Sæsonens 6 musthaves
Foto: Gertrud Maria Bønnelykke Sæsonens 6 musthaves

Forstå sæsonens 6 største tendenser på 2 sekunder

Fra mormors farvelade-tweedede klædeskab til dramatisk og forførende lak. Er det for kulørt og for vovet til en grå mandag, kan du smuttei efterårets smukkeste grønne nuance, dermatcher solkysset hud nu og løvet, når detfalder. Der er dog en tendens, som klæder alle: jakkesættet. Knivskarpt og sort som natten. Her forklarer eksperterne de stærkeste modetendenser denne sæson.

Wallpaper
Tænk i grove strukturer og afdæmpede mønstre som blomstrede engelske tapeter fra 50'erne og hessian i 70'er-sommerhuset. De nuancerede overflader får endnu mere liv, når de bliver mikset og lagt oven på hinanden i et strømlinet lag på lag-look. Barbara Maj Werner, butiksindehaver af Holly Golightly, om wallpaper:
- Tendensen trækker på referencer til 50'ernes og 60'ernes femininitet og mønstre med alt fra blomster og planteprint til de mere hessianagtige tern. Mønstrene taler til vores følelser, fordi de refererer til noget historisk. Wallpapertendensen blev populær første gang inden kvindefrigørelsen, hvor kvinderne stadig gik i nederdel og feminine print, og det er der noget rørende og tiltalende over, synes jeg. Det er et meget organisk univers, hvor planter og blomster er fremtrædende, ligesom de også optræder mere og mere i vores indretning.

LÆS OGSÅ: Træningsbukser er blevet de nye skinny jeans

70'erne
Jamen, er 70'erne ikke so last season? Jo, det var de også, men nu rykker den nostalgiske og folkloristiske tendens for alvor. Spankulér gennem efteråret i flagrende skørter, indiskinspirerede mønstre, viddebukser og afghanerpels, og stram silhuetten ind med en suitjakke og et par slanke sorte sko.Lotte Freddie, journalist, om 70'erne:
- Tendensen minder mig om blomsterbørnene fra San Francisco med deres lange nederdele. Luksushippiestilen greb de engelske designere Biba, Thea Porter og Bill Gibb,i 70'erne med etniske mønstre og velourpatchwork. Jeg kan godt lide, at stilen er farverig, afslappet og positiv, og at den er ultraantiminimalistisk. Det er det, jeg altid prædiker. Man skal aldrig smide sit tøj væk, for det bliver altid moderne igen. Forleden var jeg ved at smide min orange nederdel i etager ud, og tænk, nu er den mere moderne end nogensinde.

LÆS OGSÅ: 9 højdepunkter fra modeugen

Modern suiting
Yves Saint Laurent har én gang revolutioneret jakkesættet til kvinder, og nu gør modehuset det igen: gør suitet uundværligt. Det smalle sæt med stumpede bukser
klæder alle og er klassisk med en hvid skjorte og casual med en T-shirt under.
Gå efter et pyjamassæt i sort, hvis du er ude efter et blødere look.Chris Pedersen, tilrettelægger og vært på DR K, om modern suiting:
- Jakkesættet er begyndt at få en mere klassisk silhuet som hos Saint Laurent og Gucci. Jeg synes, det er interessant, at jakkesættet til kvinder nu får samme funktion som hos mænd. En velsiddende uniform, som er værd at investere i, og som altid fungerer. Det er sjovt i forhold til, at vi i 2015 fejrer 100-året for kvinders valgret, og at Hillary (Clinton, red.) stiller op til præsidentvalget i USA. I den kreative industri i USA har de kvindelige ansatte i lang tid diskuteret, hvordan de kunne skabe en garderobe med samme frihed som mandens jakkesæt. Måske er det ved at ske nu?


Granny chik
Det er tid til at åbne mormors klædeskab. Tid til at hive hendes storflippede stribede skjorte og hanefjedsternede nederdel ud. Sæt det sammen med flere striber, tern, tweed og brokade, og skab et sammensurium af materialer og mønstre for et nyt more is more-twist på ladyliketendensen.As Øland, kreativ chef for Dansk Mode & Textil, om granny chik:
- Der er virkelig en besættelse af gode materialer og godt håndværk for tiden, og der er god inspiration at hente fra gamle damer på gaden, fordi de klæder sig i det tøj, der har hængt i skabet i 100 år og er lavet af slidstærke materialer, som ikke bliver lavet i dag. Det er flot brokade og tweed, som der er gjort noget ud af og lagt arbejde i.
Ældre kvinder har samlet smukt tøj sammen igennem et helt liv, og de mikser og matcher. Med granny chik-tendensen har man mulighed for at være kreativ og give sit look personlighed, fordi man kan blande ting, der ikke umiddelbart passer sammen.

LÆS OGSÅ: Helena Christensen åbner op om forholdet til Heath Ledger i det kommende PORTER

Lak deluxe
Lad det skinne og knitre med fed lak, der snarere rimer på elegance end fetichisme. Vælg en sort, gulvlang frakke som hos Maison Margiela, hvis det skal være dramatisk, eller klæd dig i en dobbeltradet bordeaux jakke, som var du tilbage i Londons swinging sixties, hvis du trænger til et 60'er-flip.Kim Grenaa, kreativ direktør for Grenaa Creative, om lak deluxe:
- Der er ikke længere noget forargeligt over lak. Helt anderledes var det i 90'erne, hvor vi måtte i sexshops for at få fingre i det. I dag ser vi på materialet på lige fod med pels og læder, og det er tydeligt, at designerne ikke er ude efter bondagereferencer, men i stedet anvender det ekspressive materiale for det, det kan. Jeg er vild med, at man ikke bruger det i sort, men i stedet bourgogne, brune og brændte farver, så lakken ikke bliver tacky, men står i flot kontrast til efterårets grove og matte materialer.


Flaskegrøn
Er der én farve, der skal supplere den minimalistiske farveskala dette efterår, skal det være den dybe flaskegrønne. Fordelen er, at den grønne farve kan bruges nøjagtig som de monokrome toner og være gennemgående i et helt outfit. Vælg den gerne til en feminin silhuet, så den maskuline nuance får modspil.Cathrine Raben Davidsen, kunstner, om flaskegrøn:
- Farven er ikke entydig og har mange nuancer, og man kalder den oliven-, safari-, kaki-, army-, flaske-, militær- eller mosgrøn. Den er støvet og svær at beskrive og minder mig om en hed sydlandsk sommer med brændte og støvede marker og olivenlunde, der hungrer efter vand. Men den minder mig også om uniformer og er som sådan forbundet med noget maskulint. Jeg kan godt lide, at den er en slags kontrast, tom, stum, ikke-farve, som er neutral, hverken kold eller varm, hverken mørk eller lys.


LÆS OGSÅ:  35-årig kvinde syg af at gå med skinny jeans

LÆS OGSÅ: Se de 26 fedeste køb fra H&Ms kommende Studio-kollektion

LÆS OGSÅ: Se Wood Woods showroom managers personlige, sporty stil