Oprydning - 10 råd til en overskuelig garderobe

Foto: Alamy/Instagram

10 råd til en overskuelig garderobe

Kender du det, at du har alt for mange jeans, men ingen kjoler, når du skal ud - eller måske er det omvendt? Måske kender du også det med, at der hænger tøj i dit skab, som du aldrig har brugt. Eller måske har du bare ikke plads til alle dine favoritter.

Heldigvis er der råd at hente. Her får du 10 gode tips til, hvordan du gør din garderobe mere overskuelig - så du kan sige farvel til daglige tøjkriser.

Opbevaring
Invester i gode opbevaringskasser til smykker og accessories, så de ikke ligger løst og roder i en skuffe. Der findes fine gennemsigtige kasser med små rum til smykker, som gør, at du nemt kan se, hvad du har i kassen.

Gode shoppevaner
Når du shopper, så køb kun ting, du har lyst til at tage på med det samme. Ellers får du det aldrig på. Skriv også hver sæson en liste over de ting, du mangler, og hold dig til den liste, når du er ude at shoppe nyt. På den måde kommer du ikke til at have et skab fyldt med bare kjoler eller t-shirts.

Kend din stil og din krop
Hvad går du mest med? Er du en jeans-pige, nytter det ikke noget at shoppe en masse nederdele, og hvis du ikke går med høje hæle til hverdag, er det ærgerligt at bruge 50 procent af dit tøjbudget på stiletter og støvler med høje hæle. Find også ud af, hvilke farver du går mest med, og shop så farver, som passer godt til de farver, du har mest af i garderoben. Det er fint at ville prøve noget nyt, men du har brug for en god basisgarderobe, som du er glad for og bruger meget. Shop også kun ting, som du har prøvet, eller som du er sikker på sidder godt på din krop, så du ikke begår en masse fejlkøb. Et par bukser som ikke sidder perfekt, får du aldrig brugt.

Sortering
Gennemgå hele din garderobe hvert halve år, og sorter de ting fra, som du ikke længere får brugt. De billigste ting fra fx Zara og H&M kan du give til genbrug, mens du kan sælge de dyrere ting på Trendsales, Ebay eller i luksusgenbrugsbutikker. Vil du have penge for highstreetvarer i god stand, er et tøj-loppemarked lige sagen. Pak en kasse eller tom kuffert ned med de ting, du vil sælge på loppemarked, og gem dem væk, til det bliver sæson for markeder.

Vedligeholdelse
Pas godt på dine favoritter. Puds dine sko, smør lædersko og –jakker ind i læderfedt og hæng dine sæsonjakker i en dustbag, når de ikke er i sæson - spørg evt. det sted, hvor du har købt dine favoritter, om de kan anbefale produkter, du kan pleje dine ting med. Så holder de længere, så du slipper for at skulle investere i nye favoritter hver sæson – og så får du mere for tingene, hvis du vil sælge dem vil.

Downsize
Desto mindre du har i garderoben, desto mere er den til at overskue. Lav evt en liste over, hvor mange af hver ting, du vil have i din garderobe. Fx kan du beslutte, at du kun vil have fem par bukser, ti par sko, ti t-shirts osv. Mange oplever, at de bliver mere kreative stilmæssigt, når der ikke er alt for meget at vælge imellem. Og det betyder også, at du slider dine ting op, inden du køber nye.

Del din garderobe op efter sæson
Du har med garanti en masse tøj, som du kun bruger om vinteren eller sommeren, så pak dine sommer- og vinterting ned og opbevar dem på loftet eller i kælderen, når de ikke er i sæson. Når du så finder tingene frem igen, vil det være som at genopdage dit tøj (og det giver også anledning til endnu en sorteringsrunde). Og det bedste af det hele er, at du får meget mere plads i dit skab.

Organisér
Hæng tøj, der nemt bliver krøllet, på bøjler, og læg tøj sammen i relevante bunker: T-shirts, jeans, strik, bluser… På den måde får du et bedre overblik over, hvad du har i skabet.

Gør rent
Tøj samler støv, og derfor er det en god ide at gøre jævnligt (og grundigt) rent i dit klædeskab. Det forlænger dit tøjs liv og giver anledning til jævnlig sortering. Når du alligevel har tøjet ude af skabet, kan du lege lidt med styling. Er der noget, du kan style anderledes? Vær kreativ. Jo mere du leger, desto gladere bliver du for dit tøj.

Duft
Der findes gode garderobe-dufte, og de behøver ikke at være fyldt med kemikalier. Blandt andre Karmemeju har en god garderobe-duft, som du lægger ind mellem tøjet, så dit tøj altid dufter friskt og lækkert. Behandl din garderobe kærligt, så vil du også sætte mere pris på den.

Se, hvad vi ellers skriver om: Oprydning