gallery
Louise Veng, Zara.com, Mango.com

CULOTTES
[Bukser med vidde, som skæres lige over anklen, også kaldet buksenederdel.]

Frederik Lentz Andersen, moderedaktør på Euroman
- Det er en balancegang, synes jeg helt klart. Der er risiko for, at der går for meget Peddersen og Findus i den. Men de kan være ret charmerende og er et af de mere humoristiske elementer i kvindegarderoben. Jeg synes, Veronika Heilbrunner (moderedaktør for tyske Harper's Bazaar i gulternede culottes, red.) gør det ret godt her, men er også lidt goofy. Når en kvinde går med culottes, oser hun ikke af sex, men det udstråler selvtillid at hoppe i sådan et par. Og det er sgu meget fedt.

Christian Grau, livsstilsekspert
- Det her ser jeg som ren mode uden grund til tolkning!

Ruben Søltoft, komiker og skuespiller
- Jeg har det generelt svært med tøj, der hedder det samme som en steg. Bukserne ser alt for brede ud. Og snittet ved anklen gør, at de også ser for korte ud. Det er et fint hej-jeg-var-tyk-som-teenager-og-har-ikke-fået-købt-tøj-siden outfit. Jeg er ikke til det. Men altså.. Godt at se, at det går godt for Mulan. Der er jo plads til mindst 4 samuraisværd oppe i de bukseben.

Mango.com, Novembre Magazine, Hm.com

NORMCORE
[Unisex tendens, der spiller på det underspillede, ikke gør et væsen af sig og holdes i neutrale farver.]

Frederik Lentz Andersen, moderedaktør på Euroman
- For mig er tendensen et godt eksempel på, at kvinder klæder sig på for andre kvinder. Og det må de jo gerne, men jeg synes, det er en lidt irriterende tendens, der skal signalere, at hun ikke går op i sit udseende. Der er nogle elementer, jeg synes er rigtig fine som eksempelvis herreskoene, men som overordnet tendens håber jeg, den snart dør. Det burde ikke være en skam at være forfængelig.

Christian Grau, livsstilsekspert
- Mange af de tendenser, vi ser i øjeblikket, er eftervirkninger af finanskrisen. Da forbrugsfesten stoppede i 2008, gik det op for os, at vi ikke blev lykkeligere af at forbruge. Desuden var vi på røven, så vi gik på udkig efter nogle nye værdier. Vi vendte os mod overforbruget og blev anti-materialistiske. Det er normcore et godt eksempel på, fordi stilen meget tydeligt signalerer, at man er ligeglad med mode, mærker og tøjkøb. Det er et næsten provokerende angreb mod den status, der normalt følger med dyrt modetøj, men ironisk nok er det jo også moderne og statusgivende.

Ruben Søltoft, komiker og skuespiller
- Jeg kan egentlig godt lide idéen om, at tøjet skal være praktisk og underspillet. Men jeg synes sgu, at det bliver lidt kedeligt. Men pigen i midten er da virkelig fleksibel, hva'? Godt hun gemte sine bukser fra 80'erne. Det beviser, at man aldrig skal smide noget ud!

Topshop, Ganni, Louise Veng

OVERALLS
[Bukser i denim med smæk, også kaldet smækbukser eller dungarees.]

Frederik Lentz Andersen, moderedaktør på Euroman
- Det er en meget maskulin og praktisk tendens, der kan blive lidt sød og nuttet, men det ville være løgn at sige, at der er særligt mange mænd, der hepper på, at deres kæreste har sådan nogen på. Vi mænd er jo meget nemme, og jeg kan klart bedst lide, når kvinder har noget på, der sidder lidt til, så man kan se nogle former. De kan hurtigt blive lidt butch, men de understreger, at det er en kvinde, der ikke ligger under for alle mulige sexidealer..

Christian Grau, livsstilsekspert
- Det primært en modeting, men... De signalerer meget tydeligt, at det er tøj, som er skabt for at blive brugt og på den måde, er det en kontrast alt det tøj, som er skabt for at se ud. Altså funktion og anvendelighed før form og overflade. Overalls har også noget skødesløst over sig, som er oppe i tiden.

