Vitaminer - bliv klogere på de vigtigste vitaminer og mineraler - ALT.dk

Vitaminer - bliv klogere på de vigtigste vitaminer og mineraler

Er det altid en god ide at snuppe en vitaminpille? Hvilket vitaminer er især vigtige for kroppen?

I takt med at forskerne får mere viden om, hvad vitaminer og mineraler gør ved vores krop, står det mere og mere klart, at fordi lidt er godt, når det kommer til vitaminer, betyder det ikke, at meget er bedre. Tværtimod.

Her på siden får du et overblik over de vigtigste vitaminer, hvorfor kroppen har brug for netop disse, og hvor de findes. 

Uanset hvor gammel du er, hvad du vejer, og hvor meget du bevæger dig, er det vigtigt, at du får vitaminer og mineraler nok. Her får du et overblik over nogle af de vigtigste vitaminer, hvor de findes, og hvorfor de er gode for kroppen:

D-vitaminer

D-vitaminer er vigtige både for knoglerne, immunforsvaret og stofskiftet. Vitaminet fremmer optagelsen af kalk i knoglerne, regulerer cellevækst og sikrer at dine muskler og din hjerne kommunikerer og forebygger inflammation. Det er langt nemmere at få D -vitamin fra solen end fra kosten. Typisk får du som dansker dækket ⅕ af dit behov for D-vitamin gennem din kost og ⅘ via solens stråler.

Mangler du D-vitamin vil du typisk kunne mærke det på dit humør og overskud, som daler og det kan ligeledes være med til at spille en rolle i udviklingen af diabetes.

Her findes det: Kød, lever og olier fra fede fisk og i små mængder i kalvelever, ost og æggeblommer. Du danner D-vitamin, når solens stråler rammer huden, og efter en lang sommer har du som regel et depot at tære på. Det slipper dog op i løbet af vinteren, og det vil derfor være en god idé at tage et tilskud i de mørke måneder.

B-vitaminer

Der findes i alt 17 forskellige B-vitaminer, som på hver deres måde hjælper kroppen med at omdanne fødevarer til brændstof til energi og bidrager til en sund hud, sundt hår og sunde øjne – og til at holde både nervesystemet og stofskiftet sundt, musklerne i topform og hjernen skarp. Som veganer eller vegetar med begrænset indtag af mælkeprodukter og æg er det nødvendigt at supplere med B12-tilskud for at få dit behov for dette vitamin dækket.

Her findes det: B-vitaminer generelt findes i både fisk, fjerkræ, kød, æg, mejeriprodukter, bladgrøntsager, grønne grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn.

Omega-3

Fisk indeholder omega-3, som bl.a. modvirker betændelsestilstande i kroppen. Fisk og især fed fisk indeholder blandt andet fiskeolier, selen, jod og D-vitamin.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man spiser fisk flere gange om ugen, for at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme. I alt skal du gerne have 350 gram fisk om ugen. Heraf ca. 200 gram fed fisk. Det kan være en god ide at supplere med et dagligt tilskud fiskeolie, der indeholder omega-3, hvis ikke du får fisk nok. 

Her findes det: I alle slags fisk, især fed fisk som fx laks, ørred, makrel og sild. 

C-vitamin

C-vitamin er en vigtig antioxidant, der hjælper med at forebygge kræft, åreforkalkning og grå stær, og vitaminet har stor betydning for dannelse af vores bindevæv og knoglevæv.

C-vitamin beskytter også mod virus og bakterier, hvis du er ramt af forkølelse og medvirker til sårheling og indgår i en række forskellige afgiftningsprocesser i kroppen. Derudover kan et tilskud C- vitamin lægge en dæmper på allergireaktioner.

Her findes det: Frugt og grøntsager, især citrusfrugter, rød peber, og broccoli – og i kartofler.

Magnesium

Magnesium er et meget vigtigt mineral, der indgår som hjælper i alle kroppens energiskabende processer. Magnesium bruges i flere end 300 enzymfunktioner i kroppen og påvirker alt fra hormonsystemet og immunforsvaret. Mineralet har stor betydning for hjertet, hjerterytmen og kredsløbet, og det medvirker til at regulere blodtrykket. Magnesium arbejder også tæt sammen med calcium både i forbindelse med knogler og muskelarbejde.

Mangel på magnesium kan bl.a. give uro i benene, muskelkramper og en ændret smertetærskel. Men det kan også føre til mere alvorlige ting som et højt blodtryk og være årsag til knogleskørhed. Det er derfor fordelagtigt at tage magnesium som kosttilskud dagligt.

Her findes det: Magnesium findes i frø, nødder og kerner som f.eks. græskarkerner, pinjekerner, paranødder, valnødder, sesamfrø og mandler. Kakao har også et højt indhold af magnesium, så mørk chokolade kan sagtens indgå som en lille del af din kost. Andre gode kilder til magnesium er bælgfrugter, linser og bønner, grønne grønsager og fuldkorn.

Jern

Mange kvinder lider af jernmangel, hvilket kan medføre træthed og mangel på energi, som bl.a. kan medvirke til mindre sexlyst. Når balancen bliver genoprettet, vender energien tilbage og forhåbentlig også lysten.

Her findes det: Rødt kød, kylling, kalkun, fisk, bønner, fuldkorn og mørkegrønne bladgrøntsager.

Multivitaminpille

Tidligere sagde mange eksperter, at man godt kunne tage en multivitaminpille for en sikkerheds skyld. Men efterhånden er det blevet væsentligere, at multivitaminpillen er overflødig, hvis du lever sundt og får en varieret og alsidig kost.

Calcium

Calcium (kalk) holder knogler og tænder stærke, sikrer at både muskler og blodkar kan trække sig sammen og udvide sig, udskiller hormoner og sender beskeder rundt i kroppen via nervesystemet.

Her findes det: Især i magre mælkeprodukter, ost og yoghurt og i mørkegrønne bladgrøntsager som broccoli og grønkål.

A-vitamin

A-vitamin er bl.a. nødvendigt for at dit syn, din hud, dine slimhinder og dit immunforsvar kan fungere, som det skal. A-vitamin medvirker til en sund celledeling, virker som en antioxidant, og forskning tyder på, at A-vitamin spiller en vigtig rolle for vækst samt virker forebyggende på visse former for kræft.

Her findes det: Lever (også fiskelever), æggeblommer og fede mælkeprodukter – og i form af (beta)karotener, som omdannes til A-vitamin i kroppen, både i grønne bladgrøntsager, orange, gule og røde grøntsager og rodfrugter.

Du finder også vitamin-testen, hvor du blandt andet kan få svar på, om det altid er en god ide at snuppe en vitaminpille? Hvilket mineral der især er vigtigt for kroppen, og om du kan spise dig fra ømme muskler efter træning? 

Kilde: Sundhedsstyrelsen.dk