Lyn og tordenvejr
SPONSORERET indhold

10 ting du skal vide om lyn og torden

Sommeren er højsæson for tordenvejr, og selvom det kan være fascinerende, når der tordner og lyner, så kan det også være forbundet med fare. Her er en række gode råd til, hvordan du sikrer dig selv bedst muligt, når det buldrer og brager udenfor.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed og Susanne Knutzen Foto: Getty
26. jun. 2023 | Sundhed | ALT.dk

Selvom sommeren næsten lige er begyndt, har vi allerede oplevet adskillige tordenvejr i Danmark, og hvis man skal tro meteorologerne, så er uvejret ikke drevet over endnu. Sommeren er nemlig højsæson for lyn og torden, og faktisk forekommer 85% af al tordenvejr herhjemme i juni, juli og august, hvorimod maj og september står for 5%.

Lyn og torden kommer sammen med eller følges af kraftige regn- eller haglbyger, og det voldsomme sommervejr med heftige tordenbyger dannes oftest, når jordoverfladen er varmet godt op, og den varme luft stiger til vejrs. Den hyppigste årsag til torden i Danmark skyldes forskellige frontsystemer, der fra Atlanten bevæger sig ind over Danmark, og de tilhørende markante skift mellem varme og kolde luftmasser giver især om sommeren anledning til udbredt torden. Selvom sandsynligheden for at blive ramt af lynet er lille, så er tordenvejr ikke helt ufarligt, og det er derfor vigtigt, at du har respekt for det og tager dine forholdsregler, når uvejret ruller hen over dig.

Do´s & Don´ts når det tordner:

  • Hold øje med skyerne på himlen. Tordenvejr kommer ikke ud af det blå
  • Søg ikke ly under træer, specielt ikke et enkeltstående træ og heller ikke i et telt under et træ.
  • Prøv at undgå at opholde dig i tårne, på åbne pladser, sejlbåde og høje bjerge.
  • Lad være med at røre større elektrisk ledende genstande fx hegn, rækværk, vandhaner, varmeapparater eller apparater, der er forbundet til el- og telefonnettet.
  • Det er rimeligt sikkert at være indenfor, når det tordner men sørg for at lukke døre og vinduer og undgå som nævnt at røre ved ledninger, telefonen og rørføringer. En lynafleder gør huset mere sikkert, men der er aldrig fuld garanti for, at den tager al strømmen.
  • Selv om telefonkabler i dag er nedgravede, er der eksempler på, at lyn har fundet vej flere meter ned i jorden og videre gennem kablet. Det er dog ret sikkert at tale i telefon under et tordenvejr og selvfølgelig meget sikkert i de ledningsløse mobiltelefoner. Vær dog alligevel opmærksom på at det er en elektrisk ledende genstand, du har i hånden. 
  • Det eneste, der faktisk er helt sikkert, er at sidde i et helt lukket, jordet metalbur, hvor man ikke berører siderne. Det kaldes et Faradays-bur. En bil med lukkede døre, vinduer og soltag er et sådant bur. Selvom dækkene er dårlige ledere, undslipper lynet via hjulene. Andre transportmidler som fly, tog og skibe, fungerer også som metalburer. På campingpladser er et lille lavt telt mere sikkert at være i end et højt telt med lange metalstænger, og er du fx på festival, er det sikkert at opholde sig inde i koncertteltene. 
  • Cykling kan være farligt, når det tordner. Mange tror fejlagtigt, at dækkenes isolerende evne beskytter, men man skal altså sidde i et lukket metalbur for at være helt beskyttet. Undgå derfor at cykle, hvis det lyner og tordner.
  • I en båd med mast er der risiko for lynnedslag i masten. Hvis man bliver fanget på søen af et tordenvejr, er det altid en god ide at søge så langt væk fra masten som muligt, f.eks. bagerst i cockpittet eller i kahytten og undgå at røre elektrisk ledende genstande - heller ikke fiskestangen. Der kan bruges startkabler sat på stag eller vant (giver en slags bredmasket Faradays bur). I højrisiko-områder anbefales en rund mastetop i stedet for en spids.
  • Undgå helst badning, når det tordner. Selvom havvand er godt ledende på grund af saltet, er der risiko for store spændinger.

Gode råd, hvis du er på musikfestival

    • Søg i ly FØR tordenvejret er lige over festivalpladsen.
    • Læn dig IKKE op af metalmasterne i koncertteltene. Kommer der lynnedslag på festivalpladsen, er disse høje metalmaster i højrisiko for at blive ramt.
    • Læg eventuelle faner og paraplyer fra dig, så du ikke står med en lynafleder i hånden.
    • Søg ikke ly under træer, specielt ikke et enkeltstående træ, og heller ikke i et telt under et træ.
    • Hvis tordenvejret er lige over festivalpladsen, og du ikke er nået i ly: Sæt dig på hug med hovedet mellem benene, hvis det kan lade sig gøre uden, at det er til fare for dig selv og andre. Gør dig så lav som muligt med så lille et areal, der rører jordoverfladen, som muligt. Luk øjnene og åbn munden.

Kilder: DMI, Bolius.dk, og Naturguide.dk

Denne artikel er fra 2020. Redigeret og genudgivet i 2023