Svensk idyl: Nyt liv i mormors hus

Foto: Jenny Brandt

Svensk idyl: Nyt liv i mormors hus

Frida og Erik forlod det travle storbyliv til fordel for roen i den lille svenske by ved vandet, hvor Erik voksede op. De fik nemlig mulighed for at sætte mormors gamle ejendom i stand, nøjagtig som de ønskede – og det er der kommet en skøn bolig ud af.

Parret Eklund-Edman/Jorlin havde egentlig drømt om et hjem i Stockholm eller endnu bedre: et håndværkertilbud lige uden for byen. Men med en baby på vej kom de på andre tanker. Måske var den hyggelige flække, hvor Erik voksede op, ikke så tosset endda ... Eriks far gav parret et tilbud, som de ikke kunne modstå – at leje mormors store hus fra 1857 med butikslokaler i stueetagen og gøre det til deres eget. Butikslokalet var det eneste, som var færdigrenoveret, da familjen flyttede ind. Til gengæld måtte resten af huset, og dermed lejligheden på 160 kvadratmeter, istandsættes fra bunden.

Kaotisk byggerod
I flere måneder boede den lille familie på tre i det nuværende børneværelse, for alt andet var revet ned. Totalt kaos med byggestøv rådede overalt.

– Vi måtte gå på et gangbræt for at komme fra værelset og ud til køkkenet, griner Erik. Toilet og bad lå i butikken i etagen nedenunder, fortæller han med et suk. Fire lag væg til væg-gulvtæpper blev hevet af, så de smukke originale gulve fra 1800-tallet blev synlige. Vægge og tag blev restaureret, og nye gulvlister og dørkarme i den oprindelige gamle stil blev sat op, osv. Erik lavede selv det meste af arbejdet, og efter renoveringen besluttede han at blive snedker på fuldtid.

– Jeg er glad for, at jeg vovede mig ud i sådan et projekt, for det førte jo også til en ny profession, siger Erik, som drømmer om en dag at bygge sit eget hus fra bunden.

Roligt og fredfyldt
Parret valgte en lidt anderledes indretningsstil og farveskala til deres nye lejlighed, end de havde i storbyen.

– Vores tidligere lejlighed var fyldt med farver på den poppede 60’er-måde. Men det ville ikke føles harmonisk med rødt og gult her. Her passer det bedre med en mere dæmpet farveskala, fortæller Frida om indretningen, der er domineret af grå, sort, lilla, douce rosa, brun – og træ og naturmaterialer. Intet i hjemmet har kostet en formue. Det dyreste er Tolixstolene rundt om spisebordet. Resten er stort set arvegods og loppefund.

– Jeg køber sjældent noget nyt. Når jeg vil lave om herhjemme, fjerner jeg ofte en ting eller to eller bytter et par ting om. Det behøver ikke at koste mange penge at skabe noget nyt, siger Frida. I sit job som blandt andet grafisk designer ser Frida hundredevis af billeder hver dag, og derfor vil hun have, at hendes hjem er roligt og fredfyldt.

– Jeg laver ikke så meget om herhjemme og kan bedst lide at hænge ud med min familie i bløde bukser og lammeskindssutsko. Vores hjem er vist mere stilfuldt, end vi selv er, griner Frida.

Her i sofaen elsker hele familien at hænge ud. Frida har gjort det helt almindelige møbel hyggeligt og indbydende med masser af puder og tæpper i afstemte farver. Den lille træskammel fandt Frida i skuret, og nu hører den til hendes yndlingsting.

IDE
Giv en gammel rå træskammel en opdatering ved at vikle sort tape om et par af benene og lægge en ensfarvet hynde på.

Parret køber sjældent nyt og har endda reddet flere af deres ting fra triste skæbner. F.eks. havde Eriks far før i tiden det blomstrede tæppe liggende i sit bagagerum, så han ikke grisede bilen til med alt sit værktøj.

En skøn slidt rund kasse har fået nyt liv som lille siddeplads med en patchworkpude på låget. Retro Villa fører lignende puder.

Enkelte vægge i lejligheden har fået lov til at stå med synlige rå brædder – en flot kontrast til den lette og fine indretning.

Frida har mange fine fund fra loppemarkeder stående, og mor&barn-rådyrene i keramik hører til favoritterne!

Parret har fået sat en rustfri stålplade op på væggen over bordpladen, og det giver det helt almindelige hvide køkken et løft.

Smukt stilleben med levende lys i køkkenet. Stagerne er fra Ferm Living. Lignende bogstaver føres af House Doctor.

IDE
Kig efter flot skrift på emballage, forstør det op, og sæt det i en ramme. Så har du et nyt grafisk ‘værk’.

Et par trækasser på væggen giver varme til stålet og de hvide flader i køkkenet. De er bl.a. fyldt med porcelæn fra Marimekko.

Et kig ind i Fridas inspirerende arbejdsværelse. Reolerne er fra Ikea. Kontorstolen er endnu et af familiens fund med patina.

Den lille spiseplads i køkkenet er gjort hyggelig med blandede stole og et arvet ægte tæppe under bordet.

En lp fra 70’erne og et par gamle skolæste – Frida er god til at sætte umage ting sammen, så de bliver inspirerende at se på.

Et par cowboys fra gamle dage passer på den lille familie.

Et stilsikkert miks af nyt og gammelt i den lille spisestue.

TIP
Har du arvet et helt sæt møbler? Så bryd sættet op, og bland moderne møbler imellem, så looket ikke bliver gammeldags.

Uglen er fløjet hertil direkte fra 70’erne. Plakaten er fra finelittleday. com

 

Frida og Eriks råd til at overleve en renovering:

  1. Lad være med at knokle hele tiden, så bliver du bare træt i utide.
  2. Slap af i en periode, hvis det hele føles meget besværligt. Brug i stedet tiden på at tænke grundigt over nogle af de vigtige beslutninger.
  3. Skriv en liste over mål og delmål, og kryds af efterhånden. Når det hele føles uoverskueligt, kan du se, at du rent faktisk er nået et stykke vej.
  4. Hold mange kaffepauser.
  5. Lav mange gode spillelister.

Hvem og hvor?

HVEM: Frida Eklund-Edman, der driver designbureauet Modelform og bloggen fridasfina.blogspot. com. Hendes mand, snedker Erik Jorlin, og børnene Olle-Bror, 6 år, og Svante, 3 år.
HVAD: Lejlighed på 160 kvadratmeter i en ejendom fra 1857 med butikslokaler i stueetagen.
HVOR: Den lille kystby Östhammar, nord for Stockholm.

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning

610x200_woordy_dmjpg.jpg