Klara Kristin

Foto: Olivia Fröhlich Shampoo hører ingen steder hjemme i sommerferien. Eller på Klara Kristin i Eurowoman i 2017

Marie Lodberg har fundet lykken i sit fedtede hår

Der er stor glæde i fedtet sommerhår, som har travlt med at slappe af, mener vores skønhedsredaktør Marie Lodberg.

Jeg kan godt lide at have fedtet hår om sommeren. Fedtet hår betyder, at der er vigtigere ting at tage sig til end at vaske hår. Som for eksempel at bade i havet. Med hovedet under. Uden shampoo, naturligvis.

Fedtet hår er særlig fedt i Nordsjælland. Men ikke hvor som helst. Fedtet hår fungerer i Gilleleje, hvor de har langborde på torvet med sildemadder og fadøl til 50 kroner om lørdagen, og sidemændene og -konerne også ved, at fedtet hår holder. Men de tænker næppe lige så meget over det, som jeg gør. Deres solfalmede sweatshirts og praktiske sandaler er i harmonisk balance med deres hårs tilstand, som forekommer mere permanent end min sommerferieflirt med olieret hovedbund.

LÆS OGSÅ: 8 fejl, vi begår, når vi plejer vores hud, hår og negle

I Tisvilde har de også fedtet hår, men kun i spidserne, der ligner en L.A.-surfers manke med solid støtte fra voks og spray. Jeg er ikke sikker på, om Tisvildes hår nogensinde holder fri, og jeg har svært ved at læne mig tilbage, når alle andre er på hårdt arbejde.

Vores sommerhus ligger tættere på Gilleleje end Tisvilde. I ferien kom min veninde på besøg. Jeg pegede på mit hår og fortalte hende, at jeg godt kan lide, når det ser ud, som det gjorde. “Er du i gang med at vænne håret af med shampoo? Forsøger du dig med en ny skønhedsrutine?” Hun forstod det ikke. Senere på ugen kom min fars kones mor på besøg. “Men I har jo varmt vand og bad?” Hun forstod det heller ikke. Jeg sagde til dem begge, at jeg synes, de skulle tage at prøve det. Opleve friheden.

Sydfrankrig er også en god destination for hår, der sætter sig i kammens spor. Når jeg sidder med nyvasket hår og min mand i flyet mod Nice, glæder jeg mig til dage med liggestole med stribet betræk, rosé i sølvspand, min mands voksende skægstubbe og mit eget tiltagende fedtede hår. I Sydfrankrig møder jeg ikke nogen, jeg kender. I Sydfrankrig lægger jeg ikke mærke til, om dem, jeg ikke kender, kigger på mig. I Sydfrankrig kigger jeg ikke mig selv i spejlet.

Men fedtet hår fungerer kun om sommeren. Fedtet hår om vinteren er lig med grå hud og for korte dage. Vinteren lægger låg på sommerens høje himmel og brede vidder. Håret skal vaskes, for ellers føles det, der svæver henover hovedet, omklamrende. Der skal shampoo til at bekæmpe tyngdekraften. Fedtet hår under solen betyder et ophold i deadlines og ambitioner, og at jeg har givet slip på overfladen, der kan være som et forkælet barn, som kræver for meget opmærksomhed. Fedtet hår er paradoksal selvomsorg, fordi det får mig til at glemme mig selv for en stund. Men måske vigtigst af alt er fedtet hår en pause fra selvbevidstheden, for den klæder ingen.

LÆS OGSÅ: Doris Brandhuber: "Det styrker håret fra rødder til spidser med de mest kraftfulde, grønne anti-ageing-ingredienser"

Mit hårs tørhedsgrad ændrer ikke på noget som helst i verden og har overhovedet ikke nogen betydning. Det er ingenting. Det er godt at blive mindet om. Derfor har jeg brug for mit fedtede hår som en akklimatisering. Med fedtet hår skal jeg ikke bevise eller overbevise nogen om noget. Det er den type hår nemlig og heldigvis slet ikke i stand til. Det tager kun imod kære venner og søde familiemedlemmer, der ikke vurderer ud fra hårets form. De kunne ikke være mere ligeglade. Når det er sagt, og ferien er ved at være slut, er det fryd at vaske håret med shampoo, der skummer og dufter og gør håret rent og nystrøget, og som klæder mig på til at møde den virkelige verden igen.

Se, hvad vi ellers skriver om: Hår, Skønhed og Livsstil