Funktionel bolig: Stilrent og skræddersyet

Foto: Yvonne Wilhelmsen

Funktionel bolig: Stilrent og skræddersyet

Dansk design kombineret med japanske og norske ting giver Tonje og Christians stramt indrettede lejlighed liv og lækkerhed.

– Jeg elsker at få mest muligt ud af pladsen. Kald det gerne et optimeringsinstinkt, siger Tonje og smiler. Sammen med kæresten, Christian, har hun sat den 97 kvadratmeter store lejlighed i Oslo i stand fra bunden. Tonje er journalist og har arbejdet med musik, mode og trends i mange år. Christian er grafisk designer med eget firma og arbejder også som dj. Da de gik løs på den mere end 100 år gamle lejlighed, fik de virkelig brug for deres kreativitet. Rummene var små, der var kunstig stuk i lofterne, og der var buede åbninger imellem flere af rummene.

– Vi købte lejligheden efter at have set den en gang. Så vi havde kun plantegningerne, som jeg arbejdede med i ugevis for at få alt til at gå op. Jeg skitserede mange forslag, hvor jeg placerede stue, køkken og møbler forskellige steder. Og det var vigtigt for os at få mest mulig skabsplads og udnytte hver en krog bedst muligt. Det var som at prøve at få et puslespil til at gå op, fortæller Christian.

Rolige linjer

I løbet af to måneder kom det hele på plads, og i dag er lejligheden åben og lys med linjer, der flugter. F.eks. kanten på den nye åbning mellem køkkenet og stuen, der har nøjagtig samme højde som den øverste kant på køkkenvinduerne. Og al elektricitet er skjult i væggen.

– Personligt kan jeg ikke liderod. Hjemme hos os har alt sin særlige plads, siger Tonje, der valgte at bruge de samme skabe fra Kvik i køkkenet, gangen og soveværelset for et roligt udtryk. Til gengæld spræller indretningen med forskellige møbler i forskellige rum. Stole af Wegner og Børge Mogensen, sidebord og tilbehør fra Hay: Mange af møblerne hjemme hos Christian og Tonje er danske, og det er ikke et tilfælde.

– Vi er rigtig glade for Danmark, og da Lykke var mindre, boede vi i en periode i København. Vi besøger stadig byen mindst fire gange om året, fortæller Tonje, der altid styrer direkte mod de københavnske interiørbutikker for at finde inspiration.

Mod på nye projekter

Parret jagter først og fremmest designskatte på nettet. Mange af deres møbler har de fundet på lauritz. com, og så er de kørt til København for at hente møblerne. I modsætning til, hvad man skulle tro, så skiller de sig ikke af med gamle fund, når de finder nye. Tværtimod bliver møblerne sendt til opbevaring – for måske venter der nye projekter i fremtiden.

– Lige da vi var blevet færdige med lejligheden, sagde jeg, at jeg aldrig mere ville sætte noget i stand. Men jeg er allerede begyndt at drømme om noget andet, og jeg ser altid uforløst potentiale, når jeg kommer ind i en ny lejlighed, siger Tonje og ler. Hun kan ikke afvise, at parret snart går i gang med endnu en istandsættelse et andet sted.

– Vi trives godt, når vi har et fælles projekt, og så snart vi er færdige, bliver vi rastløse. Mange siger, at de synes, at det er hårdt at renovere. I så fald kan vi lide at have det lidt hårdt!

Parret rev flere vægge ned for at få mest mulig lys overalt.
Parret rev flere vægge ned for at få mest mulig lys overalt. Derfor måtte de lægge nyt gulv flere steder. Tonje og Christian ejer mange danske designklassikere såsom Wegners Y-stol og Børge Mogensens J39-stole i køkkenet. De nye barstole fra Hay er en fin kontrast. Bemærk det kombinerede køkkenbord og spisebord, et af parrets geniale påfund.
Smukke bøger og en god kop kaffe er klar til en pause på sofabordet.
Smukke bøger og en god kop kaffe er klar til en pause på sofabordet.
Reolen er bygget af egetræsplanker af samme slags, som er brugt i køkkenet og gangen.
Reolen er bygget af egetræsplanker af samme slags, som er brugt i køkkenet og gangen. Billederne er fotografier fra en dansk bog om tatoveringer. De enkle lamper i loftet er fra Muuto.

TIP
Brug samme træsort i alle rum for et gennemført og stilrent look.

Sofaen Polder fra Vitra passer fint sammen med sofaen fra Hay under vinduet.
Sofaen Polder fra Vitra passer fint sammen med sofaen fra Hay under vinduet. Plaid og puder er også fra Hay.

TIP
En enkelt væg med grov struktur giver liv til et ellers stilrent interiør. Parret har selv pudset muren her op.

Hvid kombineret med naturfarver og industrielle detaljer er stikord til Tonje og Christians stil.
Hvid kombineret med naturfarver og industrielle detaljer er stikord til Tonje og Christians stil. Køkkenet er fra Kvik, og der er brugt massive egetræsplanker som bordplade. Lamperne Caravaggio er fra Lightyears.
Et kig fra soveværelset og ind i stuen.
Et kig fra soveværelset og ind i stuen.
Stuen ligger i åben forbindelse med køkkenet og er forsynet med en hyggelig, men stilren brændeovn fra Rais.
Stuen ligger i åben forbindelse med køkkenet og er forsynet med en hyggelig, men stilren brændeovn fra Rais. Stolen Diamond Chair er designet af Harry Bertoia og kan bl.a. købes hos einrichten-design.de. Det lille sidebord er fra Hay.
I soveværelset har Tonje og Christian et arbejdshjørne ved vinduet.
I soveværelset har Tonje og Christian et arbejdshjørne ved vinduet. Bordet er lavet af en egetræsplanke. Lampen er fra Muuto, og billedet af den japanske kunstner Takashi Murakami er købt på en rejse til Tokyo.
Lille Lykkes værelse er legende farverigt og indrettet med design i miniature-udgave.
Lille Lykkes værelse er legende farverigt og indrettet med design i miniature-udgave. Den røde Verner Panton-stol har fået selskab af en lyserød elefant af Eames. Stolen fås bl.a. hos designcentershop.dk og elefanten hos Paustian. Tæppet fra Hay samler alle farverne i rummet. Skabet er blevet forsynet med nye malede låger af MDF-plader.
Skabene i soveværelset er de samme som i køkkenet, skræddersyet til rummet for at udnytte pladsen maksimalt.
Skabene i soveværelset er de samme som i køkkenet, skræddersyet til rummet for at udnytte pladsen maksimalt. Lampen er fra Artemide og fås bl.a. hos mekavi.com


TIP
Har du ikke plads til sengeborde, så få bygget en sengegavl med en bred kant, hvor der kan stå en lampe og ligge bøger og blade.


► SE OGSÅ: Cool og klassisk villalejlighed
► SE OGSÅ: Nordisk vintage i byhuset
► SE OGSÅ: Luftige rammer om moderne arvestykker

Hvem og hvor?

Hvem: Journalist Tonje Skjervold og grafisk designer Christian Bielke Steffensen sammen med datteren Lykke og lille baby Claus.
Hvad: Lejlighed på 97 kvadratmeter i en mere end 100 år gammel ejendom.
Hvor: Oslo i Norge.

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning

610x200_woordy_dmjpg.jpg