Motionsguide: Sådan booster du motivationen
SPONSORERET indhold

Motionsguide: Sådan booster du motivationen

Af: Redaktionen & Ida Krak Foto: istock
05. mar. 2010 | Sundhed | ALT for damerne

“Sig til dig selv: 'Jeg elsker det!'”

Tag en beslutning om, at du elsker at træne. Ikke bare fordi det giver dig en god følelse bagefter, men fordi det også er en af de bedste måder at holde sig ung, sund og smuk på. Start måske blot med 30 minutters motion. Du kan altid øge mængden.


“Vind over dine tanker”

Har du været inaktiv i et stykke tid, skal du bekæmpe de tanker, der siger, at du er HELT ude af form. Er du fx på ferie i nogle uger og kommer tilbage, så har du altså ikke mistet alt i det store billede...Sammenlign dig selv med en plante, der har manglet vand et par dage. Du vander den, og efter kort tid strutter den igen. Motivér dig selv ved tanken om, hvad ganske få træningstimer kan rette op på.

“Drop la dolce vita”

Brug livsstilsmodellen 80/20. 80% af tiden, typisk ugens hverdage, lever du sundt og lige efter bogen og 20% af tiden, typisk i weekenden, skejer du ud og må gerne leve det søde liv. Kroppen kan bedre håndtere to dages vildt liv end fem!

“Sæt mål for resten af året ”

Det er altid en god idé at have delmål på vejen frem til målet. Sigt aldrig kun efter målet, men husk at nyde processen frem dertil. Find eventuelt en træningsmakker, ofte kan det hjælpe at have en forpligtelse.

“Varier din træning, sørg for at udfordre dig selv og hav sjovt 'trænings-legetøj'”

Intervaltræning kan du bruge til at forbedre din sportslige præstation med. Det er specielt brugt af løbere, men uanset hvilken sportslig præstation, du ønsker at blive hurtigere eller bedre til, er intervaltræning et kæmpe skridt på vejen. Elementer som et sjippetov, en træstub, en havebænk, hop i diverse udgaver eller andre sjove input kan være motiverende og fremmende som intervaller. Et pulsur kan også være en suveræn sparringspartner!


“Tænk på dig selv”

Drop undskyldningerne. Familien, vasketøjet, indkøbene og hvad du eller kan føje til, kan godt vente. Prioriter dig selv for en gangs skyld. Du kan ikke blive ved med at give andre, hvis du ikke selv bliver opladt.

“Spis som en konge til morgen – en prins til frokost og en fattiglus til aften.”

I disse hovedmåltider skal der indgå protein i en mængde, der svarer til din egen knyttede hånd, og to-tre knyttede hænder af komplekse kulhydrater, bestående af grøntsager og frugt med vitaminer, mineraler og fibre. Protein holder blodsukkeret i skak længere end en primært kulhydratbaseret kost. Ud over de tre hovedmåltider skal du have mellemmåltider, der på træningsdage gerne må bestå af kulhydrater, så kulhydratlagrene er fyldt op, så kroppen er forberedt på motion.

“Husk mellemmåltider”

Du kan have så travlt, at du glemmer eller ikke har tid til at spise – og det kan du hurtigt blive tyk af og din lyst til at dyrke motion falder i samme takt med dit gode energiniveau. Hvis du fx okser rundt og måske spiser en hurtig sandwich til frokost, men ingenting får resten af dagen, så falder din forbrænding, fordi din krop indstiller sig på at holde på den smule energi, den får tilført.

* Til tasken: Hav en pose gulerodsstænger med. En banan til togturen hjem. En pose usaltede nødder. En klap sammen-rugbrød med ost eller skinke.

* Til kontoret: Hav en pakke god knækbrød i kontorskuffen og ost eller kødpålæg i køleskabet, så du ikke går på jagt efter kiks og slik hos kollegerne, når maven rumler.

* Vælg sund og langvarig energi i kantinen: æg, tun, skinke, roastbeef, rejer, kylling, kalkun, makrel, sild, laks. Grove grøntsager til. Og fiberrigt rugbrød.

Kilde: Personlig træner Ida Krak