Ruben Søltoft, komiker og skuespiller
- Smækbukser er meget, meget frække, hvis man lige tager dem af. Nej, de kan faktisk fungere overraskende godt, hvis man er i gang med at male! Men uden en pensel i hånden ligner man altså en voksen baby eller en kænguru.

Louise Veng, Saks Potts

FARVET PELS
[Pels af diverse kvaliteter i unaturlige farver - både pasteller og pangfarver.]

Frederik Lentz Andersen, moderedaktør på Euroman
- Dem er jeg så ikke så vild med. Pels kan være rigtig smuk, men det er synd, de er indfarvet, de kommer hurtigt til at se lidt billige ud. Det giver mig associationer til dem, man ser ved Maria Kirken på Istedgade... Jeg synes ikke, det ser lækkert ud. Der er bare ikke nogen undskyldning for at hoppe i dem.

Christian Grau, livsstilsekspert
- Naturen er en af de værdier, vi fandt efter krisen. Vi synes, at den rummer en oprindelighed, vi havde glemt. Derfor vender vi tilbage til naturen. Det ser vi i den her "green living"-trend i boligen, hvor vi hænger opsatser fra jagt op og lægger dyreskind over vores stole. På sammen måde er pels blevet et stærkt element i moden. Pangfarverne ser jeg som et optimistisk og lidt humoristisk greb på hele den her naturlighed. Samtidig indikerer det tydeligt, at der ikke er gået truede dyreracer til i produktionen.

Ruben Søltoft, komiker og skuespiller
- Jeg forstår ikke helt det der med at købe en pastelgrøn pels. Der er jo ikke noget dyr der er pastel-grønt? Jeg har desuden bemærket, at de typer der går i farvet pels, ofte kommer gående med en lille chihuahua. Det er et mærkeligt signal at sende. Er du for eller imod? Der er lidt red light district over looket. Og det forvirrer mig – for man må slet ikke bolle hunde mere. Vel?

Stella McCartney, LookdePernille.com

STRIK EN MASSE
[Lag på lag af strik i samme farve og kvalitet. Rendyrket bruges der to ens striktrøjer, en traditionelt, en anden som halstørklæde eller tværs over brystet.]

Frederik Lentz Andersen, moderedaktør på Euroman
- Her er jeg helt med. Det er fedt at bruge strikken på den måde. Det har jeg selv gjort længe. Jeg dyrkede det virkeligt meget for 20 år siden. At bruge en strik som halstørklæde ser fedt ud, fordi det er lidt mere tykt og ujævnt end et tørklæde. Og når man bruger flere i samme kvalitet udstråler det overskud. Mere af det.

Christian Grau, livsstilsekspert
- Måske et humoristisk og uhøjtideligt greb på strikkemoden. Håndarbejde var jo en af de hjemlige sysler, der blev moderne efter krisen, så nu kan vi ikke få strik nok. Det siger den her stil ret tydeligt. Samtidig kan man vel se det som en reaktion på den her tørklædemode, der har kørt i nogle år. Vi har nået kvalmegrænsen med tørklæder, så nu bruger vi en striktrøje i stedet.

 

Ruben Søltoft, komiker og skuespiller
- Jeg synes det er en ideel beklædning – især til siamesiske tvillinger. Det er en interessant tendens og jeg glæder mig til, det udvikler sig og piger begynder at vikle bukser rundt omkring deres bukser.

Fra venstre: Christian Grau, Ruben Søltoft, Frederik Lentz Andersen.

Det er en velkendt påstand, at kvinder klæder sig på for andre kvinder mere end for gemalen derhjemme eller hankøn på deres vej. Vi præsenterede tre mænd med vidt forskellige baggrunde for fem tendenser, der dominerer den østrogenstyrede del af gadebilledet og cyberspace. Her får du livsstilseksperten, moderedaktøren og komikerens ublu indskydelser - hvad signalerer det, i deres øjne, når vi hopper i smækbuksen, bliver "Karen kedlig" i normcore eller sværger til farvet pels?