvor de sælger unika og loppefund, som de finder på rejser, senest til Japan.

– Ideen er at rejse ud og finde ting, som folk ikke lige kan købe i turistbutikkerne. Japan er et land med kæmpe skatte af smuk keramik og antikke kimonoer. Og japanerne kan noget med design, som passer godt til vores nordiske hjem, siger Louise, der ville ønske, at hun selv havde plads til alle fundene i sit eget hjem.

Der er højt til loftet i køkken-alrummet. Spisebordet står ved vinduet med kig til Christianshavns kirker og tage. Bordet og Børge Mogensen stolene er fundet i en antikvitetsbutik. Den sorte barnestol er fra Ikea, og den gamle filmlampe er et af Runes gode loppekup.

Det smukke lysindfald rammer spisebordet om formiddagen. Her har Louise lavet et fint stilleben af keramik fundet i Japan og sarte kirsebærgrene. De to vaser er unika, se mere på itoko.dk. Lavafliserne er fra Made a Mano.

Trappen har Louise tegnet og Rune bygget med praktisk opbevaring under. Brændeovnen er skøn i vinterhalvåret, og man får varmen to gange, når brændet skal bæres helt op på femte sal, og der først derefter kan tændes op!

Selv et Ikea-køkken kan ligne en million med sortbejdset bordplade og lædergreb. Grebene laver Louise på bestilling ved henvendelse på itoko.dk. Store fliser fra Made a Mano giver kontrast til alt det lyse. De fine Coca-Cola skilte stammer fra Runes far, der var skiltemaler og -samler.

IDE
Lamperne var oprindeligt dele af en lysekrone, som blev skilt ad og ombygget til pendler.

Den fælles gård med udsigt til masser af blå himmel. Oprindelig var bygningen en del af en parfumefabrik, som blev omdannet til lejligheder.

I flere vindueskarme er der mosaikker, som stammer fra den tidligere beboer, der var kunstner.

Sofaen er egentlig en futon, som parret sover på, indtil de får forvandlet et loftsrum til soveværelse. Metalkasserne stammer fra en nedlagt fabrik, og standerlampen er fra et loppemarked.

På et lille bord i entreen står en samling af keramik fra Japan og loppemarkeder på Bornholm.

TIP
Sæt råt og fint sammen for en levende kontrast, her sarte kirsebærblomster og en industriel fotolampe.

Det fine gamle gelænder på hemsen stammer fra Dansetten i Tivoli. Parret har købt det i Den Grønne Genbrugshal på Christiania.

Skønne puder fra bl.a. Luckyboysunday i børneværelset.

Håndlavet keramik på sofabordet. Vasen og den lille skål er fra Japan, lignende kan fås hos itoko.dk

Fra vinduet kan man skimte tårnet på Vor Frelser Kirke.

Familien ender tit på hemsen om aftenen med bøger og film. Rune har bygget den lave loungebænk, og Louise har syet puderne. Tæppet med fine pomponer er fra Marokko.

Dines og Villum deler værelset her. Dines’ seng har oprindeligt stået på et børnehjem og er siden piftet op med en flot rød farve. Villums grønne tremmeseng har både Louise og hendes to brødre sovet i. Tæppet er fra Hay. Det fine isskilt stammer fra Runes far.

I den ene ende af lejligheden har Louise indrettet et lille kontor. Bordet er bygget af overskydende gulvplanker. Bordbenene fra Ikea har fået en gang spraymaling. Stjernen er fra Wiingaard Boheme Interieur, og maleriet er et arvestykke.

Mosaikvæggen i badeværelset er skabt af den tidligere ejer, en kunstner, der var specielt anerkendt for sine mosaikker. De store vinduer i matteret glas var noget af det, Rune og Louise faldt for, da de så lejligheden.

TIP
Matterede ruder er en god løsning til at slippe lys ind i badeværelset, hvis det ikke har et vindue ud til.

Louises opslagstavle med print, udklip og egne grafiske tegninger. Træhovederne øverst er købt med hjem fra en rejse til Kina.

Hvem og hvor?

HVEM: Louise Kappel, designer og medindehaver af webshoppen itoko. dk, hendes mand, Rune N-P Kappel, musikproducer, og parrets to sønner, Dines på 5 og Villum på 2 år
HVAD: Kvistlejlighed med hems og spidsloft på i alt 130 kvadratmeter
HVOR: Centralt på Christianshavn, København itoko.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning