Dagny Thurmann-Moe bolig

Foto: Peter Kragballe Kom indefor hos Dagny Thurmann-Moe.

Dagny Thurmann-Moes hjem er et levende bevis på, hvor stor effekt farver har på indretningen

Farver har en positiv effekt på os. Alligevel har vi i mange år skabt en verden, der mest er i gråtoner, men det vil Dagny Thurmann-Moe lave om på. Hendes eget hjem er et levende bevis på, hvor stor effekt farver har på indretningen.

Når man besøger Dagny Thurmann-Moe, der bor uden for Oslo, bliver man først blæst bagover af den smukke udsigt over fjorden, derefter bliver man betaget af hendes farverige hjem.

Allerede i entreen bliver man mødt af en dyb mørkerød farve og smukke detaljer, der får lyset til at spille i de mange overflader og strukturer. Dagny er selvstændig og arbejder fra sit hjem, hvor hun har skabt en oase for både sit job og sit privatliv.

- Jeg nyder at være hjemme. Jeg har forsøgt at arbejde fra et ”rigtigt” kontor, men føler, at det er idiotisk, når jeg kan sidde hjemme i stedet. Mit hus ligger i en lille skov ved fjorden, så jeg føler næsten, at jeg bor i en hytte, fortæller hun.

spisestue.jpg
Fra stuen er der udsigt over Oslo-fjorden, og lyset vælter ind i rummet. Indretningen er levende, hyggelig og dejlig varm med grønne planter i massevis. Dagny kan ikke lide, når der er perfekt ryddeligt og foretrækker derfor lidt rod.

For 10 år siden tog hun en beslutning om sin indretning: Alt, der kommer ind i huset, skal enten have en affektionsværdi, eller så skal hun virkelig elske det – i den udstrækning, man nu kan elske ting.

– Det har gjort, at jeg får meget mere ro og ikke har behov for at skifte ud. Tanken er, at tingene, jeg ejer, vil jeg have i mange år fremover. Det føles usandsynligt, at jeg vil bytte noget som helst ud, hvis jeg flytter. Jeg tror, jeg kan leve med møblerne, detaljerne og kunsten i flere årtier fremover og kun lave små justeringer.

billeder.jpg
Allerede i entreen sætter farverne ind. Væggene er malet i en dyb rødbrun tone, der passer til skabene. Farven, der er valgt, ligger tæt op ad farven Red Mosquito fra File Under Pop, og den mørke farve fremhæver de fine værker og den antikke vægstage i messing.

En af de ting, der er vigtigst for Dagny i indretningen, er, at stemningen i et rum er rigtig, ligesom kvalitet er afgørende. Hun omgiver sig helst med de ting, der bliver arvestykker i fremtiden. Og så er der farverne. De får lov at spille en stor rolle i hendes hjem.

– Jeg prøver at udfordre mig selv. Da jeg på et loppemarked købte den sjove 110 år gamle skindlampe, som hænger fra loftet over sofaen, malede jeg stuen, så den passede til lampen. Alle de steder, jeg har boet, har jeg valgt at vende tingene fuldstændigt på hovedet farvemæssigt. Det gør det interessant og spændende for mig, siger hun.

bordogstole.jpg
Farverne spiller også en afgørende rolle i spisestuen, hvor den varme karrygule væg møder en lys rosa væg i hjørnet. Det skaber både kontrast og harmoni. På bordet har Dagny dækket op til te med stellet Tiljen, som hun har designet for Magnor Glassverk.

Hendes hovedbudskab er, at sort, grå og hvid ikke altid skal være svaret på alt. At vi måske bliver lykkeligere, hvis vi omgiver os med en mere målrettet brug af farver. At man vil føle sig mere hjemme og tilfreds i sit hjem, hvis man vælger de farver, man bedst selv kan lide frem for trendfarver. 

