Kvinde maler væg
SPONSORERET indhold

Guide: Sådan bruger du farver i din bolig

Farver påvirker dit sind, så derfor er det en god idé at tænke over, hvilke farver du med fordel kan bruge i forskellige rum derhjemme.

Af: Tina Toft Foto: Getty Images
07. okt. 2010 | Bolig | ALT for damerne

Hvorfor påvirker farver os mennesker? Det gør de, fordi de reflekterer elektromagnetiske bølger fra solens lys, som skaber en kemisk reaktion i din krop. En reaktion, der kan give dig en følelse af f. eks. velvære, ro eller lykke – men også de mere dystre af slagsen, fortæller farvepsykolog Lene Bjerregaard og understreger:

”Farver går dybt ind i din sjæl.”

Alle farvenuancer har hver deres indvirkning – og det kan desuden variere fra person til person, fortæller farvepsykolog Lene Bjerregaard:

”Mennesker er forskellige, så det er dog vigtigt at understrege, at deres personlige farvebehov varierer – alle har brug for noget forskelligt.”

Her får du generelle tips og inspiration til boligindretning med farver. I bund og grund handler det ”bare” om at finde frem til de farver, der virker harmoniske på dig. 

 

Generelt om farver

Når du skal indrette dig med farver skal du vide, at det er en gammel skrøne, at hvid eller sort ikke er farver.

”Alt har en refleksion, ellers kan vi ikke se det. Hvid er den farve, der reflekterer mest lys, mens sort beskrives som ’fravær af lys’, idet den kun reflekterer 5 % af solens lys,” forklarer farvepsykolog Lene Bjerregaard.

Du er derfor ikke kedelig, hvis du godt kan lide at indrette dig med mange hvide vægge, som mange andre danskere, for halvdelen af året lever vi i et meget mørkt land.

Omvendt kan andre farver, deres nuancer og styrker også have en positiv indvirkning på dit sind: Varme farver kan booste dit energiniveau, mens lyse farver kan løfte din optimisme.

Andre huskeregler:

  1. Vær opmærksom på, at farver også skal kunne spille sammen med din øvrige indretning og rummets størrelse.
  2. Tænk over, at kraftige farver kan have en meget kraftig effekt – især når de omgiver dig, så vælg med omhu.
  3. Tag med i dine overvejelser: Hvor mørkt eller lyst er der i forvejen i rummet?

Farveforslag til boligens individuelle rum: 

Soveværelse

”Her skal du primært falde til ro og slappe af. Gå efter beroligende farver – enten helt lyse farver eller blå og grønne,” råder farvepsykolog Lene Bjerregaard.

Køkken 

”Køkkenet er i dag ikke kun et arbejdsrum, men også et opholdsrum. Sørg for at kigge på farverne af dine køkkenelementer og overvej, hvilken farve, du vil finde mest harmonisk i forhold til dem, på de få flader, der er tilbage.”

Stue

”Her skal der primært hygges og slappes af. Jeg anbefaler lyse, varme farver i den gule og røde skala.” 

TIP!

Hvis det virker for voldsomt at farve alle vægge, kan selv en enkelt væg gøre en stor forskel. 

Kontor

”Dette rum kræver ofte koncentration og fokus, så blå, afdæmpet lysebrun eller en varm gul eller orange farve, er gode, hvis du kan lide dem.”

Badeværelse

"Badeværelser er ofte små rum, som derfor bør være lyse."

TIP!

Hvis du ikke "tør bekende kulør" på væggene i et lille rum, så gør det via dine accessories. I badeværelset kan du sagtens sparke til farverne på f.eks. dine håndklæder, gardiner og lignende.

Entré

”En entré bør være lys, fordi den som regel er et mindre rum, og lys giver en effekt af, at rummet opleves større.”