Sommer er rabarbertid, og mange af os har gode sommerminder
om sprøde rabarber. Tænk at kunne spise noget, der også kan være din paraply,
når det regner.
Den rabarberplante, vi kender bedst, hedder Rheum
rhabarbarum på latin. Den har en stærk stængel og et stort, kødfuldt blad.
Det er kun stænglen, vi spiser i dag, da bladet indeholder
så store mængder oxalsyre, at vi anser bladene for at være giftige. Rabarber er
egentlig en grøntsag, men bruges som frugt i madlavningen.
Let at dyrke
Rabarber passer næsten sig selv, og hvis du allerede har en
plante i din have, ved du, at den vil komme igen og igen, for det er en
flerårig plante.
Hvis du ikke har rabarber, men gerne vil have det, skal du
plante dem i det tidlige forår eller det sene efterår. Det giver rødderne en
god chance for at sætte sig og producere smukke stængler til næste sæson.
Rabarber findes i et utal af krydsninger. Den største
forskel er farven på stænglen. Nogle er intenst røde, andre lyserøde og andre er
grønne. Mange vælger ud fra den farve, de ønsker til deres rabarberkage,
rabarbersaft eller rabarbermarmelade. For smagen er stort set den samme.
Rabarbermyten
Når du høster stilkene, skal du skære stænglen af helt nede
ved roden. På den måde vil det, der er tilbage, ikke rådne.
Hvis du ikke har brug for en stor produktion af marmelade og
saft, er det en god idé at høste små mængder tit i stedet for at skære hele
planten ned på én gang.
Før i tiden sagde man, at man kun måtte spise rabarber
indtil sankthans. Rådet kom formentlig af den erfaring, at man fik meget ondt i
maven af at spise stænglerne efter denne fest.
I dag er datoen er ikke vigtig. Hvad der derimod er vigtigt,
er at vælge unge stængler. Jo ældre stænglerne bliver, jo mere syre indeholder
de. Oxalsyren skal du undgå at indtage meget af. Så høst tidligt, og lad nye
skud vokse til stængler.
På den måde har du smukke rabarber hele sommeren.
Spis ikke bladene
Er du fristet til også at spise de saftige blade? Det bør du
ikke gøre. Før i tiden brugte folk rabarberblade på samme måde, som vi i dag
bruger spinat, men det er farligt.
Under Første Verdenskrig var der mangel på mad i
Storbritannien, og myndighederne opfordrede til at bruge rabarberblade i maden.
Det havde alvorlige konsekvenser. Mange mennesker fik skader på
fordøjelseskanalen og nyrerne på grund af syren i bladene. Men du kan stadig
nyde stænglen.
Rabarber og K-vitamin
Rabarberstængler indeholder meget K-vitamin, hele 29
mikrogram pr. 100 g. Det svarer til 38% af referenceværdien for det daglige
indtag.
K-vitamin har flere opgaver end blot at få blodet til at
størkne, når vi kommer til skade. Det er også nødvendigt for vedligeholdelsen
af dine knogler sammen med D-vitamin og calcium.
Vær opmærksom på, at folk, der tager blodfortyndende
medicin, skal være forsigtige med fødevarer, der er rige på K-vitamin, som fx
spinat, rabarber, grønkål og broccoli.
Rabarber er godt for hjertet
Rabarber er en fremragende kilde til fibre, som hjælper med
at sænke kolesteroltallet. Undersøgelser viser, at rabarber hjælper med at
sænke både det dårlige kolesterol (LDL) og det samlede kolesterol.
Lavere kolesterolniveauer reducerer risikoen for
hjertesygdomme og hjerteanfald.
Antioxidanterne i den syrlige stilk har også
antiinflammatoriske virkninger, som kan hjælpe med at beskytte hjertet.
Derudover er rabarber godt for fordøjelsen, da fibrene i
rabarber forebygger forstoppelse, hæmorider og tarmslyng.
Denne artikel er første gang udgivet hos Klikk.no. Dette er en redigeret udgave.
Om forfatteren
Gunn Helene Arsky er ernæringsfysiolog cand.scient