Trætophus ved Mariager Fjord
SPONSORERET indhold

To brødre har opfyldt deres barndomsdrøm og bygget et fantastisk trætophus: Se det her

I et område tæt på Mariager Fjord har to brødre givet barndommens skov nyt liv og opgraderet den klassiske hule i træet til en eksklusiv træhytte, som alle kan få lov at prøve at bo i.

Af: Hanne Vind Foto: Ida Schmidt
28. mar. 2024 | Bolig | ALT for damerne

Landskabet ved Mariager Fjord og Als Odde er et område af Danmark, som ikke er så kendt, men det var her brødrene Rasmus og Lasse Lybæk voksede op.

De boede på gården Poulsenseje, der ejer den omkringliggende skov, og det var her de byggede huler i træerne.

"Det er dejligt, at det er lykkedes at skabe noget på et sted, som betyder meget for os. Det er ikke et sted, hvor der ellers kommer mange turister," siger Rasmus og fortsætter;

"Jeg havde i mange år tænkt, at stedet havde potentiale til mere, og jeg fik ideen en dag i 2010, hvor jeg var på besøg hos min far og gik en tur i skoven. Han klagede lidt over, at skovdrift ikke er rentabelt, og da jeg selv, ligesom så mange andre, har bygget huler i træerne som barn, opstod ideen," siger Rasmus, som derefter gik sammen med sin bror Lasse, arkitekt Sigurd Larsen og turismeudvikler Nanna Balsby for at realisere drengedrømmen.

traetophus2.jpg
 Selve det store egetræ er hyttens centrum. Det er ren magi, når de små kviste springer ud i foråret, og bladene bliver gule i efteråret.

Hytten, der svæver 6 meter over jorden, er konstrueret med en grundkerne, der har en stor egestamme som centrum, og herfra går tre udstik i form af karnapper. Karnapperne indeholder stue, soveværelse og badeværelse, og alt er tænkt ind i forhold til naturen udenfor.

traetophus3.jpg
Hytten hviler på søjler og er bygget omkring et stort egetræ. Inde i hytten kan du opleve, hvordan træet svajer stille i vinden.

Sengen er skudt frem og drejet mod vest mod solnedgangen. Sofaen og karnappens vindue vender mod syd, og udendørsbadet rager ud fra nord, så der både er sol tidlig morgen og sen aften. De store vinduer indrammer udsigten og fanger dagslyset fra forskellige retninger, og for at få duften og lyden af skoven indenfor, er der isat små klapper ved siden af vinduerne.

traetophus4.jpg
Man vågner bogstaveligt talt til fuglesang i skovhytten. Sengen er placeret i en af de tre udhængskarnapper med vindue fra gulv til loft. Her kan man bruge mange timer med en fuglekikkert. Sengebordet i bast og sengetæppet er fra Broste Copenhagen.

Da det samlede areal af hytten kun er 28 kvadratmeter, var det en vigtig prioritet med de små zoner, hvor man kan skabe sit eget rum, og zonerne er også markeret gennem beklædning på vægge og loft, som skifter til birkefiner.

traetophus5.jpg
I hyttens kerne er der blevet plads til et lille spisebord og et lille køkken med alle moderne fornødenheder. Stole og bord er Palissade fra Hay. Fra det lille køkkenhjørne kan man tage trappen op til taget og terrassen.

"Det er et hus skabt i og i sammenspil med naturen, så den som overnatter her kan føle sig forbundet. Og det er der mange, der har brug for."

traetophus6.jpg
Fra det lille toilet er der adgang til udebruseren. Bemærk den lille detalje med de små spejle, hvor lyset bliver reflekteret rundt. Spejlene er fra Hay
traetophus7.jpg
Man tager bad under åben himmel både vinter og sommer, men det er intet problem, da her er sørget for varmt vand.
traetophus10.jpg
Udsigten ændrer sig, når man kommer en etage op, og trækronerne kommer i spil. Hegnet har arkitekt Sigurd Larsen valgt ud fra princippet om, at det skulle være så simpelt som muligt og matche stålbeklædningen på karnapperne. Møblerne er fra Hay, og tæppet er fra Broste Copenhagen.
traetophus8.jpg
Væggene er beklædt med birkefiner, og fra sengen kan du falde i søvn og vågne til skovens lyde.
traetophus9.jpg
Fra det lille køkkenhjørne kan man tage trappen op til taget og terrassen. Trappens design er tænkt som pladsbesparende og åben, så dagslyset fra udgangen og tagvinduet kan lyse køkkenet op om morgenen.
traetophus11.jpg
Hyttens tre karnapper er alle beklædt med birkefiner, der skaber en god balance og kontrast til de hvide vægge i hovedrummet. Som en gennemført detalje følger fineren også overfladerne i de små vindueshak
traetophus12.jpg
 En velvalgt samling af keramik og grej pynter på den smukke træhylde, hvor barken er bevaret.

Anbefalet til dig