Nedsunken forfod
Foto: Getty Få gode tips, hvis du døjer med nedsunken forfod

Nedsunken forfod? Her er hjælp til ømme, flade fødder

Gør det ondt i fødderne, når du går? Så kan det være, at du har nedsunken forfod. En gene, som er hyppigst blandt kvinder.

Nedsunken forfod eller platfodethed kan været ret smertefuldt, og med tilstanden følger ofte hård hud og ligtorne. Fænomenet opstår, når fodbuen er mindre tydelig eller helt væk, så foden bliver fladere eller helt flad. Det kan være medfødt, opstå efter en ulykke, ved slid, forkert fodtøj, ved brud eller komme som følge af en anden sygdom. Infektioner med binyrebarkhormon kan også skabe platfodethed.

Mellem to og 20 procent af befolkningen lever med tilstanden, som er hyppigst blandt kvinder over 40 år. Alle små børn har også flade fødder, men det aftager som regel ved 4-5-års-alderen. Går du til din læge, kan du få behandlet tilstanden med velstøttende fodtøj med svangstøtte plus eventuelt et indlæg. I mere alvorlige tilfælde er der mulighed for et kirurgisk indgreb.

Du kan også lytte til FIT LIVINGS podcast om nedsunken forfod, hvor fysioterapeut Anette Paulsen deler ud af sine gode tips. Find den her i Talk Town

Har du nedsunken forfod kan du supplere med følgende naturlige metoder:

  • Brug korrekt fodtøj, der ikke klemmer eller gør ondt, og som ikke belaster fod, knæ, hofter og ryg. Skoene skal passe til og understøtte hele din krop.
  • Undgå at gå i smalle, spidse og højhælede sko til dagligt.
  • Det kan hjælpe at veksle mellem at sidde, gå og stå.
  • Brug indlægssåler, som fordeler belastningen over hele fodsålen.
  • Din læge kan henvise til en bandagist eller ortopædkirurg, som kan give dig de rette ortopædiske hjælpemidler.
  • Træn muskulaturen i dine fødder. Få hjælp af en fysioterapeut.
  • Massér fødderne regelmæssigt med olie for eksempel om aftenen før sengetid. Sesamolie er bedst, men du kan også bruge olivenolie eller kokosolie, hvor du tilsætter et par dråber essentielle olier som lavendelolie. Tag derefter fodbad i varmt vand.

Læs også: Er du ramt af en hælspore? Få råd og nemme øvelser

Om eksperten

Charlotte Bech er privatpraktiserende læge og helseekspert. Hun supplerer moderne lægevidenskab med den traditionelle indiske lægekundskab ayurveda og anbefaler derfor, at du først og fremmest følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og bruger hendes råd som supplement.

Se, hvad vi ellers skriver om: Podcast og Sund livsstil