Sunde tips - Sund mad - Guide

Foto: Alamy

Sunde tips - Sund mad - Guide

Guide: Sådan undgår du at blive syg til vinter

Mad som medicin? Måske lyder det som en underlig idé, men faktisk er der masser af næring at hente i urter, frugter, grøntsager og køb, som kan hjælpe dig med at opbygge immunforsvaret og komme gennem vinteren uden forkølelser. Vi har fundet de bedste råd, så du kan holde dig sygdomsfri i en kold tid…

Kilde: Health.com

Undgå halsbrand
Vinteren er desværre sæson for overspisning og halsbrand, for når kulden skal holdes ude, indtages der masser af mad. Men ved at spise flere grøntsager og erstatte hvide ris og pasta med fuldkorns-varianter, kan du stoppe den brændende fornemmelse. Og forklaringen er egentlig ret simpelt. Den øgede mængde af faste fibre sætter gang i maven. Jo flere fibre man spiser, desto kortere tid er maden i kroppen, og det forhindrer syreproduktion.

Undgå forkølelse
Vinteren byder ofte på slankekure, men undgå at blive fanatisk i salater. Spiser man ikke kød, risikerer man, at kroppen kommer i selen-underskud. Selen er et stof, der er vigtigt for immunforsvaret, da det producerer de hvide blodlegemer, der bekæmper bakterier og vira. Så vil du holde influenzaen for døren, er det en god idé at spise masser af fisk. Her får du nemlig både den vigtige mængde selen og omega-3.

Undgå forkølelse
En anden måde at holde vintersygdommene for døren er ved at spise rigeligt med gærede mælkeprodukter som for eksempel yoghurt. Yoghurt indeholder nogle særlige bakterier, der ikke er dårlige for kroppen, men derimod styrker den. En svensk undersøgelse har, ifølge Health.com, vist, at sygedagene på arbejdspladsen falder med 55 procent, hvis man dagligt indtager yoghurt. Så start dagen sundt, med en yoghurt til morgenmaden. Og fortvivl ikke hvis yoghurt ikke lige er dig. Råmælksoste, som edam, gouda og feta, indeholder de samme sunde bakterier.

Undgå forkølelse
Vitaminer er selvfølgelig afgørende, når man vil holde sig sund, men især A-vitaminer skal man være ekstra opmærksom på her, forklarer David Katz, der er grundlægger af Yale University's center for Forebyggende Forskning, til Health.com. A-vitaminer finder du i for eksempel græskar, spinat og gulerødder, og de holder slimhinderne fugtige og sunde og forhindrer derved bakterier i at trænge ind i kroppen.

Ondt i ryggen og musklerne?

Vi var inde på det lige før, men igen fisk er godt. Ud over at det styrker dit immunforsvar, giver det dig den vigtige omega-3 fedtsyre, som virker mod stive led og ømme muskler. Omega-3’en er simpelthen den smørelse, der får maskinen til at køre. Så spis endelig et stort stykke laks til afstensmaden. Det er sundt.

Undgå urinvejsinfektion
Frisk persille til maden er ikke bare lækkert, men kan også være den nye kur mod urinvejsinfektion. I hvert fald tyder ny forskning på, at persille kan opbygge et forsvar mod de bakterier, som er skyld i infektionen. Faktisk har persille endda vist sig effektiv over for de infektioner, der ellers har været antibiotika-resistente.
Så lav en omgang frisk persille-te næste gang du mærker, du er ved at blive syg. Og drik rigeligt af denne te i løbet af dagen.

Undgå urinvejsinfektion

En anden metode til at bekæmpe den irriterende urinvejsinfektion er ved hjælp af tranebær- og blåbærjuice. Det er der i og for sig ikke noget nyt i, for gamle undersøgelser har vist, at tranebær og blåbær udskiller et stof, proanthocyanidis, som forhindrer bakterierne i at nå frem til blæren og sætte sig som infektion.
Det nye er, at det nu også er blevet påvist, at tranebær indeholder et andet stof, som forhindrer bakterierne i at forme en hale, som er nødvendig for dem, for at trænge ind i urinvejen. Så start den kolde vintermorgen med et stort glas tranebærjuice.

Læs også:8 tips til at holde slankekuren

Se, hvad vi ellers skriver om: Kroppen, Forkølelse, Influenza og Sund livsstil