Købe dit næste stykke tøj brugt og gør en stor forskel.
Fallulah er en af de kendte, som bakker op om Røde Kors-kampagnen. Sean McMenony, Tomorrow Management

Sådan ser de kendte ud i genbrugstøj fra top til tå

Gamle bukser og en nusset strik? Du kan sagtens ligne en million alligevel.

Igen i år slår en række kendte danskere et slag for, at man sagtens kan have en cool stil, selvom man er iført genbrug fra top til tå. Og de gør det ved at stå frem i Røde Kors' nye kampagne 'God Stil'.

LÆS OGSÅ: 3 apps gør det billigere at gå ud at spise, til frisøren og at rejse

God stil er ikke nødvendigvis lig med at skulle i karambolage med banken. For der er virkelig gode ting at finde, hvis du går ind i en af Røde Kors' utallige butikker næste gang, du skal have noget "nyt" til garderoben. Se selv på billederne herunder, hvordan man kan ligne en million iført udelukkende gammelt genbrugstøj fra Røde Kors' butikker.

Vi fangede en lille håndfuld af 'God Stil'-ambassadørerne i skuespillerne Mille Dinesen og Trine Dyrholm samt sangerinden Fallulah til en snak om deres vildeste genbrugsfund, og hvad god stil betyder for dem rent menneskeligt.

Hvad betyder sætningen at have god stil for dig – både modemæssigt og menneskeligt?

Fallulah: Jeg synes, man har god stil rent menneskeligt, når man har humor, er ærlig og viser omsorg for andre mennesker. At overholde aftaler og generelt være troværdig. Man skal respektere hinandens tid og tænke på, hvordan man gerne selv vil behandles. Det er egentlig ret simpelt. Og det går min holdning til god stil modemæssigt i tråd med. Man skal klæde sig, så man er autentisk overfor sig selv og ikke søge andres accept af, hvad der er cool lige nu og her. Hvis du føler dig smuk og godt tilpas, så udstråler du det også i din væremåde overfor andre, og det smitter.

LÆS OGSÅ: Medina: "Jeg har aldrig haft en kæreste før, der gav mig overskud, aldrig" 

Trine Dyrholm: God stil for mig betyder, at man opfører sig ordentligt overfor sine medmennesker og dem, som man møder på sin vej. At have god stil modemæssigt er i min optik, når folk har taget stilling til, hvad der er deres stil og peronlige udtryk. Det er ikke så meget et spørgsmål om, hvad der er in her og nu – men som sagt mere at de har taget stilling til, hvad de ønsker at udtrykke.

Mille Dinesen: Modemæssigt betyder det ikke at ligge under for, hvad der lige er på mode den ene sæson eller den anden men at gå i det, der klæder en, og som man har det godt i. Det er så tydeligt, når man ikke føler sig godt tilpas i noget tøj, men kun har det på, fordi det er moderne. Menneskeligt er det at have en form for bevidsthed og ansvar. Som f.eks. at aflevere sit aflagte tøj hos Røde Kors, og lur mig om man så ikke, når man er der, finder en fed ting? Jeg er selv blevet mere og mere bevidst om genbrug, og bæredygtighed. Hvis vi nu alle giver det en ekstra tanke, og implementerer det i vores liv, så batter det jo noget i det store billede.

Hvad er det bedste vintagefund du nogensinde har gjort dig?

Mille Dinesen: Jeg har et par meget 70'er-agtige ruskindsbukser, jeg købte for mange år siden i en genbrugsbutik. De holder 100 %, og jeg ville aldrig kunne finde et par, der er så autentiske og cool fra nye af. Derudover har jeg lige købt den fineste, hvide genbrugs Valentino-top. Så har man bare lidt tålmodighed til at rode gennem bunkerne, er der guld at finde.

Fallulah: Dem har jeg mange af, men for nyligt gjorde jeg nogle fantastiske vintagefund i Los Angeles. Jeg fandt et par bordeaux højtaljede Sonia Rykiel-bukser med vidde i benene og to små guldknapper ved lukningen. Det ligner et par Mickey Mouse-bukser á la 70'erne, og jeg elsker dem. I samme omgang fandt jeg en oversized og helt tosset jakke, der bestod af tusindvis af røde og sølvfarvede frynser. Den er perfekt til sceneshow eller en musikvideo.

LÆS OGSÅ: "Jeg brugte åndssvagt meget energi på mænd, som ikke ville mig"

Trine Dyrholm: Jeg har gjort utrolig mange gode vintagefund både i ind- og udland. Hvis jeg skal nævne et par, så er det bl.a. en kimono, som jeg er rigtig glad for. Derudover fandt jeg en utrolig smuk gul vintage kjole, som jeg havde på til min 40-års fødselsdag. Den beholder jeg helt sikkert lidt endnu.

Hvornår ved du, at du er færdig med et bestemt stykke tøj?