"Farver er det mest effektive værktøj, vi har til at skabe den personlighed og stemning, vi ønsker i vores hjem"
Dagny Thurmann-Moe

– Jeg vil ikke stoppe farver ned i halsen på dem, som ikke vil have det, men jeg vil gerne åbne folks øjne for mulighederne. Jeg bruger ofte udtrykket: ”Kun de overfladiske ignorerer æstetiske værdier”. Og her kommer farverne ind. Farver er det mest effektive værktøj, vi har til at skabe den personlighed og stemning, vi ønsker i vores hjem. 

bord.jpg
 Dagny jagtede længe de smukke røde stole fra 1980’erne af svenske Ralf Lindberg. Ihærdighed betaler sig som bekendt, og nu bor stolene, der nærmest er små kunstværker i sig selv, i hendes spisestue.
sofa.jpg
Harmonisk og fint koordineret. Kernelædersofaen har det fineste samspil med væggen, der er malet i en lys rosa farve, der ligger tæt op ad File Under Pops Pink Champagne. Det stribede maleri fanger den lyserøde tone i siderne og tilfører skøn, men stram kulør i stuen.

5 tip til at male med farver

  1. Vær modig. Det er bare maling, og det kan nemt males over igen, hvis det alligevel ikke føles rigtigt.
  2. Vælg de farver, der umiddelbart taler til dig. Hvis du er vild med en farve helt ned i maven, vil du sandsynligvis også blive glad af at være omgivet af den.
  3. Tænk anderledes. Når vi tænker farver i hjemmet, tænker vi ofte kun vægge. Men det kan skabe en fin harmoni at male træværk og vægge i samme tone. Det giver en overraskende kontrast at male en dør i en farve mod hvidt træværk og en hvid væg. Du kan også gøre det helt anderledes og male dør og træværk i en farve og lade farven gå et stykke ud på den hvide væg, det skaber en cool effekt.
  4. Tænk farverne igennem i hele boligen. Sørg for, at der er harmoni eller bevidst kontrast mellem farverne i de forskellige rum, når du står og kigger fra det ene rum til det andet.
  5. De støvede nuancer er et godt sted at starte. Om det er i den lyse eller den mørke skala, vil de støvede nuancer nemmere blende ind i din indretning. Se også på blankheden i malingen. Flere og flere laver maling med en mat finish, der stadig kan vaskes af, og de giver et mere eksklusivt og afdæmpet resultat.
seng.jpg
For at skabe ro i soveværelset, har Dagny valgt at male det helt mørkt i en grågrøn tone. Det giver en rolig og huleagtig stemning og fungerer som en lækker baggrund for de gamle blomstermalerier. Det småblomstrede sengetøj, det gamle natbord og lysekronen i loftet sætter et feminint og romantisk præg.

3 farver, der hitter lige nu

  • Rosa: På alt fra sofaer til vaser hitter alle nuancer af rosa, og det samme gælder på både vægge og træværk. Gå efter de støvede nuancer, så udtrykket ikke bliver for nuttet. De står smukt i hele boligen, men er særligt fine i soveværelset. Tjek f.eks. Deco Pink 2782 fra Jotun eller Lazy Summer PPG1068-4 fra Dyrup.
  • Blå: Fra den mørke petroleum eller midnatsblå til den lyse gråblå er de blå toner relativt sikre at male med og giver en dejlig, rolig fornemmelse. Tjek f.eks. Black Flame PPG1043-7 fra Dyrup eller Silver Cloud No. 56 fra Flügger.
  • Grå: En klassiker, som er lige så nem at indrette med som hvid, men giver mere dybde til dit hjem. Der findes et utal af nuancer, men fælles for dem er, at de skaber en smuk baggrund til dine billeder og dine møbler uden at ”larme”. Tjek f.eks. Washed Linen 10679 fra Jotun og Worsted No. 284 fra Farrow & Ball.

Hvem og hvor?

Hvem: Dagny Thurmann- Moe, 38 år, daglig leder af Dagny Fargestudio, Dagnyfargestudio.no. Bor sammen med sine to døtre.

Hvad: Villalejlighed på 100 kvadratmeter.

Hvor: Oslo i Norge.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interiør og Boligindretning

610x200_woordy_dmjpg.jpg