Sunde tips - Detox
Foto: Alamy

Sunde tips - Detox

Guide: Sådan planlægger du den bedste detox

Vinteren er den perfekte tid til at rense ud og få gjort kroppen sund og lækker til foråret. Derfor er vintertid også ofte lig med detox-tid. Desværre kan en detox være en sur omgang at komme igennem, men sådan behøver det ikke at være. Med den rette planlægning og de rigtige tips er en detox ikke bare sund for din krop men også for dit humør.

Vi har samlet de bedste tips til, hvordan du får den bedste og sundeste detox-kur...

Kom godt i gang

Enhver detox handler om at ændre sin livsstil i en periode. Derfor kan man hurtigt miste gejsten, fordi nogle af ting, man må give afkald på, måske er ting, man holder rigtig meget af. Men helt så surt behøver det bestemt ikke at være. Her er kosten et godt eksempel.

Under en detox skal man selvfølgelig spise sundt, men faktisk er der ikke meget man skal undgå, og det, der er godt for kroppen, er heldigvis gode sager.

Hovedreglen er dog at bøffer er bandlyst - men fisk er mere end i orden. Maden bør være fiberholdig, så brune ris, grøntsager og urter er oplagt som tilbehør til både frokost og middag. Man bør holde sig fra frugt, da frugt gærer længe i kroppen, men så er nødder en glimrende erstatning til de små mellemmåltider.

Som med alle andre kosttips er det naturligvis vigtigt at spise regelmæssigt og undgå at overspise.

 

Fantastiske fisk
Som erstatning for de store bøffer i weekenden kan man med fordel kaste sig over alt godt fra havet. Fisk smager ikke bare godt, men indeholder de sunde fiskeolier, som giver kroppen den mængde fedt, den har behov for. Tilsvarende kan man supplere fedtdepoterne med koldpresset olivenolie. Det er vigtig at huske, at kroppen har brug for fedt for at holde immunsystemet i gang og undgå unødig energitab.

Til gengæld er sukker no go sammen med hvidt brød, slik og kager.

Masser af vand
Man får ofte at vide, hvor vigtigt det er at drikke masser af vand, men når man er på detox, er det ikke bare vigtigt men afgørende. Vand renser naturligt kroppen og gør din hud sundere. Hold derfor endelig ikke tilbage med at drikke – gerne to liter om dagen.

Ingen alkohol
Til gengæld er alkohol noget du skal undgå! Det er vigtigt at stoppe kroppens gæringsproces og få udrenset gæring, så giv afkald på alkoholen, selvom det kan være svært. Det er det værd.
For alkohol både feder, dræner dig for energi og er på alle måder usundt. Det samme gælder andre dårlige vaner som kaffe, koffeinrigt te og cola. En detox er jo netop en giftudrensning af kroppen, så drop den åbenlyse gift fra koffeinen, alkoholen og nikotinen.

Hydroterapi
Når man tager en detox er det nødvendigt ikke kun at fokusere på kroppen. Dit sind og dit humør skal følge med, så du kan klare det. At få kroppen renset for affaldsstoffer giver dig en naturlig mængde ny energi, men det er vigtigt ikke at bruge den energi på at stresse. Derfor skal man huske at forkæle sig selv i løbet af sin detox. Sæt tid af til at gøre ting som giver dig ro og velvære og dyrk alt det, der gør dig glad. Nogle rolige weekender eller et spa-ophold kan gøre meget for den indre balance.

En anden afslappende øvelse er hydroterapi. Tag et varmt brusebad i fem minutter, hvor vandet falder på din nakke. Tag derefter et koldt bad i 30 sekunder. Forsæt dette tre til fem gang, og gør det til ritual før du går i seng.

Træn regelmæssigt
Træn hver dag! Motion kan være mange ting og behøver ikke altid være forbundet med en sur pligt. Jo mere man træner, desto sjovere bliver det. Derfor er det vigtigt at holde sig i gang hver dag i mindst 20 minutter. Det kan være en god løbetur, styrketræning, dans, idræt – der er mange muligheder. Man bør dog variere sin træning for at undgå at overbelaste bestemte muskler og led. Man bør for eksempel ikke løbetræne mere end tre gange om ugen.

Når man begynder at træne, kan det hjælpe at lægge sig fast på nogle bestemte ritualer. Der kommer dage, hvor man bare ikke gider, men hvis men ved, hvornår man skal træne eller har en aftale med nogen at træne med, bliver det hele lidt lettere. Ofte er det kun dét at komme ud af døren, der er det vanskelige, og følelsen bagefter er fantastisk.

Træning udrenser ikke kun kroppen for affaldsstoffer, men giver samtidig humøret og ens velvære et gevaldigt boost.

Træk vejret og slap af
Når man så har trænet, er der ikke noget bedre end total afslapning. Ud over hydroterapi og et godt langt bad, kan man med fordel benytte sig at nogle åndedrætsøvelser. Yoga er naturligvis oplagt, men faktisk kan det, at tage en dyb indånding være nok. Træk vejret dybt fem gange i træk – og mærk roen.

Det lyder måske fjollet, men det er faktisk en vigtig del i en detox. For vejrtrækningsøvelser gør dig ikke blot mere kropsbevidst, men tillader oxygen at cirkulere rundt i systemet, hvilket er godt for blodet og organerne.

Skrub huden
Når man træner udskiller kroppen sin gift gennem porerne i huden. Ved at tør-skrubbe sig før et bad renser man porerne og huden, så giften forsvinder. Samtidig fjerner tør-skrubningen din døde hud, gør din hud glattere og øger blodcirkulationen.

Husk vitaminerne!
En detox fokuserer naturligvis meget på, hvad kroppen udskiller og måske i mindre grad på, hvad den indtager. Man må dog ikke glemme vitaminerne, og særligt C-vitaminer er gode.

C-vitaminer hjælper kroppen med at producere glutation, som er en antioxydant, der styrker leveren til bedre at udskille giftstoffer. Desværre skal man jo som udgangspunkt undgå frugter under en detox, da frugtsukkeret gærer i kroppen, men heldigvis kan C-vitaminer også findes i solbær, persille og peberrod.

Hold på sundheden
Kommer man først ind i en god rytme, vil man opleve alle de fordele, der er ved en detox. Man bliver mere veludhvilet, mindre stresset og føler sig på alle måder mere sund. Måske har man endda tabt sig på grund af den sunde kost og den daglige motion?

Men intet varer evigt, og selvfølgelig kan man ikke holde en detox for altid. Kaffen, bøfferne og alkoholen kommer på et tids punkt tilbage i ens liv, og det er også helt i orden. Man skal dog undgå at lave en hurtig omstilling til sine gamle vaner, hvilket vil stresse kroppen og maven. I stedet bør man forsøge at holde fast i alle de gode ting, som fungerer, og kun langsomt integrere de ting man ikke længere kan give afkald på.

For er du blevet glad for at spise sundere, drikke mindre og træne mere, hvorfor så opgive det? Din krop af godt af det.

Få flere sunde tips: 8 tips til at holde slankekuren

Se, hvad vi ellers skriver om: Kroppen og Detox kur