5 gode råd til at spare på strømmen i julen
Foto: Getty Images Lyskæder ser flotte ud i vintermørket, men de sluger også rigtig meget strøm.

5 gode råd til at spare på strømmen i julen

Spar penge på elregningen i julen. Læs vores 5 gode råd her.

  • LYSKÆDER ser flotte ud i vintermørket, men de sluger også rigtig meget strøm. Du kan indstille en timer, så de kun er tændte nogle timer hver aften, og ellers er det en god idé at gå efter LED-pærer i kæden i stedet for glødepærer. De er lidt dyrere, men det kan betale sig, for hvis du skifter dine pærer på 15 watt ud med pærer på 2 watt i en julekæde med 25 pærer, kan du spare 156 kroner pr. lyskæde.
  • MADEN sluger meget strøm i december, men du kan tage toppen af elregningen ved at lægge låg på gryden, når du koger kartofler, tø stegen op i køleskabet, før du tilbereder den, lave risengrøden færdig under dynen, sætte anden ind i ovnen, så snart du tænder for ovnen, og anvende gryder og pander, der ikke har en bulet bund. De bruger nemlig 50 procent mere strøm.

LÆS OGSÅ:  Sådan holder du dit juletræ frisk og grønt hele julen

  • FJERNSYNET er tændt mere i december end i årets øvrige måneder. Nogle fjernsyn har en strøm-besparende funktion, du kan slå til. Der er også penge at spare, hvis du slukker på kontakten og ikke kun på fjernbetjeningen. Måske er det også en idé at lave en fjernsynsfri aften en gang om ugen.
  • LYSET. Mange mennesker i huset ved juletid betyder som regel også, at der bliver tændt lys overalt. Sørg for, at lyset ikke brænder i de rum, hvor I ikke opholder jer.

LÆS OGSÅ: 10 geniale ideer med lyskæder

  • KØLESKABET kommer på overarbejde i december, hvor der skal være plads til julemad, sodvand og øl. Men hvorfor ikke bruge den naturlige lave temperatur udenfor til at køle ned med? Sodavand kan sagtens holde sig kolde udenfor, ligesom du kan køle rester af julemaden ned på terrassen, før du kommer den i køleskabet.

Fakta

Alene juleaften bruger vi danskere ekstra strøm for 10 millioner kroner.

Lys i kæden - med omtanke

Udendørs lyskæder hører julen til, men vær påpasselig med at hygge ikke bliver til uhygge i forhold til elregning, sikkerhed og nabostridighed.

  • Anvend kun lyskæder med LED, som bruger op til 75 procent mindre strøm end glødelys.
  • Tjek, at kæderne er CE-mærkede ( EU-godkendt).
  • Tjek at HFI/HPFI-afbryderen fungerer, før lyskæderne tilsluttes.
  • Træk aldrig forlængerledninger ud mellem karme og døre.
  • Tænk over lyskædernes placering, så naboerne ikke generes.

Kilde: Bolius

Se, hvad vi ellers skriver om: Jul og Boligindretning