stifterne bag pura utz
SPONSORERET indhold

Her er smykkemærket, alle taler om lige nu

To kvinder, bosiddende i hver sin verdensdel, har sammen startet accessory brandet Pura Utz. De vil lave mere end perlesmykker – de vil også sikre, at kvinder i Guatemala kan forsøge sig selv. Alt.dk har mødt stifterne bag.

Af: Julie Bruun Lund Foto: PR
25. jan. 2023 | Mode | ALT.dk

Øreringe, halskæder og tasker med finurlige motiver som frugter, hjerter og yin/yang-symboler i smukke farvekombinationer – alt sammen lavet i perler.

Det er på mange måder blevet varemærket for accessory brandet Pura Utz. Og det giver god mening, at netop farverige frugter er blevet deres signatur.

Det fortæller Anna Waller Andrés, den ene af stifterne af Pura Utz, da alt.dk taler med hende via en Zoom-forbindelse.

”Vi ville gerne skabe noget fyldt med de farver og den glæde, der er i Guatemala. Så vi lavede den første appelsinperlehalskæde for fem-seks år siden, og nu er det ligesom bare blevet vores niche – sådan lidt uplanlagt,” fortæller hun.

pura utz smykker.jpg
Ét af Pura Utz' varemærker er de fine yin/yang-symboler i smukke farvekombinationer. Foto: PR.

Med på Zoom-forbindelsen er også Bernabela Sapalú direkte fra Guatemala. Sammen med Anna Waller Andrés er hun Co-Founder af Pura Utz, og for et par år siden blev Bernabelas datter, Elisa Tzina Sapalú, også en del af virksomheden.

Dét er i sig selv en succeshistorie. For det er usædvanligt, at to kvinder fra Guatemala har et job, hvor de tjener deres egne penge, fortæller Bernabela Sapalú. Én ting er, at hun og datteren nu er i stand til at forsørge sig selv, men con amor-projektet Pura Utz er også grunden til, at yderligere 16 mayaindianske kvinder er i job.

Smykker med hjertet på rette sted

Siden Anna Waller Andrés var barn, har hun rejst med sin mor til Guatemala. Her har hendes mor stået i spidsen for nogle udviklingsprojekter med unge gymnasieelever, og Anna har været med ved hendes side.

”Da jeg var yngre og skulle holde sabbatår, blev jeg involveret i nogle non-profit-projekter, og jeg fik lyst til at rejse tilbage. I forlængelse af mit arbejde som frivillig, begyndte jeg at uddanne mig til sygeplejerske og besluttede mig for, at jeg gerne ville arbejde i Guatemala,” fortæller Anna Waller Andrés og fortsætter:

”Samtidig syntes jeg, at der var noget problematisk ved det frivillige arbejde, og jeg begyndte at beskæftige mig mere med kvinders rettigheder. Kvinderne i Guatemala har fx ikke adgang til de samme økonomiske ressourcer, som mændene har. Bare dét at have en bankkonto, at eje sit eget hus eller det stykke land, du bor på, er nærmest utænkeligt.”

Pura Utz udspringer derfor også fra et stort ønske om at hjælpe de mest marginaliserede kvinder i Guatemala, fortæller Anna Waller Andrés.

”De fleste mayaindianske kvinder kan jo alle mulige fantastiske håndværk. Så idéen var egentlig at skabe et nyt design med udgangspunkt i deres håndværk, som kunne være relevant på det internationale marked – både i kvalitet, æstetik og udtryk – og samtidig sørge for, at de mayaindianske kvinder kunne tjene nogle penge. På den måde ville relationen i vores samarbejde også blive så ligeværdig som muligt, og det var vigtigt.”

Bernabela Sapalú titter frem på skærmen med et stort, varmt smil og supplerer:

”Jeg har selv arbejdet med perler og kunsthåndværk siden jeg var 13-14 år, og det er det, jeg har ernæret mig ved hele mit liv.”

Sjælevenner

Anna og Bernabela møder hinanden første gang for otte år siden gennem en non-profit-organisation. Her arbejder de sammen i nogle år, inden de for små fire år siden beslutter sig for at gå solo.

