sponsoreret indhold
Har du også svært ved at holde tæt? Så er du ikke alene. Her er 4 gode råd til at komme inkontinens til livs, når du træner
SPONSORERET indhold

Har du også svært ved at holde tæt? Så er du ikke alene. Her er 4 gode råd til at komme inkontinens til livs, når du træner

Måske er du en af dem, der jævnligt oplever det. Når du løber på løbebåndet, og du presser dig selv lidt ekstra – og du pludselig akut skal tisse. Du skal tisse så meget, at du ikke kan nå at sætte løbebåndet ned i tempo og finde et toilet, før du allerede har tisset lidt.

10. okt. 2019 | Sundhed | Tena

Tag kontrol over dit liv – når du træner og til hverdag.

Når skaden er sket, har du måske ikke lyst til at træne færdig, fordi det føles fugtigt og ubehageligt. Sådan behøver du slet ikke at have det, for der er nemlig masser af muligheder for at gøre noget ved det. Her kommer vi med fire gode råd fra eksperten Josefine Grandin til, hvordan du kan komme inkontinens til livs under din træning, så det ikke generer dig. Josefine Grandin er uroterapeut og sygeplejerske med speciale inden for inkontinens hos TENA.

Gør knibeøvelser til en del af din træning

Knibeøvelser kan være med til at reducere inkontinens markant. Så hvorfor ikke gøre det til en fast del af din træningsrutine? Det behøver ikke tage mere end 5 minutter af din dag. Du kan afslutte løbeturen med at lave knibeøvelser, eller du kan bruge 5 minutter af din udstrækning i fitnesscenteret på det. Du kan sagtens gøre det, uden at dine omgivelser kan se det.


Hvis du ønsker inspiration til knibeøvelser, kan du finde TENA’s 3-ugers program til stærkere bækkenbund her.

 

Brug et bind eller trusseindlæg, der er beregnet til urinlækage for at undgå lugt- og fugtgener

Mange tror fejlagtigt, at man kan bruge et almindeligt hygiejnebind til at afhjælpe inkontinens. Det er ganske forståeligt – for forskellen på TENA bind og almindelige hygiejnebind er ikke til at spotte med det blotte øje. Men hygiejnebind er udviklet til menstruationsblod, der som regel kommer i meget mindre mængder og over længere tid. Urin er tyndere og kommer i en større mængde på meget kort tid, og derfor kan almindelige hygiejnebind ikke holde den samme kapacitet. TENA- bind er udviklet til absorbere lynhurtigt, så det kan suge den mængde, som urinlækage oftest kommer i. Det sørger for at holde dig tør og afhjælper lugtgener.

 

Tis af – men kun hvis du rent faktisk skal tisse

Måske tænker du, at det kan hjælpe at tisse af, inden du skal på løbetur eller ned og træne. Selvfølgelig skal du tisse af, hvis du rent faktisk skal tisse. Men hvis du tisser for ofte, vil din blære vænne sig til at blive tømt uden at være fyldt op, og det kan øge tissetrangen og dermed inkontinensen. De fleste mennesker har tissetrang 4-8 gange om dagen. Så husk at mærke efter – er det nødvendigt at tisse af? Hvis du har mulighed for at holde dig lidt længere, er det bedre at vente, hvis du ofte oplever tissetrang.

Drik væske (med måde) og undgå koffeinholdige drikke

Du ved selvfølgelig, at det er vigtigt at drikke væske, når du træner, men hvad og hvor meget du drikker inden kan have betydning for, om du oplever urinlækage. Josefine Grandin forklarer, at hvis du drikker mindre, bliver urinen mere koncentreret, og det kan irritere indersiden af urinblæren. Det vil betyde, at du føler tissetrang. Drikker du for meget, vil det også give tissetrang, så en god tommelfingerregel er at drikke moderat med væske og generelt at drikke, når du føler dig tørstig.

Tænk også over hvad du drikker. Drikkevarer, der indeholder koffein – så som energidrikke og kaffe, kan også irritere indersiden af blæren, så du vil føle tissetrang. Undgå derfor helst koffeinfri drikke, inden du tager til træning.

Josefine Grandin opfordrer til, at vi begynder at tale mere om inkontinens, så vi undgår de misforståelser og myter som opstår, når man går alene med problemet. Har du stadig spørgsmål? Du kan få svar på mange flere spørgsmål om inkontinens her.