Lær at spise efter din kvindetype
SPONSORERET indhold

Spis efter din kvindetype

Der ville næppe være så mange kvinder, der dagligt kæmpede med overvægt, undervægt, dårlig samvittighed, lavt selvværd og manglende appetit på livet, hvis vi alle kun spiste, når vi var sultne. Men det gør vi langt fra. Meget af den mad vi spiser, spiser vi faktisk af helt andre grunde end sult.

Af: Julie Vöge
28. aug. 2012 | Sundhed | ALT for damerne

Vi spiser når vi keder os, når vi er glade, når vi er stressede eller... du kan vist godt se, hvor vi vil hen med det her. For vi spiser med vores følelser – også når vi ikke spiser.

Ernæringsekspert og coach Marie Steenberger har på baggrund af sine erfaring med talrige kvinder delt vores spisemønstre op i fem typer. mange kvinder med det her problem, så mange, at hun efterhånden kunne se, at der er mønstre i den måde, vi spiser på. Hun kunne simpelthen dele os op efter fem typer. Der er tale om hastespiseren, trøstespiseren, sukkerspiseren, pleaserspiseren og overspiseren.

– Mange kvinder har flere af typerne i sig, men kun én er dominerende. Når du har fundet frem til hvilken spisende kvindetype du er, så vil du være i stand til at bryde mønsteret og blive helt naturlig glad for mad. Det vil i sidste ende betyde et bedre humør, større selvtillid, større sexlyst og appetit på livet, forklarer Marie Steenberger.

Hun understreger, at målet ikke er at finde din kvindetype for at tabe dig, selv om det bliver en automatisk sidegevinst, men at gøre dig fri af dit spisemønster og al den tid og energi, som du bruger på at tænke på mad for i stedet at blive en naturlig spiser og livsnydende, slank madelsker.

Er du hastespiser?

Kendetegn
Du er altid på farten, og spiser, mens du er i gang med noget andet. Det kan være på vej til arbejde, foran computeren eller ved at se fjernsyn. Du dropper gerne dagens tre store måltider for i stedet at „snacke" dig gennem dine vågne timer. Sætter som regel arbejde og det at få noget fra hånden over din egen sundhed.

Typiske årsager til at blive hastespiser
Ved at lade være med at sætte dig ned i ro og mag og fokusere på måltidet og på at spise, undgår eller udskyder du situationer, hvor du har tid til at blive konfronteret med dine egne følelser. Arbejdet og andre gøremål bliver på den led en flugt fra det, du har allermest brug for, nemlig indre ro. Dit spisemønster kan også være en skjult slankekur, for når du er optaget af noget andet, så spiser du ikke så meget eller slet ingenting.

Løsning
Du skal finde frem til den værdi, der ligger i at have en sund krop, der ikke bare fodres med adrenalinsus, mangel på søvn og for lidt næringsrig kost. Ellers vil kroppen på et tidspunkt brænde sammen af stress eller anden fysisk sygdom. Lad være med at multitaske, men giv dig tid til at „grounde", kigge indad og sid stille og nyd maden. Lær at spise på en næsten meditativ måde, hvor der er fuld fokus på, hvad du putter i munden bid for bid og ryd så op i en sikkert alt for fyldt kalender. Problemer og følelser forsvinder ikke ved at flygte fra dem.

Er du overspiser?

Kendetegn
Du har som regel svært ved at mærke både sult og mæthed. Du har været på mange slankekure og sætter jævnligt regler og begrænsninger op for dig selv med hensyn til, hvad du må og ikke må spise, eller hvad der er tilladte og forkerte madvarer. Når du igen har spist en halv bradepandekage, tre poser slik eller tre portioner til aftensmad, så straffer du dig selv ved at springe måltider over, for bare at begynde spiseriet igen i stor stil, når den dårlige samvittighed har lagt sig. Som overspiser er du oftest god til at kontrollere dig selv, når du er sammen med andre for så at tømme køleskabet i enrum.

Typiske årsager til overspisning
Ligesom en baby væltes omkuld af en flaske vælling, så væltes din krop omkuld af enorme mængde af mad. Maden bliver på den led et kortvarigt bedøvelsesmiddel mod følelser som tristhed, vrede eller angst. Spiseriet kan også sættes i gang af maddufte eller billeder af mad.