Mille Dinesen: Når jeg muger ud i skabene og finder tøj, der har så dybe foldemærker, at man ikke kan stryge dem væk, fordi det har ligget alt for længe i skuffen. Så ryger det til Røde Kors eller på loftet - og så til Røde Kors. Medmindre der er noget, jeg pludselig kan se mulighed i og bruge igen. Jeg elsker tøj og mode, men er ikke en megashopper. Hellere få og gode ting, der måske oveni købet er økologiske og bæredygtige. Det bliver heldigvis nemmere og nemmere at få fingre i. Har det godt med ikke at have tøj i overflod. Jeg kender jo efterhånden mig selv og ved, hvad jeg går med og hvor meget. Og når det hober sig op, er det det bedste, at det kommer til Røde Kors og på den måde bliver genbrugt og kommer andre til gode på den ene eller den anden måde.

Hvad plejer du at gøre med tøj, du ikke længere går i?

Mille Dinesen: I min barndom stod der i mange år en Røde Kors-container ved siden af vores lokale supermarked, så det var kutyme at aflevere tøj der regelmæssigt For det var nemt, og man blev mindet om det, fordi den stod lige ved indgangen til supermarkedet. Den forsvandt desværre sidenhen. Under 'Smid Tøjet'- kampagnen kunne man aflevere sit tøj i det lokale supermarked. Det er en god ide, for jo nemmere det er for folk, jo mere tøj kommer der ind.

Fallulah: Jeg nænner ikke at smide noget ud, så jeg gemmer alt. Noget skal gives væk til velgørenhed, og andet har jeg andre planer for. Lige nu arbejder jeg på at stable et spændende event på benene, hvor det så kommer i spil.

Hvis din garderobe kun skulle bestå af tre stykker tøj, hvilke skulle det så være?

Mille Dinesen: Et par gode jeans, en kridhvid eller gråmelange T-shirt og en læderjakke. Det er basically, det jeg går allermest i og har det bedst i. Enten med et par sneakers eller, hvis det skal peppes lidt op, så med et par stilletter. It works!

Hvad betyder det for dig som kendt at støtte et velgørende formål som 'God stil'?

Fallulah: Det er rigtig fedt at være med til at sætte fokus på genbrug, da jeg ikke er fan af vores brug- og smid-væk kultur. At det så oveni købet går til et godt formål, gør det jo bare endnu bedre. Jeg håber på det kan inspirere til endnu flere tiltag af denne natur. Jeg er glad for at kunne hjælpe en smule til, og med min interesse for mode og vintage er det også bare super sjovt.

LÆS OGSÅ: Annisette Koppel: "Jeg kan ikke lide ulysten blandt de unge til at få børn"

Trine Dyrholm: Jeg vil gerne slå et slag for genbrug og alle de sager, som det er med til at støtte. Der er masser af mennesker, som har brug for hjælp, og jeg synes, det er fantastisk, at vi ved at aflevere tøj og købe genbrug kan hjælpe så mange mennesker. Jeg så det første Stil-magasin sidste år, og synes det er fedt, at Røde Kors er i stand til at vise genbrug på en så stilig og cool måde.

Mille Dinesen: Jeg er meget glad for at være med og være med til at sende et signal om, at genbrugstøj hos Røde Kors ikke bare er gamle aflagte mamelukker, men at man rent faktisk kan finde fede ting, som man kan style sine nyere ting med og få en cool, unik stil – og samtidig støtte Røde Kors. Det er et vigtig budskab, og det man vist kalder win-win.

I forbindelse med kampagnen udgiver Dansk Røde Kors magasinet 'Stil', der skal skabe synlighed om projektet. Det udkommer i 25.000 eksemplarer og er kommet til verden gennem en række modefotografer og bl.a. ovenstående kendissers gode vilje. Magasinet byder bl.a. på modeserier og indretningstendenser – alt fra Dansk Røde Kors genbrugsbutikker – samt artikler om genbrugsmode og Røde Kors' velgørende arbejde.

Kampagnen 'God Stil', der løb af stablen for første gang sidste år, var med til at booste Røde Kors-butikkernes omsætning, der er steget i forbindelse med en øget interesse for varerne. Det er naturligvis håbet, at successen vil gentage sig i år, så Røde Kors årlige overskud på 50 mio. kr. vil blive endnu større til fordel for svage og udsatte grupper, ikke blot i verdens brændpunkter, men også på nationalt plan i form af støtte til ensomme ældre, voldsramte kvinder og ferielejre for børn.

LÆS OGSÅ: Linda: ”Jeg troede, det værste ville være at miste håret”


Foto af Christiane Schaumburg-Müller: Mattias Edwall, Tomorrow Management 


Foto af Fallulah: Sean McMenony, Tomorrow Management


Foto af Fallulah: Sean McMenony, Tomorrow Management


Foto af Mathias "Zanka" Jørgensen: Mattias Edwall, Tomorrow Management 


Foto af Medina: Helena Christensen, Tomorrow Management


Foto af Mille Dinesen: Lasse Bak Mejlvang, Tomorrow Management


Foto af Mille Dinesen: Lasse Bak Mejlvang, Tomorrow Management


Foto: Trine Dyrholm: Katrine Rohrberg, Tomorrow Management


Foto: Trine Dyrholm: Katrine Rohrberg, Tomorrow Management

LÆS OGSÅ: Nyt site viser nøgne mennesker med delfinmasker - se hvorfor

LÆS OGSÅ: Derfor er modne kvinder de nye modedarlings

LÆS OGSÅ: 15 lækre mænd du bør følge på Instagram