Kvinde undersøger bryst
SPONSORERET indhold

Kræftsyge kvinder må vente for længe på operation

Kun hver femte kvinde med brystkræft er hen over sommeren blevet opereret indenfor tidsfristerne i hovedstaden.

Af: Susanne Knutzen Foto: Getty
17. aug. 2022 | Sundhed | ALT.dk

4.824 personer. Så mange får i gennemsnit hvert år konstateret brystkræft, og det gør brystkræft til den absolut hyppigste kræftform blandt kvinder.

Den primære behandling af brystkræft er operation, og i Danmark er der fastsat særlige regler for maksimale ventetider for hospitalsbehandling af kræftsygdomme. For operationer er det to uger.

Læs også: 10 tegn på brystkræft, du skal holde øje med

Men nu viser nye tal, at det kun er hver femte kvinde med brystkræft, der hen over sommeren er blevet opereret indenfor tidsfristerne i hovedstaden. Og det er ny bundrekord, skriver Berlingske.

”De er kritisk lave. Bag tallene er der jo kræftsyge kvinder, der har brug for hjælp og ret til udredning. Det er langt fra acceptabelt, at kvinder, der bor i hovedstaden og har brystkræft, venter længere tid på deres behandling, end kræftpakkerne tilsiger. Kræft skal behandles i tide; det er afgørende for kvindernes overlevelse og livskvalitet,” siger administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker til Berlingske.

Forretningsudvalget for Region Hovedstaden besluttede ellers i 2020 en målsætning om, at 85 % af patienterne skal behandles inden for standardforløbstiderne i kræftpakkerne. Men ifølge en orientering forelagt for politikerne i forretningsudvalget var målopfyldelsen for brystkræft helt nede på 20 % i juni og juli.

Forklaringen er, at kapaciteten på operationsområdet har været presset hen over sommeren på grund af mangel på personale og afvikling af ferie. Der er på den baggrund skabt en pukkel på godt 50 patienter, og ventetiden til operation er aktuelt ca. tre uger, hvilket vil sige en uge længere end kræftpakken tilskriver.

Tidligere i år kom det frem, at Region Sjælland også haltede bagefter, når det gælder behandling af brystkræft. Dengang udtalte Niels Kromann, som er cheflæge i Kræftens Bekæmpelse og brystkirurg på Rigshospitalet, til DR, at kvindernes overlevelseschancer forringes med én procent, hvis de overskrider de anbefalede ventetider med fire uger.

Anbefalet til dig