Løsning
Mange overspisere har en tendens til at have glemt, hvordan det er at være sulten, fordi de går og spiser lidt hele tiden. Første skridt er at vente med at spise, til du er sulten og derigennem også lære din krops sultsignaler at kende. Gør det til en regel kun at spise, når du er sulten og drop listerne med rigtigt og forkert mad. Det gør kun de forbudte madvarer ekstra attraktive. Lær at elske og værdsætte din krop igen, ellers er det ikke muligt at samarbejde med den. Stol på, at den nok skal give besked, når den trænger til mad, så du ikke behøver at spise tre måltider på forhånd. En tommelfingerregel er at spise hver tredje time. På den led holder du også blodsukkeret stabilt og undgår en pludselig sultfølelse, der kan ende i et sandt madorgie.

Se de sidste tre spisetyper på næste side...Er du pleaserspiser?

Kendetegn
Du siger aldrig nej tak til mad, selv om det på tallerkenen er noget, som du ikke kan lide, ikke har lyst til eller ved ikke er godt for dig. Du vil under en slankekur hellere blive væk fra et arrangement end at skulle være nødt til at sige nej tak til f.eks. desserten.

Typiske årsager til overspisning
Du er den pæne og konfliktsky pige, der higer efter anerkendelse. Også i andre sammenhænge i livet har du svært ved at sige nej og sætte grænser overfor andre og dig selv, for du vil så gerne være en del af fællesskabet. Måske du samtidig er overspiser, der bruger andres tilbud om mad, som en kærkommen undskyldning for „at blive nødt til at spise".

Løsning
Find frem til en drøm, der er så stor, at et nej kan være positivt at sige højt. Vægttab for pleaserspiseren er oftest et overflademål, mens der gerne er en dybereliggende drøm om at få mere selvrespekt og være mindre selvkritisk. Jo flere gange du tager mod til dig og siger nej tak til mad eller i begyndelsen bare nej tak til bon'en i Netto, jo bedre vil du blive til at sætte grænser, og kærligheden til dig selv vil vokse.


Er du trøstespiser?

Kendetegn
Spiser du, når du er ked af det, føler dig ensom, svag, stresset, træt eller synes, det er synd for dig? Du er god til at skjule dine svage sider og taler sjældent med andre om følelser. Dem tackler du i stedet ved at spise – og gerne fedt- og sukkerholdig mad.

Typiske årsager til trøstespisning
Mad giver dig et øjebliks indre ro og en pause fra følelser, som du ikke har lyst til at mærke. Mad bliver en måde at give dig selv omsorg på. Bagefter er du skamfuld over igen at have spist for meget og forkert. Og det fører til endnu flere selvbebrejdelser, der næsten kun kan dulmes med endnu mere mad.

Løsning
Hvis du ikke allerede ved det, så find ud af, hvilken følelse du spiser på. Når du har fundet ud af det, så er næste skridt at finde ud af, hvordan den følelse eller det behov kan dækkes med andet end mad. Spiser du f.eks. af kedsomhed, så er det måske fordi, du mangler indhold i dit liv, og det er så opgaven at få det. Spiser du på tristhed, så gælder det om, at få omsorg og trøst et andet sted.

Er du sukkerspiser?

Kendetegn
Du går meget op i din egen sundhed og ved skam godt, hvad der er godt og skidt at spise. Alligevel falder du i sukkerfælden, når klokken slår eftermiddag eller efter aftensmaden. Og du spiser ikke bare en lakrids eller en bid af en kage, men har det med helt at miste kontrollen og overspise af de sukkerholdige varer. Derfor gør du det sikkert også tit i smug. Netop fordi du er bevidst om sukkerets betydning for bl.a. din vægt, retfærdiggør du sukkerspisningen med at træne lidt ekstra i fitnesscentret dagen efter.

Typiske årsager til sukkerspisning
Som sukkerspiser har du mange træk til fælles med overspiseren og trøstespiseren. Når du først er i gang, så kan der ryge rigtig store mængder sukker ned, og det er følelser som f.eks. stress, kedsomhed og utilstrækkelighed, der får dig til at trøste dig selv med et sukkerfiks.

Løsning
Det er vigtigt at forstå, at der ikke er noget, der hedder fysisk sukkerafhængig. Det er „kun" mentalt, at du er afhængig af dine sukkerfiks. Svaret er ikke at forbyde sukker, for det vil kun få dig til at hige endnu mere efter de forbudte madvarer. Gør det derfor til en regel kun at spise sukker i andres nærvær, det stopper i hvert fald smugspiseriet, og spis med nærvær. Ikke noget med lige at tage en håndfuld snold eller et stykke kage på farten, for så lægger du nærmest ikke engang selv mærke til, hvad du spiser. Sørg også for at holde blodsukkeret stabilt med en masse små mellemmåltider, så du ikke pludselig ryger ned i et træthedshul, hvor sukker synes som den eneste hurtige kilde til fornyet energi.