De første smykker laver de i fællesskab i Bernabelas hus i Guatemala. Og det er også her, der i dag er blevet bygget et værksted, så der er plads til flere arbejdende kvinder.

pura utz produktion.jpg
Kvinderne er i fuld gang med at producere smukke perlebesatte tasker og smykker. Foto: PR.

Faktisk får Anna Waller Andrés allerede idéen til Pura Utz i 2012, da hun er afsted på sin første tur alene som frivillig. De første par år er produkterne dog i så dårlig kvalitet, at de ikke kan sælges, fortæller hun:

”Jeg mistede sindssygt mange penge, for jeg havde ingen erfaring med at drive virksomhed eller at samarbejde med folk i produktionssammenhænge for den sags skyld – det var noget helt andet end at arbejde i en sundhedsklinik, som jeg gjorde på daværende tidspunkt.”

Derfor er det først, da hun møder Bernabela Sapalú, at tingene for alvor begynder at tage form.

”Selvom Bernabela mener, at det idéen stammer fra mig, fordi jeg startede det, før vi lærte hinanden at kende, så er hendes tilgang til arbejdet en stor del af, at vi er dem, vi er. Den måde Bernabela har arbejdet på hele sit liv, er den samme essens, som Pura Utz er bygget op omkring. Hun har insisteret på at forandre sit liv gennem at arbejde rigtig hårdt med kunsthåndværk og på den måde forsørge sig selv og sin familie. Og det har hun jo haft et kæmpe resultat ud af. Hendes datter, Elisa, er fx den første nogensinde i hele deres familietræ, som har gået i skole – og hun har endda læst på universitet. Det kan kun lade sig gøre, fordi Bernabela og hendes mand har været enige om, at de begge to skulle arbejde. Hun tror så meget på, at det her kan være en vej for pigerne til tjene deres egne penge og på sigt forsørge sig selv.”

Hvordan bidrager I hver især til jeres samarbejde?

Anna: ”Bernabela er positiv, og så har hun en stor tro på sig selv. Hun tror meget på sine egne evner i kunsthåndværket, og det er ret unikt. De fleste kvinder i Guatemala har ikke nødvendigvis den samme tro på egne evner. Der går Bernabela ligesom forrest – og så er hun hårdtarbejdende.”

Bernabela: ”Anna er meget kærlig. Og så er det hendes fortjeneste, at kreativiteten, der er i vores designs, har succes.”

Anna: ”Vores succes kommer nok af, at Bernabela og jeg – gennem vores samarbejde – er gode til at eksperimentere med ting, der ikke tidligere er blevet lavet i perler. Og der er mine ideer jo ikke noget, uden alle hendes talenter og teknikker.”

I dag arbejder der 16 kvinder i produktionen i Guatemala, mens der sidder to fuldtids- og tre deltidsansatte i Danmark. Det er derfor stadig en relativt lille virksomhed, og det passer Anna Waller Andrés og Bernabela Sapalú rigtig godt.

”Fordi vi ikke er større, har Bernabela og jeg hånd i hanke med alt, der foregår i virksomheden. Og fordi vi er en social virksomhed, er det essentielt for vores arbejdsglæde, at vi er sammen om alt, og at vi ved, hvordan tingene foregår, og hvordan folk har det. Det betyder ikke, at alle beslutninger skal tages sammen hele tiden, eller at vi er med i hver eneste, lille proces, men det betyder, at vi kender hinanden og arbejder tæt sammen som en lille familie,” siger Anna Waller Andrés og tilføjer, at Pura Utz aldrig bare må blive endnu et produkt på butikshylderne. I hvert fald ikke for de kvinder, som arbejder i den lille virksomhed.

“Vi arbejder meget ud fra ordsproget: “At the end of the day it’s just a beated banana, but what makes it different is what it means to the woman who made it and the woman who will wear it…” For mange er det jo et produkt som så mange andre, men for os er det noget helt andet – og meget mere.”

Anbefalet til dig