Gun-Britt Zeller
Foto: Franne Voigt Gun-Britt Zeller og Sara Bidstrup giver her deres bedste tips.

10 ting, der er godt at vide, når de grå hår begynder at vise sig

At du er begyndt at gråne, betyder ikke, at du ikke længere kan have lækkert hår. Her får du eksperternes tips til, hvordan du gør overgangen til hvid blid og holder manken sund og fuld af glans.

1. What to do?

Spørg eksperten! Råd nummer ét er altid at spørge en ekspert aka en dygtig frisør om, hvad du skal gøre, når de første grå hår titter frem. Det kræver vejledning, for det er umuligt at generalisere. Til nogle vil det fungere at omfavne det grå, mens andre måske bør vente lidt. Derfor: Spørg en professionel, hvad der vil passe til lige præcis dit hår.

2. Drop helfarvningen derhjemme

Den klassiske fejl mange begår, når de finder de første grå hår, er at farve hele håret. Det betyder, at du er afhængig af at blive ved med at farve det, for håret vokser ud hele tiden, og så skal farven holdes. Det værste du kan gøre, er at falde for fristelsen til selv at eksperimentere med en hjemmefarvning. Håret er levende og har mange nuancer, og når du farver et helt hår, bliver det kompakt i farven. Det bliver tungt og farvemættet at se på i stedet for at se levende og naturligt ud.

3. Overlev overgangen

Hvis du allerede har farvet dit hår med en helfarve og gerne vil trappe ud af det, kan overgangen dækkes ved hjælp af highlights. På den måde får du blandet de grå hår ind i det hår, der har farve, efterhånden som det vokser ud. Her er det meget sjældent en god idé at tage en ”kold tyrker” ved blot at lade farven vokse ud, for så bliver overgangen meget markant.  

Læs også: Olga Ravn om naturfarvning: “For sådan nogle som os, som er dårlige til finish, er naturfarvning perfekt”

4. Ty til striber

Hvis du ikke er klar til at blive helt gråhåret, men godt kan leve med, at et par af dine hår er grå, så kan du få fjernet noget af det grå på en naturlig måde ved at få lavet striber eller reflekser i dit hår. Hvis du er mørkhåret fra naturens side, skal du vælge mørke striber. Er du blond, skal du derimod vælge at få lavet lyse striber for at skjule det grå. Så vil din grundtone som regel bare blive køligere, fordi det hvide spiller ind imellem det farvede hår. Hvis du er blond, kommer det til at vare længere, inden du ser hvidhåret ud. En anden fordel ved striber er, at de som udgangspunkt kun skal laves hver anden til tredje måned i modsætning til et helfarvet hår, der kræver ny farve i bunden hver tredje uge.

5. Lad frisøren gøre jobbet

Selv om eksperterne anbefaler, at du ikke kaster dig ud i at farve hele håret, når det begynder at gråne, så KAN det i nogle tilfælde fungere. Du skal bare vide, at det kræver vedligeholdelse, og så skal du sørge for, at det er professionelle hænder, du lægger dine hårstrå i. Det er nemlig vigtigt, at farven dækker alt det grå hår, men med den rigtige tone, så det ikke ser farvet ud.

6. Lad farven matche din hud

Når vi bliver ældre, sker der noget med farven i vores hud, og den hårfarve, du havde som helt ung, er ikke den farve, du skal have i 20 år efter. Derfor er det vigtigt at få frisørens hjælp til at vælge den rigtige nuance, hvis du vil eliminere de grå hår med en helfarve.

Læs også: Test dig selv: Hvad siger dine skønhedsrutiner om dig?

7. Vent med at gå ”all white”

Det kan være fristende bare at få det overstået og farve hele manken hvid én gang for alle. Men selv om du synes, dit hår efterhånden må være gråt nok til at lave den transformation, skal hele 70 procent af dine hårstrå være hvide, for at det kan lade sig gøre at skabe et flot, hvidt hår. Start i stedet med at få lavet hvide striber, så du bevarer det naturlige farvespil, og så kan du med tiden lade den naturlige hvide farve vokse ud. Vent gerne med den fulde transfomation til, at en centimeter af håret tættest på din hovedbund er gråt eller hvidt.

8. Tænk over frisuren

At have smukt hår også efter det er begyndt at gråne, handler ikke kun om farven. Det handler også om frisuren. Klipper du det hele af, lægger du måske flere år til dit udseende, og måske gør du det modsatte, hvis du tør lade det være længere. Det er meget forskelligt, hvilken frisure der passer til den enkelte. Det kan give et modspil til det grå, hvis du vælger en lang frisure, og det kan være, du bliver knapt så damet at se på, som hvis du havde vælger en kort frisure. Men husk at det er individuelt, hvad der vil klæde dig.

9. Undgå gule toner

Hvis mere end 50 procent af dit hår er gråt, kan det være en god idé at bruge en shampoo til blond hår. Den indeholder blå farve, der holder håret mere klart i farven, og dermed modvirker du, at håret kommer til at syne gulligt. Husk samtidig at bruge balsam og hårkur fra samme produktserie. Bruger du produkter af andre mærker eller fra andre serier, risikerer du at vaske den blå farve fra shampooen ud, og så får du ikke den ønskede effekt.

10. Husk fugt og glans

Hvis du helfarver dit hår eller kommer mange striber i, kan det være en fordel at bruge en fugtgivende shampoo og sørge for også at bruge balsam. Håret ændrer nemlig struktur og bliver kruset og stridt, når det bliver gråt. Her kan plejeprodukter hjælpe til at gøre det med medgørligt. Gråt hår kan også miste glansen, især hvis du har været mørkhåret hele dit liv, for mørkt hår reflekterer lys rigtig godt. Når du får gråt hår, føler du, du pludselig mister glansen i håret, fordi lyst hår ikke har den samme refleksion. Suppler derfor med hårprodukter, der giver dit hår glans, for at få det til at se sundt og levende ud.

Vidste du...

... at grå hår ikke er grå? De er hvide, men ser grå ud, når de er blandet med den hårfarve, du er født med.

Eksperterne:

  • Gun-Britt Zeller, frisør og ejer af salonen Gun-Britt, Gun-britt.dk
  • Sanne Bidstrup, frisør og medejer af salonen Grau, Graucph.com
Se, hvad vi ellers skriver om: Skønhed og Hår