Body shaming i modebranchen
SPONSORERET indhold

Ung model taler ud om body shaming i modebranchen i ny video

Charli Howard begyndte at arbejde som model som 17-årig. Det blev begyndelsen på en tid med selvhad, spiseforstyrrelse og følelse af utilstrækkelighed. Nu taler hun ud om sine oplevelser med "body shaming" i modebranchen.

Foto: StyleLikeU, Youtube
06. apr. 2016 | Mode | Eurowoman

Modebranchen er arbejdsplads for tusinder og atter tusinder af unge mennesker, som lever af deres udseende, udtryk og krop.

Det gjorde Charli Howard også. Indtil hun angiveligt blev smidt ud af sit modelbureau for at være "too big".

LÆS OGSÅ: Fransk modelegende: "Islamiske" kollektioner undertrykker kvinder

Historien om Charli Howard gik verden rundt, efter hun skrev en længere opdatering på sin Facebook-side i oktober sidste år.

Here's a big FUCK YOU to my (now ex) model agency, for saying that at 5"8 tall and a UK size 6-8 (naturally), I'm "too...

Opslået af Charli Howard på 13. oktober 2015

 

Nu åbner den 23-årige model yderligere op om den indflydelse, modebranchen havde på hende i hendes unge år som model i en ny video. Hun fortæller blandt andet om alle de kommentarer, hun fik omkring sin størrelse, selvom hun på det tidspunkt var en engelsk størrelse 2-4, og om hvordan det påvirker en ung pige konstant at blive vurderet op imod et nærmest uopnåeligt skønhedsideal:

– Du bliver konstant kigget på og kommenteret på, fortæller hun i videoen, og tilføjer, at hun senere, mens hun arbejdede som model i Paris, udviklede en spiseforstyrrelse, hvor hun både sultede sig selv og flere gange om dagen målte sig selv med et målebånd om livet.

I dag arbejder Howard stadig som model, dog hos et andet bureau, og hun har fået sin selvtillid tilbage.

– Jeg er gladere end nogensinde før. Jeg har det, som om jeg for første gang i mit voksne liv og i mine teenageår er mig selv, og jeg prøver at indhente den tid, jeg brugte på at bekymre mig om mit udseende, siger hun.

Videoen, som netop er blevet lanceret, er en del af projektet StyleLikeU, som handler om at få mennesker til at acceptere dem selv, som de er, under titlen "True style is self-acceptance". 

Video: StyleLikeU

Hvor ung er for ung?
Modellers mistrivsel har været en diskussion i modebranchen i mange år og spørgsmålet om, hvorvidt de unge modeller er modne nok til at være i en branche, der er så fokuseret på udseende og idealer, bliver vendt årligt i forbindelse med modeugerne. I England overvejer man lige nu politisk at forbyde modeller under 18 at gå catwalk, mens man i Frankrig har sat en grænse i forhold til modellers BMI. 

I Danmark har vi indført Modebranchens Etiske Charter, som blandt andet sætter en nedre aldersgrænse for modeller på modeugernes catwalks til 16 år – dog med mulighed for dispensation ned til 15 år, hvis modellerne ledsages af en voksen. Chartret er frivilligt at underskrive, men dog et krav hvis man vil deltage i Copenhagen Fashion Weeks officielle modeugeprogram.

LÆS OGSÅ: Kendt TV-vært: Virkeligheden kan ikke leve op til filterudgaven

Hos Danish Fashion Institute mener man ikke, at politisk lovgivning er vejen frem i forhold til modellernes alder:

– Det kunne være relevant, hvis alle modeuger tog den samme beslutning om en aldersgrænse. Men så længe, der er forskellige regler rundt omkring, synes vi, at det er fint, at vores danske modeller kan starte op som 16-årige og blive oplært og få noget erfaring med at gå catwalk på den københavnske modeuge, som er ret stille og rolig, inden de skal ud på de større modeuger, som stiller nogle andre krav til dem, udtalte kommunikationschef Cecilie Thorsmark til eurowoman.dk i februar 2016, da diskussionen i den engelske modebranche netop var blusset op igen. 

LÆS OGSÅ: Her er Yves Saint Laurents nye kreative direktør

LÆS OGSÅ: Louboutin udvider sin "Nude"-kollektion

LÆS OGSÅ: Verdensberømt modehus opgiver pels